Kam a kdy mají muži chodit na preventivní prohlídky?

Kam by měli muži chodit na preventivní prohlídky? Co se děje u urologa nebo praktické lékaře a co je to vůbec primární prevence? Vše zjistíš v našem článku.

Pojďme si nejprve trochu přiblížit prevenci jako takovou. Primární prevence značí prevenci, jak ji všichni známe. A to jako předcházení nemocem - aby člověk zůstal zdravý. Řadíme sem zdravý životní styl, do kterého spadá nekouření, zdravá strava, dostatečný pohyb nebo spánek. Tuto část prevence může nejvíce ovlivnit člověk sám. Kromě už zmíněných bodů můžeme do primární prevence zařadit i pravidelné používání krému při pobytu na slunci nebo třeba používání kondomu jako ochrana před pohlavně přenosnými nemocemi.

V dnešním článku ti ale chceme ujasnit hlavně sekundární prevenci. Ta má na starosti odhalení nemoci ještě předtím, než se sama projeví. Uplatnění tu mají hlavně screeningové programy nebo právě preventivní prohlídky, které mají za cíl odhalit včas nejrůznější nemoci, jako je například cukrovka nebo změny na děložním čípku. Dalším bodem je pak terciární prevence, kterou už řeší především lékař v momentě, kdy se o nemoci ví a je jí potřeba dál sledovat a zabránit tak jejímu postupu.

Preventivní prohlídky a jejich obsah jsou dané vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. V ČR je takto stanovená preventivní prohlídka u praktického lékaře, u lékaře pro děti a dorost, u zubaře a u gynekologa. Vše ostatní, co nestanoví lékař, si člověk hradí sám nad rámec svého zdravotního pojištění. Může jít třeba o ultrazvuk prsou u ženy bez potíží či rizikové anamnézy nebo o vyšetření kvality spermatu u mužů.

A teď už ti konkrétní prohlídky přiblížíme podrobněji!

Poslouchej podcast

Praktický lékař

Od narození až do 19 let chodí každé dítě k praktickému lékaři pro děti a dorost. Je důležité po výstupní prohlídce přejít od svého dětského lékaře k praktickému lékaři pro dospělé. Někteří lidé se k praktikovi podívají například až v 25 letech, kdy se objeví nějaký konkrétní problém, to je ale špatně. Praktický lékař totiž při vstupní prohlídce udělá celkové vyšetření a může tak odhalit například poruchu metabolismu tuků včas. Na další preventivní prohlídky si tě bude praktik zvát jednou za dva roky.

Co se bude během prohlídky dít? 

  • Lékař si doplní tvou anamnézu, zjistí co se ve tvém životě za poslední dva roky změnilo a co tě třeba trápilo. 
  • Zkontroluje, jestli máš platná všechna očkování a není nikde potřeba doplnit posilovací dávku. 
  • Kompletně tě fyzikálně vyšetří, poslechne si tvé srdce a plíce a změří ti tlak.
  • Zhodnotí také výsledky rozborů krve a vyšetření moči.
  • Tohle tě možná překvapí, ale do prevence u praktika spadá i vyšetření kůže. Tu si můžeš kromě toho nechat vyšetřit jednou ročně u dermatologa, který znaménka vyšetří nejen pohledem, ale také digitálním dermatoskopem.

S věkem se náplň preventivní prohlídky doplňuje o pár dalších vyšetření:

  • Od 40 let ti bude praktik natáčet každé čtyři roky EKG, aby měl lepší přehled o zdraví tvého srdce.
  • Od 45 let ve čtyřletých intervalech přidá také preventivní oční vyšetření.
  • Od 50 let je na místě ještě stanovení okultního krvácení do stolice speciálním testem. Tohle vyšetření může nahradit screeningová kolonoskopie, která se provádí jednou za 10 let.

Zubař

Podle vyhlášky je stanovená preventivní prohlídka u zubaře na frekvenci 1x ročně. Zubař si tě ale většinou k sobě zve 2x ročně - další hrazená návštěva se jen nejmenuje přímo preventivní, ale třeba pravidelná, záleží na tvojí pojišťovně. Co tě čeká během téhle prohlídky?

  • Zubař se tě zeptá na možné obtíže a vyšetří stav tvého chrupu, dásní a dalších tkání v ústech.
  • Poučí tě o správné ústní hygieně, zodpoví ti dotazy a doporučí ti návštěvu dentální hygieny.
  • Udělá ti rentgen zubů - většinou jednou za dva roky, ale záleží i na aktuálním stavu tvého chrupu.
  • Preventivně pátrá po možných přednádorových projevech v dutině ústní.

Poslouchej podcast

 Urolog

Možná si říkáš, proč jsme ještě nezmínili urologa. Prohlídka u něj totiž není stanovena již zmiňovanou vyhláškou mezi těmi preventivními. Odborníci ale i tak doporučují urologa navštívit, ideálně po 50. roce věku poprvé, pokud do té doby nemáš žádné potíže. Dále pokračují návštěvy jednou ročně nebo dle doporučení lékaře. Co tě na urologické prohlídce čeká?

  • Urolog si s tebou nejdřív promluví, zeptá se tě na problémy s močením nebo při sexuálním životě a zjistí rodinnou anamnézu.
  • Vyšetří tvoji moč, případně otestuje z krve testosteron a po padesátce taky takzvané PSA (prostatický specifický antigen), které může naznačit, jestli se s prostatou něco děje.
  • Po tvém svolení ti vyšetří prostatu přes konečník. Takového vyšetření se není třeba obávat, nemusí být příjemné, ale určitě nebolí!
  • Pokud má v ambulanci ultrazvuk, může ti udělat také sono ledvin a močového měchýře.

Pojďme si to všechno shrnout. Muži by měli od 19 let chodit co dva roky k praktikovi, poté co proběhne výstupní prohlídka u jejich dětského lékaře. Jednou za půl roku by se měli zastavit u zubaře. A po padesátce odborníci doporučují navštívit i urologa.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Článek vznikl za podpory

Kam dál?

Podpoř online edukaci
v oblasti prevence

Chceme, aby prevence lidi bavila a stala se běžnou součástí jejich životů. Proto vyrábíme infografiky, videa, články a podcasty, které postujeme na Instagram, náš Youtube nebo nahráváme na web do sekce prevence. Pomoz nám, ať můžeme vzdělávat online.

 

Podpoř online edukaci
v oblasti prevence

Chceme, aby prevence lidi bavila a stala se běžnou součástí jejich životů. Proto vyrábíme infografiky, videa, články a podcasty, které postujeme na Instagram, náš Youtube nebo nahráváme na web do sekce prevence. Pomoz nám, ať můžeme vzdělávat online.