Preventivní vyšetření prsou: Sahej si na ně a choď pravidelně na mamografii!

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Saháš si někdy na prsa? Sahá ti na ně tvůj kluk nebo tvoje holka? Alespoň jednou měsíčně by sis na ně totiž sáhnout měla a my ti hned povíme, jak na to.

Samovyšetření prsu je nedílnou součástí péče o prsa. Provádí se už od puberty, a to 1x měsíčně, ideálně po menstruaci. Pokud menstruaci nemáš, vyber si jakýkoliv den v měsíci, důležitá je pravidelnost. Samovyšetření má dvě fáze: pohledovou a pohmatovou.

1️⃣ Fáze pohledová

Postav se do dobře osvětlené místnosti před zrcadlo a nejdříve se na prsa podívej. Jsou stejná jako minule? Následně zvedni ruce nad hlavu a prohlédni si je znovu, a to i ze strany. Pomoci ti může také partner/ka, určitě se na ně rád/a mrkne. 🤗 

Všímej si: 
👉🏼 změny tvaru a velikosti prsu,
👉🏼 změny kůže prsu - jejího zarudnutí, zvrásnění či vyrážky,
👉🏼 změny tvaru bradavky - změny tvaru dvorce či vpáčené bradavky,
👉🏼 výtoku z bradavky - varovným signálem je výtok v barvách semaforu - zelený, nahnědlý nebo krvavý 🚦. 

2️⃣Fáze pohmatová

🤚🏼Sáhni si na ně. Začni třeba levým prsem. Tři prsty pravé ruky (ukazováček, prostředníček, prsteníček) polož naplocho do levého podpaží a udělej tři kroužky. 
🌀Kruž a zkoumej. Prvním kroužkem příliš netlač a prozkoumej pokožku. Druhým kroužek lehce přitlač a zkontroluj podkoží. Třetím se snaž prozkoumat až na žebra, ale aby to nebolelo. Všímej si nerovností na povrchu prsu i bulek uvnitř. 
⬇️ Pojď ty dolů! Poté udělej prsteníčkem úkrok směrem dolů, přesuň za ním zbylé prsty a opět udělej tři kroužky. Takto postupuj směrem dolů.
⬆️ Pojď ty nahoru! Až dojdeš k podprsenkové rýze, pokračuj stejným způsobem směrem nahoru. Jen úkroky tentokrát dělej ukazováčkem. Horní hranicí prsu je klíční kost.
🎯 Postupně prohmatej celé prso až k hrudní kosti, která se nachází uprostřed hrudníku. Nevynechávej ani bradavku. 
🔀 Výměna! Až vyšetříš levé prso, vyměň ruce a stejným způsobem prohmatej levou rukou pravé prso.
🔚 Nakonec se vyhrb a oběma rukama si prohmatej prohlubně nad klíčními kostmi a místo pod nimi. Tam jsou uložené mízní uzliny a jejich zvětšení by také mohlo znamenat, že se v těle něco děje.

💡TIP: Pokud máš větší prsa, je dobré je vyšetřovat vleže. Nejprve se polož na pravý bok, levou ruku si dej za hlavu a pravou rukou vyšetřuj levé prso od podpaží. Když se dostaneš k bradavce, polož se na záda a dovyšetři zbytek prsu.

Pokud nic nenahmatáš, skvěle, zopakuj celý postup zase za měsíc. 🗓

A když něco nahmatáš?

1️⃣ Nepanikař, nemusí to být vždy rakovina. Může jít například o cystu či nezhoubný nádor.
2️⃣ Co nejdříve navštiv gynekologa.
3️⃣ Se žádankou se objednej do akreditovaného mamocentra, které ti doporučí tvůj gynekolog, nebo si ho sama vyhledej na www.mamo.cz. Do telefonu nezapomeň říct, že sis na prsu objevila změny. Zkrátí se tak objednací doba.
4️⃣ V mamocentru se tě vyptají na rodinnou a osobní anamnézu, prsa prohlédnou a prohmatají. Následně se podle věku ženy zvolí mezi ultrazvukem nebo mamografem. Ultrazvukové vyšetření je vhodné pro ženy mladší 40 let. Oproti tomu mamografické je vhodné pro ženy starší.
5️⃣ Podle výsledku zobrazovacího vyšetření se lékař rozhodne, zda bude nutné provést biopsii, tedy odběr vzorku tkáně (většinou tenkou jehlou) a jeho následné vyšetření pod mikroskopem 🔬, které ukáže, zda jsou v odebraném vzorku přítomny nádorové buňky či nikoli.

🎧 Právě rychlé jednání zachránilo život i „naší” Denče. Poslechni si její příběh tady.

FAQ o mamografickém screeningu

Kromě pravidelného samovyšetřování a vyšetření gynekologem 1× ročně může ke včasnému odhalení nádoru pomoci také mamografický screening, kterého by se měla účastnit každá žena starší 45 let, bez ohledu na to jestli má malá či velká prsa nebo implantáty.

🗓 Jak často? 1× za 2 roky.
Jak dlouho vyšetření trvá? Přibližně 20 minut.
📍Kam zajít? Do akreditovaného mamocentra, které ti doporučí tvůj praktický lékař či gynekolog, nebo si ho můžeš najít sama na www.mamo.cz. 
📝Budeš potřebovat žádanku? Ano, nech si ji vystavit u praktického lékaře či gynekologa v rámci běžné preventivní prohlídky nebo si o žádanku zavolej.
💰Budeš něco platit? Ne, vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění.
🩻 Jak to probíhá? Lékař se vyptává na tvoji osobní i rodinnou anamnézu - jestli například maminka, teta nebo babičky měly rakovinu prsu. Vyšetření mamografem trvá cca 10 minut. Prs se stlačí mezi 2 desky a „vyfotí” rentgenem. Vytvoří se dvě projekce, aby bylo jisté, že se na nic nezapomnělo.
🤕 Bude to bolet? Vyšetření je nepříjemné, ale nebolí.

Nezapomeň říct o  screeningu mamce, babičce, tetě, ségře a kámoškám, a zkrátka všem ženám, na jejichž zdraví ti záleží a pomoz nám tak zvýšit jeho návštěvnost. ✅

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.