Vulvy a vagíny 101: Co tě ve škole neučili

Na anatomickém obrázku s jistotou určíš, kde jsou vaječníky a děloha, ale víš, kde najdeš vulvu a vagínu? Jak fungují během sexu a proč je v dnešní době větší zájem o chirurgické úpravy vnějších genitálií?
Vše se dozvíš v našem novém článku.

Vulva x vagína - co je co?
Pojmy vulva a vagína se často zaměňují. Jak je to tedy správně? Zjednodušeně se dá říct, že vagína je biologicky primárně porodní kanál a sekundárně slouží k pohlavnímu styku a vulva je to, co vidíš na první pohled. Obě mají důležitou úlohu při menstruaci, rození dětí a samozřejmě při sexu.

Jako vulva se nazývají vnější ženské pohlavní orgány. Chrání ji stydké pysky (velké a malé), vpředu najdeš klitoris a dále se skládá z poševní předsíně, kde je i močová trubice a vagína neboli pochva. 

Pochva neboli vagína je pohlavní orgán, který ti slouží mimo jiné k pohlavnímu styku, odtoku menstruace nebo porodu. Umístěna je mezi močovým měchýřem a močovou trubicí vpředu a konečníkem vzadu.

Jak to funguje během sexu?
Na začátku sexu se tvá vagína rozšiřuje, prodlužuje a začíná vlhnout. Na objemu nabydou vnější i vnitřní pysky, klitoris a někdy také prsa. Zrychlí se ti tep, tlak a dech, tkáně stěn vagíny se prokrví a  pochva se rozšíří. 

Během sexu není důležitá jen vagína, ale i vulva. Hlavně protože její součástí je klitoris. Ten pochází ze stejné tkáně jako penis, je tvořen topořivými tělísky a má v sobě spoustu nervových zakončení, jejichž drážděním dojde ke klitoriálnímu orgasmu.

Možná jsi nevěděla, že vnitřní stydké pysky během sexu mění barvu. U bezdětných žen se změní z růžové na jasně červenou a u maminek pak z jasně červené na tmavě fialovou.

Nezapomeň na to, že sexuální vzrušení závisí na mnoha faktorech a především na tvém psychickém rozpoložení, protože pokud nebudeš v pohodě ty, nebude ani tvá vulva a vagína :-).

Stereotypizace vzhledu a stud během sexu
Lidská sexualita je velmi široký koncept, který je ovlivňován hormony, fyziologií, psychologií, mezilidskými vztahy nebo i sociokulturními vlivy. Se svým sexuálním životem budeš nejspíš spokojená v případě, pokud budeš psychicky a fyzicky zdravá a budeš mít kvalitní vztah se svým partnerem/kou.

Ale neboj, sexuální problémy jsou běžné jak u žen, tak u mužů a mohou přijít v jakémkoliv věku. Běžně se k popisu těchto problémů používá termín sexuální dysfunkce. Ta tě může provádět celým životem. 

Jedním z těchto problémů může být  i stud. Ten ti může bránit si sex užít a kvůli zbytečným obavám se tak připravíš o 100% zážitek. V mnoha případech právě stud a nespokojenost se vzhledem vlastních genitálií, vede holky do rukou lékařů a chirurgů. Často chtějí upravit především velikost a tvar stydkých pysků. Vaginální chirurgie je nejrychleji rostoucí segment plastické chirurgie na světě a je spojen s trendy v ochlupení, vystavování žen idealizovaným obrazům genitální anatomie a také s rostoucím povědomím o tomto oboru. Nezapomínej však, že v pořádku jsou všechny variace vzhledu, které jsou v souladu s normální lidskou anatomií. 

A na závěr naše tradiční připomenutí: naslouchej svému tělu, pečuj o něj, choď na preventivní prohlídky a když něco není v pořádku, vyhledej svého lékaře.

Článěk vznikl ve spolupráci s RIA – partnerem naší kampaně Dole dobrý, která tě naučí, jak se správně starat o své reprodukční orgány.

Přečti si naše další články

Očkování proti HPV má smysl v každém věku

Není eSTýDý jako eSTýDý. Jedna způsobuje svědění tam dole, druhá je zas největší strašák od dob Freddieho Mercuryho, proti té nejčastější se můžeš dokonce očkovat. A to i když nejsi už dávno v pubertě. No fakt, představujeme ti HPV neboli lidský papilomavirus.

Znáš svoji hladinu cukru v krvi?

📊 Cukrovka neboli diabetes je na vzestupu. Zatímco v roce 1980 bylo celosvětově asi 100 milionů diabetiků, aktuálně jsme na 500 milionech a předpoklad pro rok 2050 je hrozivých 1,3 miliardy diabetiků. Na léčbu diabetiků vynaložíme v Česku asi 15% všech nákladů zdravotní péče.

Rozhovor s MUDr. Barborou Grygarovou o životě s bipolární afektivní poruchou

Bipolární afektivní porucha je duševní onemocnění, kterým v současnosti trpí ve světě přes 40 milionů lidí. V Česku s ní žije asi 100 tisíc lidí. Jak se dá s takovým onemocněním fungovat a co kladného může život s BAP přinést? Na to jsme se ptali MUDr. Barbory Grygarové.

Jak se stane, že zapálená svíčka vyhasne, aneb syndrom vyhoření.

🤯 Pracovní stres, moc úkolů, vyčerpanost, ale i pokles pracovní výkonnosti i to je syndrom vyhoření, takzvaný burn-out syndrom. Koho nejčastěji postihuje a jak mu můžeš předcházet?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.