Kdy a jak začít s čištěním zubů u dětí?

Myslíš si, že dětské zuby ještě nepotřebují dostatečnou péči? Opak je pravdou! O dětský chrup je potřeba pečovat už od chvíle, kdy se v pusince ukáže první zub! Ten se objevuje mezi 6.–11. měsícem. Jak se starat o dětské zoubky tak, abys zabránil/a případným problémům?

Prořezávání dočasných neboli mléčných zubů probíhá mezi 6.–30. měsícem života dítěte. V této době se obvykle dítěti tvoří v puse více slin a vkládá si do ní proto hračky a prsty. Může i hůře spát, být podrážděné a mít zvýšenou teplotu; v případě výskytu horečky v době prořezávání dočasných zubů je však nutné nechat dítě vyšetřit dětským lékařem, zda se nejedná o současný výskyt celkového onemocnění.

Při prořezávání zoubků mohou pomoci: 

  • Gely z lékárny (př. Calgel, obsahuje lokální anestetikum a antiseptikum)
  • Analgetika-antipyretika na bázi paracetamolu
  • Hračky obsahující gel (dají se vychladit)
  • Žvýkání tvrdých potravin (kůrka od chleba, pevná zelenina nebo ovoce)
  • Konzumace vychlazených potravin (meloun, okurka)
  • Více tekutin (kojení, umělé mléko - sání ulevuje od bolesti)
  • Masáž dásní (přírodní oleje nebo heřmánkový čaj)
  • Uklidnění a mazlení

Kdy začít s čištěním zubů?

S čištěním zubů se doporučuje začít, jakmile se prořeže první zub, do té doby nemá smysl ústa jakkoli vytírat či vyplachovat. V prvním roce se zuby čistí bez použití zubní pasty, a to 2× denně.

U nejmenších dětí můžete použít namočený kousek gázy, látkové pleny či kapesníku (ideálně po nočním kojení), kousací kartáček, prstový kartáček nebo celogumové kartáčky. Nejvhodnější ale bude už od začátku používat klasický kartáček s malou hlavou a měkkými štětinkami nebo jednosvazkový kartáček. 

Od 12. měsíce se zuby čistí také 2× denně: po snídani a večer před spaním. Používej krouživé pohyby a malé množství zubní pasty, která je určena speciálně pro malé děti se sníženým obsahem fluoridu

Součástí péče o dětské zuby mohou být samozřejmě i mezizubní kartáčky a zubní nitě. Doporučujeme se však před začátkem jejich používání poradit se zubařem nebo dentální hygienistkou.

Pozor, děti do 2 let 70 % pasty spolykají, proto dej opravdu malé množství, u předškoláků můžeš dát velikost hrášku.

Pravidelná, pečlivá a pro dítě příjemná péče o hygienu dutiny ústní ze strany rodičů je základem všech preventivních opatření a slouží k vybudování správných hygienických návyků. Od 2 let se pak dítě pomalu učí čistit zuby samo, s dočištěním ale ještě několik let pomáhají rodiče (ke kontrole čištění lze použít tablety, které obarví plak).

Proč je čištění mléčných zubů důležité?

Péče o dočasný chrup je stejně důležitá jako péče o stálý chrup. Mléčné zuby jsou důležité pro vývoj čelisti a jejich předčasná ztráta může mít za následek nesprávné uspořádání stálého chrupu. Kaz dočasných zubů a jeho komplikace také mohou poškodit zárodky stálých zubů, které jsou uloženy pod nimi, a zánětlivé procesy v dutině ústní mohou být pro celý organismus zdrojem tzv. fokální infekce.

Víš, že termíny prohlídek si můžeš zaznamenat v naší aplikaci?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.