Způsobuje rakovinu i genitální bradavice. Proč se očkovat proti viru HPV?

Příčinou až 99 % případů rakoviny děložního čípku je dlouhodobé působení lidského papilomaviru (HPV). Ten se přenáší pohlavním stykem, jak vaginálním, tak orálním a análním, a nenapadá proto jen buňky sliznice děložního čípku, ale také dutiny ústní a análního otvoru. K jeho přenosu může dojít při jakémkoliv styku kůže s genitáliemi, třeba i během „předehry”.

S touto infekcí se do 30 let setká až 80 % žen, které měly 2 a více sexuálních partnerů. Většinu těchto infekcí imunitní systém ženy odstraní během dvou let sám, přesto ale infekci nemůžeme podceňovat. Pokud k jejímu odstranění nedojde, rozvíjí se na děložním čípku postupně změny.

Rakovinné změny se na čípku vyvinou většinou až za 10-15 let od infekce. Proto je důležité chodit každý rok na preventivní gynekologické prohlídky, aby byly případné změny objeveny včas!

Papilomavirů existuje více než 200 typů, rizikové pro vznik rakoviny děložního čípku jsou hlavně typy 16 a 18. Mezi další nejčastější patří typy 6 a 11, které mají na svědomí vznik genitálních bradavic. Ty tě sice na životě neohrozí, ale můžou pěkně potrápit. Další typy HPV způsobují nádorové změny vulvy, penisu, análního otvoru nebo nádory v oblasti krku.

Jak se změny na děložním čípku projeví?

  • Nejčastějším příznakem je krvácení z pochvy mimo cyklus, například po pohlavním styku, nebo krvácení po menopauze,
  • může docházet k vaginálnímu dyskomfortu, svědění a pálení,
  • pohlavní styk může být bolestivý, 
  • stejně tak se bolest může projevit při močení nebo nespecificky v podbřišku,
  • může dojít ke změně výtoku, který je pak krvavý nebo i zapáchající,
  • časná přednádorová stádia ale žádné příznaky mít nemusí.
Nechceme tě ale vystrašit. Ne každá změna menstruačního cyklu či bolest v podbřišku musí být nutně rakovina. Je ale důležité myslet na své zdraví, vnímat změny na svém těle a včas oslovit lékaře, pokud se ti něco nezdá.

Jak se můžeš před rakovinou děložního čípku chránit?

  • Choď 1× ročně na preventivní prohlídku ke gynekologovi, kde ti provede stěr z čípku (tzv. cytologii) a zjistí, jestli na něm nemáš nějaké podezřelé změny.

  • Očkuj se proti HPV.
  • Používej kondom nebo jinou bariérovou formu antikoncepce, která sníží riziko přenosu infekce.
  • Vyvaruj se přílišnému střídání sexuálních partnerů.
  • Jez vyváženou stravu bohatou na vitamín A a C.
  • Nekuř a nepij alkohol.
  • Pravidelně se hýbej.

Poslouchej podcast

S rakovinou děložního čípku, očkováním a jeho vyšetření je spojená řada mýtů. Právě o těch si naše Kateřina povídala s onkogynekologem a přednostou gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D.

Jak je to s očkování proti HPV?

Očkovat se proti lidským papilomavirům je nejvhodnější ještě před zahájením pohlavního života. Náš organismus totiž v tu chvíli ještě pravděpodobně nepřišel do kontaktu s virem. Má ale smysl se očkovat i po jeho zahájení, dokonce se doporučuje až do 45 let. Stále totiž platí, že ses nemusel/a s rizikovými viry ještě setkat. 

Očkování je vhodné pro dívky i chlapce. V České republice hradí pojišťovny vakcínu oběma pohlavím ve věku 13 a 14 let, kdy ale první dávku musí dítě dostat právě ve 13 letech, aby byl celý proces kryt pojišťovnou. Možná si říkáš, proč se očkují i chlapci, když děložní čípek nemají. Nezapomínej ale, že HPV způsobuje i genitální bradavice nebo rakoviny jiných částí těla. A navíc jsou chlapci často přenašeči viru.

Česká gynekologická a porodnická společnost doporučuje očkování také všem ženám, které podstoupí nebo podstoupily konizaci děložního čípku pro přednádorový stav, neboli seříznutí jeho změněné části. Sníží se tím pravděpodobnost návratu onemocnění.

Je důležité si uvědomit, že vakcína neposkytuje stoprocentní ochranu před nákazou, protože existuje velmi široké spektrum typů papilomavirů. Pokryje ale ty nejčastější a nejrizikovější a je tak nejúčinnější ochranou, pokud nepočítáme celoživotní sexuální abstinenci.

Jakou vakcínu si můžeš vybrat?

U nás máme k dispozici tři verze očkovacích látek. Liší se podle toho, proti kolika typům virů působí. Je proto dobré se vždy poradit se svým gynekologem nebo pediatrem, která vakcína je pro tebe nebo tvé děti nejvhodnější.

  • Cervarix chrání proti dvěma typům HPV viru, které způsobují rakovinu děložního čípku: typy 16 a 18, 
  • Gardasil pak ještě proti dvěma navíc, které stojí za vznikem genitálních bradavic: typy 6 a 11.
  • Nejnovější je vakcína Gardasil 9, která chrání proti devíti typům HPV viru: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Tohle spektrum pokrývá 90 % papilomavirů způsobujících karcinom děložního čípku.

Všechny tři vakcíny jsou ve věku 13 a 14 let plně hrazeny pojišťovnami. Ve vyšším věku si pacient očkování platí sám. Spousta pojišťoven ale i tak alespoň částečně přispívá, tak se nezapomeň podívat, jak je na tom ta tvoje!
 

A pozor! Pokud už jsi očkovaná/ý vakcínou Cervarix, možná tě napadlo, jestli je možné se přeočkovat vakcínou Gardasil 9, která pokrývá širší spektrum typů HPV. Rozhodně můžeš, budeš se pak chránit před více typy HPV – i před těmi, které způsobují genitální bradavice. Základním smyslem očkování je ale onkologická prevence, kterou zajišťuje i základní vakcína Cervarix.

Jak probíhá screening rakoviny děložního čípku u gynekologa?

A poslední věc. Jak očkování probíhá?

Očkovací látka se podává injekcí do svalu horní části paže. V dětském věku, typicky právě ve 13-14 letech, se očkuje dvěmi dávkami. V pozdějším věku je třeba podat dávky tři. Očkování je obvykle dobře snášeno. Objevit se ale může zarudnutí, otok nebo bolestivost v místě vpichu, případně celkové bolesti svalů nebo hlavy, které většinou vymizí v řádu dnů.

Tak a teď už snad víš všechno, co by tě mohlo o HPV a očkování proti lidským papilomavirům zajímat. A hlavně se nezapomeň objednat na preventivní prohlídku ke svému gynekologovi, pokud se tě to týká!

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.