Způsobuje rakovinu i genitální bradavice: záporák dne HPV

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

HáPéVé aneb jeden z nejskloňovanějších virů poslední doby... Víš, jakou neplechu může v těle napáchat a jak se proti němu chránit? To vše si v tomhle článku povíme.

Infekce virem HPV  (lidský papilomavirus) je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. Vůbec tedy nejde o onemocnění, které by se týkalo třeba jen určité skupiny lidí. S infekcí se alespoň jednou za život setká téměř každý z nás! 

🦠 HPV (lidský papilomavirus) je hlavní příčinou nádorových i nenádorových onemocnění. K jeho přenosu může dojít nejen prostřednictvím sexuálního styku, ale i jakéhokoliv styku kůže s genitáliemi, takže i během předehry.

Virus HPV je velmi odolný, k jeho přenosu tak může dojít při jakémkoliv styku kůže s kůží v genitální oblasti, tj. při orálním sexu či předehře.

HPV rozdíly nědělá

🚻 Můžou se nakazit holky i kluci. Ženy jsou ohroženy rakovinou děložního čípku, muži zase rakovinou penisu a análního otvoru. Mimo jiné jsou právě muži nejčastějšími přenašeči infekce. S HPV se setkávají hlavně mladí lidé před 30. rokem života, nicméně po 40. roce věku vyletí počet nákaz zase nahoru. Rakovina děložního čípku, kterou může virus HPV způsobit, se však objevuje hlavně kolem 40. a 60. roku. 

100 typů HPV

🦠 Věděl/a jsi, že existuje přes 100 typů HPV? 😮 My si je naštěstí můžeme rozdělit na dvě hlavní kategorie:

  • Nízkorizikové (low risk) typy (nejčastěji HPV 6 a 11) mohou vyrobit genitální bradavice - tzv. kondylomata (výrůstky) a to nejčastěji v horizontu 2–8 měsíců po nakažení.  
  • Existují však i tzv. vysokorizikové (high risk) neboli rakovinotvorné typy viru HPV (především 16 a 18), které nás mohou potrápit mnohem víc. U kluků mohou způsobit rakovinu řitního otvoru nebo penisu. Poměrně běžná je i rakovina v oblasti hlavy a krku - hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí. Nicméně high risk typy HPV jsou hlavně nejčastější příčinou rakoviny děložního čípku u žen. 

A jak se projeví změny na čípku spojené s infekcí HPV❓

👉🏻 Nepravidelné krvácení z pochvy mimo menstruaci (například po pohlavním styku), nebo po menopauze
👉🏻 Vaginální dyskomfort, svědění a pálení
👉🏻 Bolestivý pohlavní styk
👉🏻 Nespecifická bolest v podbřišku
👉🏻 Změny v výtoku - krvácivý nebo zapáchající výtok

‼️ Časná přednádorová stadia se však nemusí projevit nijak!

 Vyvinutí změn vyššího stupně nebo rakoviny může ale trvat také roky. Nejlépe proro uděláš, když každý rok navšítívíš svého gynekologa. Můžeš se mu svěřit s jakýmikoliv problémy, co tě zrovna v reprodukční oblasti trápí a zároveň ti lékař provede právě i screening rakoviny děložního čípku.

Ne každá změna v menstruačním cyklu, bolest v podbřišku nebo změna výtoku musí hned znamenat rakovinu. Je ale důležité na své zdraví myslet, vnímat změny svého těla a pokud se ti něco nezdá, tak včas kontaktovat lékaře!

Víš, co je ale tou nejdůležitější ochranou proti infekci HPV?

Jednoduchý a rychlý píchanec - očkování. Nejlépe uděláš, když necháš sebe a své děti očkovat ještě před zahájením pohlavního života, nicméně očkování je super i pokud máš tenhle milník už za sebou. Dospělým ženám i mužům sice neuhradí pojišťovna očkování v plné výši, ale i tak od ní můžeš dostat výrazný příspěvek.  Nezapomeň se tedy informovat na webovkách té své. O očkování ti řekneme více v příštím článku. #tochceš

Zajímavým bonusem může být v prevenci také testování na HPV: Nově lze testování na přítomnost infekce HPV v organismu za úhradu zdravotní pojišťovny podstoupit ve věku 35 a 45 let. Do této doby to nemá příliš smysl, hlavně z toho důvodu, že imunita s nákazou dokáže pracovat a je zde až 95% pravděpodobnost, že virus úspěšně zničí. My si infekce nemusíme ani všimnout! Ne každý kdo se tedy nakazí musí mít ve svém těle předrakovinné změny. Nicméně HPV testování ve věku 35 a 45 let může pomoci odhalit ženy, které je potřeba důkladněji sledovat v rámci pravidelných gynekologických vyšetření.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.