Jak si vybrat hormonální antikoncepci bez použití ententýky dvašpalíky

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

🫦 Sex je náš, dělá dobře mě i tobě… Jestli máš rád/a sex a po dětech ještě/už netoužíš, pojď se s námi podívat, jak se při sexu chránit tak, aby z něj nebylo jedno velké překvapení.

O funkční antikoncepci lidstvo usilovalo asi už 15. století před naším letopočtem, kdy si do těla vkládali nebo na něj navlékali nejrůznější rostliny i části zvířat. My dnes už máme velmi spolehlivé metody, které můžeme rozdělit do mnoha kategorií. Mužské/ženské s hormony/nebo bez a nakonec tu máme i sexuální abstinenci.

Dnes si řekneme něco o antikoncepci hormonální o té bariérové, neboli nehormonální se dočteš v předchozím článku.

Rozdělení hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepci lze rozdělit na ženskou a mužskou. Počkej, mužskou?

No jasně, i pro kluky se stále hledá vhodná hormonální antikoncepce, dokonce by ji zhruba polovina z nich uvítala na trhu. Mechanismem mužské antikoncepce by mělo být zabránit proniknutí spermie do vajíčka, například zhoršením jejich pohyblivosti. Dalo by se toho dosáhnout např. podáním kombinace hormonů jako v případě ženské hormonální antikoncepce. Výzkum ale stále běží, na bezpečnou mužskou hormonální antikonci si budeme muset ještě počkat. 

🏄🏻‍♀️ Hurá na hormonální antikoncepci pro ženy. Pilulka, náplast, implantát nebo tělísko?  Jak si vybrat tu správnou formu? Vhodný typ prober se svým partnerem/partnerkou a nejlépe i po diskuzi se svým gynekologem. Zohledni:

  • 🎂 věk - různé typy jsou vhodné pro různé životní fáze
  • 😷 zdravotní stav - různé nemoci mohou vyloučit užívání některých forem
  • 💰 finance - některé z nich se hodí pro singles život, jiné pro dlouhodobý vztah, 
  • 🔗 spolehlivost - ta se může u různých forem výrazně lišit
  • 🫣 možné vedlejší účinky - každá z forem může nějaké mít
  • 👜 jednoduchost užívání - jak ti užívání antikoncepce zasáhne do běžného života 

🧯A co dělat když antikoncepce selže?

Nepanikař, nehledej rady na internetu, řeš to s partnerem. V případě, že sis zapomněla vzít pilulku nebo ti vypadl kroužek? Mrkni do příbalového letáku, kde najdeš návod, co ve kterém týdnu cyklu dělat. Pokud tě leták odkáže na návštěvu lékaře, neváhej a zavolej mu nebo se rovnou objednej.

Ale teď už se pojďme podívat na na přehled jednotlivých typů hormonální antikoncepce. Výčet antikoncepčních metod je pouze informativní. Pro tebe vhodnou formu ti doporučí tvůj gynekolog.

⛏️ Hormonální nitroděložní tělísko neboli IUD

IUD (intrauterine device) ti během několika málo minut zavede gynekolog do dělohy, kde zůstane dalších 3-5 let. Zavádění se provádí bez anestezie na gynekologickém křesle a může být trochu nepříjemné. Hormonální tělíska obsahují hormon progestin, který zahustí hlen děložního čípku a tak zabrání spermiím prostoupit a oplodnit vajíčko. Řadíme mezi ně např. tělísko Mirena (zavádí se na 5 let), které je větší a doporučuje se ženám, které již rodily, a tělísko např. Jaydess (zavádí se na 3 roky), které je menší a tím pádem vhodnější pro ženy, které ještě nerodily. Výhodou tělísek je fakt, že nemusíš myslet na pravidelné polykání pilulek, avšak mezi možná rizika naopak patří zánět dělohy či malé pánve, křeče a bolesti po zavedení. Partnerovi také mohou vadit šňůrky pro opětovné vytažení tělíska, které “čouhají” do pochvy.

💊 Hormonální antikoncepce (HA) neboli pilulka

Užívá se každý den nepřetržitě nebo s týdenní pauzou po třech týdnech užívání. Existuje ve dvou formách: gestagenní a kombinovaná. 

  • Gestagenní HA dodává tělu progestiny, které zahustí hlen děložního čípku a znemožní tak prostupu spermií do dělohy a následnému oplození vajíčka. Je vhodná pro kojící ženy, které nemohou užívat estrogen. Nemohou ji však užívat ženy s rakovinou prsu či ženy pět let po její léčbě. 
  • Kombinovaná HA obsahuje estrogen i progesteron. Funguje současně třemi mechanismy - blokuje ovulaci, zahušťuje děložní hlen a ztenčuje na děložní sliznici a i brání uhnízdění oplozeného vajíčka.
Spolehlivost HA je vysoká, záleží ale na tom, jak zodpovědně a pravidelně ji užíváš. Zpoždění o více než 12 hodin totiž může její účinnost výrazně snížit, tak si nastav budík, nebo si udělej rituál, kdy budeš pilulku brát. S užíváním HA je ale také spojeno vyšší riziko vzniku trombózy. Způsobovat může ale i špinění, bolest hlavy, deprese, snížení libida, vyrážku, akné a bolest břicha. 

🩹 Antikoncepční náplast

Funguje na stejném principu jako kombinovaná HA, rozdíl je v tom, že hormony neputují do organismu žaludkem, ale skrz kůži. Je tedy šetrnější k trávicímu traktu. Jednou týdně si nalep náplast na holou kůži kdekoliv na těle (mimo oblast prsou). Během 24 hodin se ti pak do krevního oběhu uvolní hormony, které zabrání početí. Náplast vyměň každý týden za předešlou a po třech týdnech následuje týdenní pauza, během které přichází menstruace. Antikoncepční náplast nemá narozdíl od jiných forem hormonální antikoncepce vliv na přibývání na váze, a to díky nízkým dávkám hormonů.

⭕️ Vaginální kroužek

Zavádí se do pochvy (kolem děložního čípku), kde zůstává 3 týdny a lokálně tak uvolňuje hormony. Po jeho vyjmutí se dostaví menstruace. Aplikovat i vyndat si ho zvládneš sama, není proto nutné chodit každý měsíc ke gynekologovi. Kroužek je vhodný např. pro ženy, které občas zapomenou užít pilulku nebo mají trávicí obtíže při jejich používání.

💉 Hormonální injekce

Aplikuje se 1× za 3 měsíce do hýžďového svalu. Na trhu je dostupná např. Depo Provera. Vhodná je pro ženy, které nesmí užívat estrogen (cévní onemocnění, endometrióza, kojení). Nevýhodou je i to, že od ukončení používání ale může uplynout trvat i více než 2 roky než dojde k otěhotnění. Zároveň by se injekce neměly být dlouhodobě aplikovány mladým dospívajícím dívkám, které nemají dokončenou tvorbu kostní tkáně (může vést ke snížené kostní hustotě).

➖ Depotní podkožní implantát 

Tuto malou tyčinku zavádí gynekolog na 3 roky do podkoží na vnitřní straně paže. Je vysoce spolehlivé, riziko selhání je pouze 0,05 %. Neobsahuje estrogen, mohou ho tedy užívat ženy s vyšším rizikem vzniku trombózy. Nevhodný je však pro velmi mladé dívky, protože může zvyšovat riziko v nepravidelného krvácení. Stejně tak není vhodný a pro ženy v období přechodu, kdy může způsobovat řídnutí kostí.

Ufff, to je možností, mysli na to, že ve výběru ti pomůže tvůj gynekolog, tak se ho neboj zeptat!

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.