Světový den boje proti HPV šíří povědomí o viru i vakcinaci proti němu

Šíření povědomí o viru HPV, vakcinaci proti němu a dalších preventivních opatřeních. Na to se každoročně 4. března zaměřuje mezinárodní HPV Awareness Day, který pomáhá lépe porozumět nebezpečí, který lidský papilomavirus, jak se virus také označuje, představuje pro lidské zdraví. Víš, jak se chránit proti HPV? A koho se riziko týká? 

HPV je příčinou až 99 % případů rakoviny děložního čípku. Ročně tímto typem rakoviny onemocní 700 žen v České republice, 300 z nich na toto onemocnění zemře.

HPV (Human Papilloma Virus) neboli lidský papillomavirus se přenáší pohlavním stykem, a to jak vaginálním, tak orálním a análním, a nenapadá proto jen buňky sliznice děložního čípku, ale také dutiny ústní a análního otvoru. Pozor! K přenosu HPV viru může dojít při jakémkoliv styku kůže s kůží v genitální oblasti, tj. při orálním sexu či „mazlení".

S HPV se do svých 30 let setká až 80 % žen i můžů. 

Jaká je nejúčinnější prevenci proti HPV? 

Nejúčinnější formou prevence je, pokud nepočítáme naprostou sexuální abstinenci, používání kondomu v kombinaci s očkováním. Právě vakcinace snižuje riziko vzniku nádorů způsobených HPV až o 90 %. Očkovat se je nejlepší před zahájením sexuálního života, kdy tělo s HPV ještě nepřišlo do styku. Má to ale smysl také po jeho zahájení. A očkovat by se měli také muži, přestože děložní čípek nemají. Jsou totiž přenašeči a mohou se u nich vyskytnout jiné druhy rakoviny. 

Pro více informací zajdi SEM nebo si poslechni podcast níže.

Poslouchej podcast

Rakovina děložního čípku vzniká důsledkem působení viru HPV.  Ženu toto onemocnění nebolí, a tak si ho velmi dlouho nemusí všimnout. Navzdory tomu jde o jedno z mála onkologických onemocnění, které jsou v dnešní době preventabilní.

Termín prohlídek si můžeš zaznamenat v naší aplikaci

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.