K čemu jsou potřeba mezizubní kartáčky, zubní nit, zubní pasta a ústní voda?

Možná jsi už taky někdy přemýšlel/a, jestli klasický kartáček stačí nebo jestli nutně potřebuješ ústní vodu. A je lepší používat mezizubní kartáček nebo zubní nit? Odpovědi nejen na tyto otázky ti poskytneme v následujícím článku. 

Mezizubní kartáčky

Základem správného čištění zubů je pro někoho možná překvapivě kartáček a mezizubní kartáček, nikoliv kartáček a pasta. Mezizubní prostory tvoří dohromady až 40 % zubních plošek a když je dlouhodobě nebudeme čistit, zakládáme si na problém buď v podobě zubního kazu nebo zánětu dásní.

Jak vybrat správné kartáčky?
Klíčová je správná velikost mezizubních kartáčků, proto se neváhej o výběru jejich velikosti poradit se svým zubařem či dentální hygienistkou. Zakoupit si můžeš také sadu mezizubních kartáčků různé velikosti a jednoduše vyzkoušet, které velikosti do tvých mezizubních prostor pasují. Většině lidí nestačí pouze jedna velikost mezizubního kartáčku, protože nikdo z nás nemá všechny mezizubní prostory stejně velké. Potřebovat budeš pravděpodobně alespoň dva mezizubní kartáčky. Pokud máš pocit, že se do některé mezery kartáček nevejde, může být prostor blokovaný například zubním kamenem, poté je vhodné se opět obrátit na dentální hygienistku nebo svého zubního lékaře.  Pozor na příliš malou velikost mezizubního kartáčku - v tom případě by efektivně nečistil mezizubní prostor, proto je opravdu třeba velikosti kartáčků správně nakalibrovat.

Jak často je používat? 
Mezizubní kartáčky stačí používat 1x denně, ideálně večer po vyčištění zubů klasickým kartáčkem.

Jak na to?
Mezizubní kartáček nasměruj do mezizubního prostoru co nejblíže k dásni a projeď skrz, následně kartáček vytahuj v kontaktu s dásní. K vyčištění stačí 1 až 2 pohyby dovnitř a ven.

V některých případech mezizubní kartáček nejde do mezizubí zavést tak snadno, v tom případě je dobré pohyb nacvičit s dentální hygienistkou nebo zubním lékařem. Zpočátku je také velmi časté, že dáseň při čištění mezizubních prostorů krvácí. To je způsobeno zánětem dásně, který však přibližně za týden pravidelného čištění odezní a krvácení ustane.

Kdy kartáček vyměnit za nový?
Kartáček vyměň po roztřepení jeho vláken nebo při poškození drátku, na kterém jsou vlákna připevněna. Obecně mezizubní kartáčky vydrží zhruba týden. Stejně jako u klasického kartáčku na ně nedávej kryt.

Zubní nit

Zubní nit použij k vyčištění úzkých mezizubních prostor, do kterých nelze zavést mezizubní kartáček, či tam, kde se zuby dotýkají větší plochou. Lépe se manipuluje s nití voskovanou, a pokud nám nevyhovuje ani ta, pomůže nám zubní nit usazená v párátku, tzv. flosspic.

Jak často ji používat? 
Nejdůležitější je její užití večer, ale můžeš se jí chopit, kdykoli je to třeba. :-)

Jak na to?
Pilovitým pohybem projeď skrz bod kontaktu zubů, pak nit přilož vždy k jednomu ze zubů a sjeď podél něj pod dáseň a zpět. Čištění by nemělo bolet!

A co ústní sprcha? Ta mezizubní kartáček ani nit bohužel nenahradí. Má význam pouze u naprosto specifických skupin pacientů jako doplňující prostředek čištění (např. u pacientů s rozsáhlými náhradami na implantátech apod.)

A nezapomeň – pro případ, že by zubní kaz i přes všechnu snahu vznikl, je potřeba jednou nebo dvakrát ročně absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře. Pravidelné prohlídky umožní včasnou diagnostiku zubního kazu a méně invazivní ošetření. 
Na další pomůcky k zubní hygieně a jak si je všechny správně vybrat se společně podíváme v dalších článcích na blogu!

Zubní pasta

Zubní pasta neslouží k odstraňování zubního plaku, ten je odstraňován mechanicky kartáčkem. Je tedy pouze příjemným doplňkem, který slouží k osvěžení. Výjimkou jsou tzv. terapeutické zubní pasty, které ti může doporučit dentální hygienistka či zubař. Tyto pasty obsahují látky, které mohou sloužit například k urychlení léčby zánětu dásní či zacelení zubní skloviny při citlivých zubech. Pokud jinak žádné problémy se zuby nemáš, můžeš si pastu vybrat na základě vlastních preferencí. Existují třeba i zubní pasty v tabletách (tady pozor na obsah sody!) nebo s aktivním uhlím, které slouží jako leštidlo. Pokud pastu používáš, na kartáček stačí nanést množství odpovídající kuličce hrášku.

Ústní voda

Ústní voda je stejně jako pasta pouze doplněk. Primární je mechanické odstranění plaku kartáčkem. Ústní voda nenahrazuje čištění kartáčkem! Ústní vody často obsahují fluoridy, což lze považovat za výhodu. Naopak nejsou vhodné ústní vody s obsahem alkoholu, protože mohou nadměrně vysušovat ústní sliznice. Existují i terapeutické ústní vody, např. s obsahem chlorhexidinu, jejich použití ale vždy konzultuj se svým lékařem, protože při dlouhodobém užívání mohou mít různé nežádoucí účinky.

Pojďme si v tuto chvíli shrnout, které ze zmiňovaných nástrojů by měl mít ve své koupelně každý a které je s výhodou mít, ale nejsou nutností. Základem jsou: klasický kartáček, mezizubní kartáčky a zubní nit. Zubní pasta, ústní voda či jednosvazkový kartáček jsou jen doplňky.

Projekt byl realizován za finanční podpory Hlavního města Prahy

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.