Pálení nebo svrbění tam dole? Jak rozeznat, o co jde?

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

V minulém článku jsme si řekli, jak se starat (nejen) o vulvu a vagínu a jak v ní mít jako v pokojíčku. V tomto článku se dozvíš, co se může stát, když nebudeš na intimní hygienu dbát. 💁🏼‍♀️

Vaginální mykóza

📌 Nejčastější jsou vaginální mykózy, kdy dojde k přemnožení kvasinek v pochvě a tím pádem i vzniku zánětu. Ten může doprovázet otok a zarudnutí vulvy, úporné svědění a pálení (zejména při sexu a močení) nebo dokonce bolest (a to i při sexu). Dostavit se může i pocit suchosti nebo hustý bílý výtok. Mykózu zažije za život asi 75 % žen ve věku 30-40 let a 40 % z nich se infekce vrací alespoň dvakrát za rok. Vzniknout může nejčastěji poté, co užíváš širokospektrá antibiotika nebo se zapaříš v mokrých plavkách. Ani vaginální mykóza ale není konec světa. Léčí se tabletkami, které si na noc zavedeš do pochvy a za pár dní jsi zase fit. Obrať se na svého gynekologa. Pozor! Možná bude potřeba přeléčit také partnera/ku, neboj se s ní/m proto o situaci promluvit. 💊

Bakteriální vaginóza

📌 Každá druhá žena pak někdy zažije tzv. bakteriální vaginózu neboli nerovnováhu bakterií ve vagíně, kterou doprovází neobvyklý výtok. Nejde o infekci jako takovou, ale o nedostatek bakterií produkující kyselinu mléčnou (laktobacilů). Bakteriální vaginóza se projevuje mimo jiné i zápachem (rybím) a podrážděním vulvy a poševního vchodu. Růst laktobacilů lze podpořit vaginálními probiotiky. Někdy je však potřeba vaginozu přeléčit antibiotiky. Neboj se proto svěřit svému gynekologovi. 👨🏻‍⚕️

Zánéty močových cest

📌 A do třetice všeho “dobrého”, už zmiňované záněty močových cest, které jsou zároveň druhou nejčastější infekcí dospělých. Kromě pálení a častého močení můžeš zažívat bolesti v podbřišku a v moči objevit i nitky krve v moči. Navštiv proto vždy praktického lékaře, který provede odběr krve a moči a rozhodne, zda je nutné nasadit antibiotika. Pozor! 🚑 Pokud se rychle přidává vysoká teplota a bolesti zad, může to značit i zánět ledvin, vyhledej proto lékařskou pomoc ihned. 🚑

A jaké jsou nejčastější mýty spojené s intimní hygienou? 

Jsou mýdla pro intimní hygienu jen marketing?

NE. Vagíně svědčí kyselé prostředí s pH mezi 3,8 - 4.5. S tím pomůže právě intimní mýdlo. Mysli na to, že omýváme vulvu, vagínu uvnitř není třeba mýt.

Musí ženský genitál vonět?

NE. V okolí genitálu ženy a řitního otvoru jsou žlázy podobné těm v podpaží i vulva může být specificky cítit. Pokud vagína nezapáchá po rybách, není třeba nic řešit. 

Můžeš mít sex během menstruace?

ANO. Sex můžeš mít i během menstruace, pokud je to tobě a tvému protějšku příjemné. Dej pozor na to, že menstruace nechrání proti otěhotnění ani pohlavním nemocem, použij proto kondom.

Můžeš se poševními infekcemi nakazit na WC?

NE. Riziko nákazy z veřejných toalet je velmi, velmi malé. Pokud však máš z infekcí strach - nedotýkej se záchodového prkénka a vyber si nejbližší nebo nejvzdálenější toaletu, podle výzkumu z roku 1995 se totiž zjistilo, že největší spotřeba toaletního papíru a tedy i největší návštěvnost je na toaletách uprostřed  #funfact.

Značí vaginální infekce nevěru ve vztahu?

❌ NE. Každý máme svůj jedinečný mikrobiom i v genitálu, máme-li tedy nového partnera může to s mikrobiomem zamávat a spustit některou z vaginálních infekcí. Stejně pokud má náš partner/ka styk s někým dalším, může to skokově změnit náš mikrobiom a vyvolat infekci. Ale ne každá infekce hned musí být nevěrou! 

Je proto důležité zánětům předcházet. Dbej na intimní hygienu a pokud nevíš, jak na to, pročti si článek Vulvy a vagíny 201: Jak v ní mít jako v pokojíčku.

Tip na další čtení: mrkni na užitečný slovníček pojmů nebo e-book Příběh vagíny plný příběhů z dílny komunity Ženy s.r.o.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.