První pomoc v bezvědomí. Jak postupovat?

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

🦸🏼‍♀️ I ty se můžeš stát superhrdinou, když budeš vědět, jak se zachovat v případě, že narazíš na dospěláka v bezvědomí. Pojďme si rozebrat, co v takovém případě dělat, krok po kroku.

Jak zjistíš, zda je člověk při vědomí?

Oslovíš ji/ho! Nahlas. “Haló, paní, jste v pořádku? Stalo se vám něco? Bolí vás něco?”
Když odpoví, je při vědomí. Uklidňuj ji, kontroluj vědomí a dýchání. Neodpovídá? Zatřes mu/jí rameny a pokud se neprobouzí ani po zatřesení ramen, je v bezvědomí a je třeba rychle jednat!

🆘 Křikem volej o pomoc a nečekej, že se někdo z kolemjdoucích sám nabídne. Velmi častý je totiž tzv. fenomén přihlížejícího - kolemjdoucí se v případě nouze stávají pasivními diváky a doufají, že převezme zodpovědnost za záchranu postiženého někdo jiný. Úkoly pak přiděluj konkrétně: “Vy v té červené bundě, zavolejte 155!” “Vy v tom saku, pojďte mi pomoct s masáží hrudníku!”

Podívej se na video, jak zjistíš, jestli je člověk v bezvědomí. 👉

1. Proveď záklon hlavy a zjisti, zda postižený dýchá

🫥 Člověka v bezvědomí polož na záda. Jednou rukou položenou na čelo mu zakloň hlavu, druhou rukou prsty pod bradou předsouvej dolní čelist směrem nahoru. Tento jednoduchý záklon hlavy uvolní dýchací cesty. Zapadlý jazyk jinak vůbec neřeš!

🫁 Teď zkontroluj, zda člověk dýchá. To uděláš tak, že přiložíš své ucho k ústům pacienta. Ucítíš nebo uslyšíš tak jeho dech a zároveň můžeš i kontrolovat, zda se mu zvedá hrudník.  Během 10 sekund by se měl člověk nadechnout dvakrát a jeho dýchání by mělo být pravidelné. Pokud se jeho nádechy postupně prodlužují s dlouhými intervaly, které postupně ustanou jde o tzv. lapavé dýchání (neboli gasping), které nelze považovat za normální. Každé dýchání, které není pravidelné a normální považujeme za nedostačující a pokračujeme jako v případě, kdy postižený nedýchá vůbec, tedy zahajujeme nepřímou srdeční masáž.

Pamatuj si tuto rychlou pomůcku:
bezvědomí + zástava dýchání = zástava oběhu = volej 155 + zahaj nepřímou srdeční masáž
bezvědomí + pravidelné dýchání = záklon hlavy + volej 155 + pravidelně kontroluj dýchání

2. Zavolej záchrannou službu

Nejjednodušším řešením je rovnou vytáhnout telefon s aplikací Záchranka - pokud zavoláš pomoc přes ní, odešleš totiž rovnou na dispečink i své souřadnice a záchranáři tě pak lépe najdou. Zároveň si v aplikaci můžeš i vyplnit důležité informace o svém zdraví a nebo v ní najdeš databázi AED či aktuální info od Horské služby.

Pokud však aplikaci nemáš a musíš volat, tak si nejdřív rozmysli, na které číslo to bude. ☎️ 150, 155, 158? 
Číslo 155 je přímo na linku záchranné služby - dispečer na druhé straně má zdravotnické znalosti, dokáže tě provést telefonicky potřebnou resuscitací a zároveň si zavolá i další složky týmu, jsou-li potřeba.
Číslo 112 se vyplatí volat pouze v případě velkých nehod, kdy je třeba vyprošťovat zraněné a potřebujeme všechny složky záchranného systému - hasiče i policii.

🗣️ Při jakémkoliv volání o pomoc se řiď jednoduchými pravidly:

  • S dispečerem komunikuje vždy jeden zachránce, který odpovídá na dotazy.
  • Hovor nikdy nezavěšuj, jeho ukončení nech na dispečerovi.
  • Telefon, ze kterého voláš si nech u sebe a můžeš si ho dát i na hlasitý odposlech.
  • Buď stručný a hlavně přesný. Po představení řekni, kde se nacházíš. Pokud v okolí není jasný bod, použij číslo na lampě veřejného osvětlení, nebo třeba kilometr dálnice. Pomoci může i poloha na telefonu. (Opět připomínáme aplikace Záchranka, která ti takovou situaci může hodně usnadnit!)
  • Popiš co se stalo, kolik je na místě zraněných, jaká mají poranění a kolik je k dispozici zachránců.
  • Dál pověz dispečerovi v jakém stavu je postižený člověk.
  • Rozděl úkoly a zbytek přihlížejících pošli pryč. V tuhle chvíli je už záchranka na cestě k tobě, ale dispečer ti bude dávat instrukce, jak postupovat v první pomoci dál.

Podívej se na video o tom, jak aplikace Záchranka funguje. 👇

Pamatuj si naší pomůcku na čísla IZS

150 - 0 vypadá jako hasičšká hadice - HASIČI
155 - 5 vypadá jako invalidní vozík - ZÁCHRANKA
158 - 8 vypadá jako pouta - POLICIE

3. Zahaj nepřímou srdeční masáž - KPR

⚡️ Když zjistíš, že je člověk v bezvědomí a nedýchá zahajuješ nepřímou srdeční masáž - tzv. KPR. Pokud je vás na místě více, jednoho přihížejícího pošli hledat AED. Aédéčko najdeš na místech, kde dochází k větší koncentraci lidí, na nádraží nebo v nákupáku. Stáhni si aplikaci Záchranka, která ti pomůže nejbližší Aédéčko najít. Místa jeho uložení jsou označená obrázkem. 👇

Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj, který dokáže obnovit srdeční rytmus v terénu, určený pro laickou veřejnost i profesionály. AED vydává elektrické výboje, které mohou odvrátit probíhající arytmii. Ta může mít na svědomí špatné fungování srdce. AED zapni a dvě elektrody nalep na kůži hrudníku postiženého. AED po té samo analyzuje srdeční rytmus a bude tě instruovat. Pokud zhodnotí, že postižený potřebuje defibrilaci, samo vydá výboj. V opačném případě instruuje zachránce aby pokračoval v srdeční masáži. Elektrody necháváme na postiženém do příjezdu záchranné služby. Pozor, když probíhá výboj, tak se postiženého nedotýkej!

🫀Jak na samotnou nepřímou srdeční masáž? 

  • Propleť prsty rukou, propni paže v loktech a stlačuj hrudník hranou zápěstí zhruba na spojnici bradavek asi do třetiny jeho hloubky (5-6 cm, chce to opravdu dostatečně hluboko).
  • Stlačuj s  frekvencí 100 - 120 za minutu, což odpovídá písničce Rolničky, rolničky nebo Stayin alive od Bee gees.
  • Pokud je vás na místě více zachránců, každé dvě minuty se vystřídejte.
  • V masáží pokračuj bez přestání až do příjezdu záchranky a do momentu, než si od tebe pacienta záchranáři přeberou. Přestat můžeš také v případě, že dotyčný otevře oči a začne se masáži vysloveně bránit, nebo pokud u tebe dojde k úplnému vyčerpání sil.

😮‍💨 A známé dýchání z úst do úst? Pokud ho neovládáš (a nejsi profík - zdravotník), nepouštěj se do něj! Dle posledních doporučení tzv. guidelines je kladen důraz hlavně na nepřerušovanou a dobře prováděnou srdeční masáž. Vše co bude potřeba ti včas řekne dispečer.

Pro další písničky s rytmem, který ti pomůže udržet frekvenci 100 - 120 stlačení za minutu mrkni na tento Spotify playlist.

Mrkni se na videa, jak použít AED a jak postupovat při nepřímé srdeční masáži. 👇

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.