Rizika nechráněného sexu a jak říct ne

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Sex je naprosto přirozenou součástí života. Každý, kdo TO ale chce dělat,
by však měl vědět o zásadách toho bezpečného.
A zároveň dbát na souhlas všech stran, pak není nic zakázáno.

Na věku záleží.

Věková hranice pro legální pohlavní styk je v České republice 15 let, pohlavní styk s kýmkoli mladším, bez ohledu na pohlaví, je považován za trestný čin.

Měl/a by ses cítit v bezpečí.

Najdi klidné, pohodlné místo s dostatkem soukromí, kde bude dostatek času a nebudeš se bát, že tě někdo vyruší.

ANO je klíč. Se stykem musí vždy souhlasit oba dva.

Ověř si souhlas druhého před tím, než k něčemu dojde! Pokud v průběhu názor změníš ty nebo druhá strana, vždy je nutné to dát jasně tomu druhému najevo. Vždycky můžete změnit názor a říct ne. I v průběhu!

Kam se obrátit, když tě k sexu někdo nutí nebo jsi zažil/a sex bez souhlasu? 

Najdi někoho komu důvěřuješ, pokud v okolí nikoho takového nemáš, můžeš zavolat na linku důvěry, nebo vyhledat podpůrnou skupinu v okolí. Užitečné informace najdeš i na stránkách organizace Konsent. Pro děti a mladistvé je tu Linka bezpečí 116 111, či jiná krizová linka nebo Dětské krizové centrum, případně Locika. V ideálním případě se obrať na policii, mysli na to, že podobnou situaci zažije až každá desátá žena a třicátý muž, proto je dobré pokud bude nahlášeno co nejvíce případů. Navštiv gynekologa, v případě, že se rozhodneš na policii nevydat, neměj obavy, gynekolog nemá povinnost tvůj případ hlásit.

Kondom je kámoš.

Základní ochranou byl měl být vždy kondom. Je to nejlepší ochrana proti pohlavně přenosným onemocněním. Jako žádná antikoncepce ani kondom ale nechrání před početím 100%, proto raději kombinuj druhy pro vyšší ochranu.
Pročti si o dalších formách antikoncepce.

Čistota půl zdraví.

Jak na hygienu po pohlavním styku? Vymoč se. A to i v případě, že nepociťuješ potřebu. U žen je důležité ‘’vypláchnout’’ bakterie z močové trubice. Během styku totiž může dojít k přenosu bakterií, které se běžně vyskytují ve vagíně, právě do močové trubice. Tím předcházíš zánětu močových cest. A proč by měli po sexu močit muži? Riziko infekce močových cest je u nich sice zhledem k anatomické stavbě nižší, přes to ale hrozí. Vymočení slouží k vypláchnutí zbytků spermatu z močových cest. Ty by totiž mohly způsobit nechtěné otěhotnění, v případě že by hned následoval další pohlavní styk. A #tonechceš!

Dej si sprchu. Umytím či minimálně otřením svých intimních partií, zabráníš vzniku např. kvasinkových či jiných infekcí. K hygieně se doporučuje neparfemovaný gel určený pro intimní hygienu. Ženy se nemusí umývat i zevnitř, pochva vykazuje samočistící schopnost, tudíž stačí hygienu provést pouze zevně. Naopak aplikace mýdla dovnitř pochvy by mohla narušit vnitřní prostředí.

Sex při menstruaci? Pokud to tobě a tvému partnerovi vyhovuje, není důvod, proč se mu vyhýbat. Jen mysli na to, že menstruace nechrání před otěhotněním ani STDs.

Nahoď čisté prádlo! Po sexu by mělo být naprostou samozřejmostí čisté spodní prádlo, které je volné a prodyšné. Opět tím předejdete vzniku zánětů.

Co se může stát, když zásady bezpečného sexu nedodržím aneb rizika nechráněného sexu:

  • Breberky 🪲: STDs - Sexuálně přenosnými chorobami se můžeš nakazit jak vaginálním tak orálním nebo análním sexem a mezi nejčastější nákazy patří - syfilis, kapavka, chlamydie nebo HIV
  • Pálení, řezání a tak dále: další infekce jako jsou záněty močového měchýře, bakteriální vaginóza nebo kvasinkové infekce
  • Děti, děti, dětičky 👩🏻‍🍼: však víš jak to chodí, obava z nechtěného těhotenství napadne páry jako první

Takže - chraň se, neboj se říct ne nebo o pomoc a hlavně si to užij!

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.