HPV: Nejčastější sexuálně přenosná infekce

S virem HPV se za svůj život setká okolo 8 z 10 lidí a jde tedy o nejčastější sexuálně přenosnou infekci. Světová zdravotnická organizace ji z epidemiologického hlediska považuje za závažnější než epidemii HIV. Pojďme se společně podívat na to, co to HPV je a jak mu můžeme předcházet.

HPV (Human Papilloma Virus) neboli lidský papillomavirus se přenáší pohlavním stykem, a to jak vaginálním, tak orálním a análním, a nenapadá proto jen buňky sliznice děložního čípku, ale také dutiny ústní a análního otvoru. Pozor! K přenosu HPV viru může dojít při jakémkoliv stylu kůže s kůží v genitální oblasti, tj. při orálním sexu či „mazlení".

S HPV se do svých 30 let setká až 80 % žen. 
Většinu těchto infekcí odstraní imunitní systém ženy sám. U malé části populace se však mohou vyvinou přednádorové změny či právě rakovina. A jak nákaze HPV předcházet? Nejúčinnější formou prevence je používání kondomu v kombinaci s očkováním. V dnešní době existuje hned několik typů vakcín:

  • Cervarix – chrání proti typům 16,18
  • Gardasil – 6,11,16,18
  • Gardasil 9 – předchozí typy + 5 dalších

Víš, že – očkování snižuje riziko vzniku těchto nádoru způsobených HPV až o 90 %? 

FAQ o HPV

  • Je vhodné očkovat i po zahájení pohlavního života? Ano, žena/muž se s daným typem viru ještě nemuseli setkat.
  • Proč se mají očkovat i muži? Muži jsou nejčastějšími přenašeči HPV a může se u nich vyskytnou rakovina řitního otvoru nebo genitální bradavice.
  • Jak dlouho může trvat, než se infekce projeví? Infekce se může projevit až za několik let od nákazy.
  • Je možná infekce před zahájením pohlavního života? Teoreticky to možné je, HPV je virus, který je poměrně odolný vnějšímu prostředí, takže je možné infekci přes oděrku chytnout v tělocvičně, v bazénu. 

Více se můžeš dozvědět v záznamu webináře Reprodukční zdraví mladistvých.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.