Světový den zdraví: 15 tipů, jak pečovat o své zdraví

Světový den zdraví připadá každý rok na 7. dubna a slouží jako připomínka toho, jak důležité je udržovat si pevné zdraví. Proto jsme pro tebe připravili 15 tipů, které ti pomohou zůstat zdravý/á a fit. Tyto jednoduché rady týkající se životního stylu, stravování a pohybu by měly být součástí tvého každodenního života. Chceš se dozvědět, jak se o své zdraví starat co nejlépe?

1. Spi pravidelně a dostatečně dlouho. Ideálně 7-8 hodin, před spaním se vyhni alkoholu, těžkým jídlům, modrému světlu a náročné fyzické aktivitě. Poslední kofeinový nápoj vypij nejpozději 4 hodiny před spaním

2. Jez pestře a střídmě. Zdravá strava se skládá z dostatečného množství ovoce, zeleniny, zdravých tuků jako zdroji omega 3 mastných kyselin a vlákniny. Omez příjem průmyslově zpracovaných potravin. Zdravě jíst totiž neznamená jen zůstat fit, ale také předcházet  obezitě, cukrovce druhého typu, hypertenzi a mnoha dalším onemocněním.

3. Dodržuj pitný režim. Pij ideálně vodu nebo neslazené nápoje a to v množství přibližně 2,5 litru za den - v závislosti na teplotě, fyzické aktivitě nebo zdravotním stavu. Množství kofeinu v nápojích by pro zdravý jídelníček nemělo přesáhnout 400 mg, což odpovídá asi čtyřem až pěti espressům. 

4. Pro alkohol naopak žádné zdravé množství neexistuje. Pokud se ho rozhodneš i tak konzumovat, dodržuj zásady tzv. nízkorizikového pití, které uvádí maximální denní dávku ethanolu 16 gramů pro ženy a 24 gramů pro muže, přičemž by nikdy svoje spotřeba neměla překročit 40 gramů ethanolu za den. 16 gramů alkoholu obsahuje půllitr desetistupňového piva nebo dvě deci bílého vína.

5. Vyhýbej se tabákovým výrobkům. Stále se nedá doporučit ani elektronická verze cigaret a jiné alternativní tabákové výrobky, jsou na trhu příliš krátce na to, aby se daly posoudit jejich dlouhodobé dopady na zdraví.

6. Hýbej se. Každý den bychom měli věnovat minimálně půlhodinu pohybu střední intenzity. Vyber si ten, který tě baví. Jen měj na paměti, že tvůj kalorický výdej a příjem by měl být přibližně v rovnováze pro udržení zdravé váhy.

7. Tvoje nitro potřebuje stejnou pozornost jako tvoje tělo. Nauč se pracovat se stresem, odpočívej. Potkávej se s lidmi, věnuj se koníčkům. Nauč se rozpoznat  příznaky různých duševních onemocnění.

8. Vnímej svoje tělo. Pokus se zastavit a cítit, jaké signály ti tvoje duše nebo tělo dává. Neignoruj je, nauč se říct si o pomoc včas.

Aplikace Preventivka, kterou vyvíjíme za podpory Nadace PPF, je zdarma pro iOS i Android a k dnešnímu dni se díky ní objednalo na preventivní prohlídku na 10 000 lidí. Prevenci tak může ohlídat i tobě!

9Pečuj o svoje zuby. Pravidelně si je čisti, všemi druhy kartáčků, nezapomínej na mezizubní prostory. Navštěvuj svého zubaře a dentální hygienu, ideálně každého půl roku. Zubnímu kazu se dá předejít správným čištěním.

10. Samovyšetřením můžeš včas odhalit rakovinu prsu a varlat. Jak na to ti ukáže naše aplikace Preventivka, kde ti předvedeme jak takové samovyšetření provést a připomeneme ti ho každý měsíc.

11. Každé dva roky navštiv svého praktického lékaře. Ten by měl zhodnotit tvůj zdravotní stav za poslední dva roky, zkontrolovat tvoji váhu, změřit tlak, zhodnotit sluch a zrak. Lékař by měl také odebrat krev, vyšetřit moč. V případě potřeby odešle na další pracoviště. Ženy by měly každý rok navštívit svého gynekologa.
​​​​
12. Chraň svoji kůži před nadměrným slunečním zářením oblečením a krémy s SPF faktorem. Nauč se včas rozpoznat příznaky rakoviny kůže podle pomůcky ABCDE, kterou tě provede naše aplikace Preventivka.

13. Nech se pravidelně očkovat podle očkovacího kalendáře. Informuj se o dalších možnostech doporučeného očkování jako je vakcína proti klíšťové encephalitidě nebo meningokokovi. Očkovací kalendář najdeš již brzy v naší aplikaci Preventivka.

14. Navštěvuj screeningové programy, které v Česku probíhají - screening rakoviny prsu, děložního čípku, rakoviny tlustého střeva a nově i rakoviny plic. Kdy a na které se máš dostavit právě ty najdeš přehledně v aplikaci Preventivka.

15. Přistupuj zodpovědně k sexu. Bezpečným pohlavním stykem můžeš předcházet pohlavně přenosným chorobám a nechtěnému těhotenství. Poraď se o vhodném druhu antikoncepce se svým gynekologem. 

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.