Vulvy a vagíny 201: Jak v ní mít jako v pokojíčku

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Vaginální mykózy, bakteriální vaginózy, pálení, řezání a tak dále.. Brr! Přijde ti to povědomé? Tak jsi tu správně! A ač by pro tebe péče o intimní partie měla být tak přirozená čištění zubů, tak ruku na vulvu.. ehm na srdce, která z vás o ně dobře pečuje?
V prvním díle Vulvy a vagíny 101 jsme si (názorně!) vysvětlili, jak vypadají & fungují a co se s nimi děje během sexu. Tak si teď pojďme říct, jak o ně pečovat správně.

Začni ve sprše.

🚿 Vulvu stačí pouze omýt jemným mýdlem a prsty. Žádná věda, žádné velké drhnutí. Mýdlem omyj venušin pahorek, velké stydké pysky a konečník. Ale pozor, mezi malé stydké pysky mýdlo nepatří! Zevnitř je totiž pokrývá stejná tkáň jako pochvu a není proto třeba je speciálně omývat. 

Správné mýdlo je základ.

🧼 Vagíně svědčí kyselé prostředí s pH mezi 3,8 - 4,5. Ale jak ho udržet? Velkým pomocníkem ti v tom bude správné mýdlo na intimní hygienu s pH právě v tomto rozmezí, tak jen nezapomeň prozkoumat jeho obal. 

#SayGoodBye vlhčeným ubrouskům.

🤧 Kromě toho, že zatěžují životní prostředí, můžou ubrousky způsobovat zbytečné podráždění vulvy a jejího okolí.  

Dvě žiletky.

🪒 Chloupky v intimních partiích fungují jako ochrana jemné pokožky vulvy před podrážděním. Při jejich odstraňování je proto potřeba dbát na prevenci zánícení. Používej proto na intimní partie zvláštní žiletku. Existují i speciální pěny, které nenarušují pH a navíc mohou obsahem panthenolu zklidnit podráždění po holení.

Prodyšnost nadevše.

🩲 Spodní prádlo vybírej vždy co nejvíce prodyšné, ideálně bavlněné. Vyhni se umělým vláknům, ta totiž zadržují vlhkost, která může podporovat množení bakterií, kvasinek a jiných “breberek” a tím pádem k zánětům.

Breberky nemá nikdo rád.

🪲 A to ani v močové trubici a měchýři. Na tom se asi shodneme, že? Kromě péče o vulvu dbej proto i na ně. Po sexu se vždy nezapomeň vyčůrat a vyplavit tak bakterie ven. Stejně se tak pak vždy na toaletě utírej zepředu dozadu, aby sis nepřenesla bakterie z konečníku do vulvy, vagíny a právě močové trubice. Skvělým pomocníkem v tom může být i bidet nebo bidetová sprška.

Kališnice pozor.

🩸 Menstruační pomůcky (tampóny, kalíšky, vložky aj.) pravidelně vyměňuj a to vždy umytýma rukama! Tampón vyměň každé 4 hodiny, menstruační vložku nejdéle za 8 hodin a kalíšek nejdéle každých 12 hodin (lépe dříve). Při silnější menstruaci samozřejmě častěji, ale to sama poznáš, však to zažíváš 12x za rok. Kalíšek je pak potřeba pravidelně podle návodu vyvařit ve vroucí vodě. 

Jak na hygienu po porodu? 🤱 Pokud máš doma novorozence, je důležitá častá výměna poporodních vložek. Mysli i na to, že očistky jsou infekční a klidně se po každé toaletě osprchuj a použij proto zvláštní ručník na osušení genitálu.

A co kluci, ti se snad nemají pravidelně mýt?

Neboj, ani na ně nezapomínáme! Pro pánskou intimní hygienu platí obdobná pravidla: dvě žiletky, jemné mýdlo, prodyšné prádlo, čůrání po sexu a tak dále. Připomenout jim můžeš i poctivé mytí kůže za předkožkou. 

A co se může stát, pokud nebudeš na intimní hygienu dbát? #rýmujeme Na to ti odpovíme v následujícím článku. #staytuned

Tip na další čtení: mrkni na užitečný slovníček pojmů nebo e-book Příběh vagíny plný příběhů z dílny komunity Ženy s.r.o.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.