Kam a kdy mají ženy chodit na preventivní prohlídky?

V minulém článku jsme ti vysvětlili, kam by měli na preventivní prohlídky chodit muži. Dneska se pro změnu dozvíš, jak je to s prohlídkami u žen.

Praktický lékař

Minule jsme zmiňovali, že od narození až do 19 let chodí každé dítě k praktickému lékaři pro děti a dorost. Pojďme si to trochu více přiblížit. První prohlídka by měla proběhnout do 48 hodin po propuštění z porodnice kvůli zajištění vhodného zázemí, pomoci s nastavením kojení a zodpovězení všech dotazů, co by novopečená maminka mohla mít. V prvním roce života by měl lékař dítě vidět celkem devětkrát. Další prohlídka je v 18 měsících a od 3 let se už preventivní prohlídky konají v klasických dvouletých intervalech až do 19 let, kdy lékař provede takzvanou výstupní prohlídku před přechodem k praktickému lékaři pro dospělé.

Co se při každé návštěvě dětské lékaře děje?

  • Zeptá se na změny v osobní i rodinné anamnéze a na celkový stav dítěte.
  • Zkontroluje očkování a případně zajistí naplánování posilovacích dávek.
  • Lékař dítě změří, zváží a posoudí jestli se vyvíjí správnou rychlostí pro jeho věk.
  • Vyšetří také celkový psychomotorický vývoj cíleně podle věku, aby včas zjistil, jestli dítě nestrádá.
  • Posoudí také známky zanedbání dítěte, výživu, režim a jeho hygienické návyky.
  • Podle věku jsou navíc vždy i určité specifické body jako je kontrola sluchu, zraku, řeči, barvocitu, vyšetření cholesterolu, poučení o sexualitě a chráněném pohlavním styku a tak podobně.

A dál už to znáš - v 19 letech je potřeba se zaregistrovat k praktickému lékaři pro dospělé, kde tě čeká preventivní prohlídka každé dva roky.

Poslouchej podcast

Zubař

Prevence u zubaře jsou u žen doporučené ve stejné frekvenci jako u mužů, jak si můžeš přečíst v minulém článku. Malý rozdíl ale nastává u těhotných žen. Na prohlídku bys během těhotenství měla přijít dvakrát, během roku to tím pádem s klasickou prevencí budou dohromady kontroly tři. Obsah prohlídky je velmi podobný té, na kterou jsi od zubaře běžně zvyklá, navíc je ale jeden důležitý bod:

Zubař tě poučí o významu a způsobu ústní hygieny u dětí a o fluoridové prevenci. Případně ti může povědět o nutnosti ošetření chrupu před porodem k zamezení přenosu nebezpečných mikroorganismů z dutiny ústní matky do úst dítěte.

Gynekolog

Každá žena by měla od 15 let v rámci preventivní prohlídky jednou ročně navštívit svého gynekologa. Co taková prohlídka obnáší?

  • Gynekolog si s tebou nejdřív promluví, zeptá se na všechny možné obtíže a doplní tvoji rodinnou i osobní anamnézu.
  • Na křesle tě vyšetří palpačně a také za použití gynekologických zrcadel. Tahle část vyšetření se neprovádí, pokud jsi ještě panna.
  • Při vyšetření, pokud ho gynekolog provádí, odebere stěr z děložního čípku na cytologické vyšetření. O výsledky si většinou budeš za týden až dva volat.
  • Ve věku 35 a 45 let lze navíc provést screeningový HPV test při negativním výsledku cytologie.
  • Vyšetří tě také ultrazvukem, buď vaginálně nebo přes břišní stěnu.
  • Na požádání ti může také vyšetřit prsa a poradit ti se samovyšetřením, případně vystavit žádanku na ultrazvuk nebo mamograf.

Poslouchej podcast

Mamologie

V rámci preventivních kontrol by žena měla každé dva roky po 45. roce věku zajít na mamograf. Pokud chceš jít na prohlídku dříve, můžeš se jako samoplátkyně objednat do akreditovaného mamocentra. V tom případě tě bude nejspíš čekat ultrazvukové vyšetření, které se využívá u žen do 40 let. Seznam akreditovaných center najdeš na mamo.cz. A pozor, pokud objevíš u svých prsou nějaké změny nebo obtíže, navštiv svého praktika nebo gynekologa rovnou a řekni si o žádanku na vyšetření.

Výjimka je u žen s pozitivní rodinnou anamnézou na výskyt zhoubného nádoru prsu v rodině nebo přítomnost jiných rizikových faktorů. V takovém případě se poraď se svým lékařem o možnostech genetického testování na přítomnost mutace BRCA genů, více si můžeš přečíst tady.

Pojďme si to všechno shrnout. Ženy by měly od 19 let chodit co dva roky k praktikovi, poté co proběhne výstupní prohlídka u jejich dětského lékaře. Už od 15 let probíhají jednou ročně kontroly u gynekologa. Jednou za půl roku by se měly zastavit u zubaře. A od 45 let je navíc čeká jednou za dva roky vyšetření mamografem.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Článek vznikl za podpory

Kam dál?

Podpoř online edukaci
v oblasti prevence

Chceme, aby prevence lidi bavila a stala se běžnou součástí jejich životů. Proto vyrábíme infografiky, videa, články a podcasty, které postujeme na Instagram, náš Youtube nebo nahráváme na web do sekce prevence. Pomoz nám, ať můžeme vzdělávat online.

 

Podpoř online edukaci
v oblasti prevence

Chceme, aby prevence lidi bavila a stala se běžnou součástí jejich životů. Proto vyrábíme infografiky, videa, články a podcasty, které postujeme na Instagram, náš Youtube nebo nahráváme na web do sekce prevence. Pomoz nám, ať můžeme vzdělávat online.