Jak mít zdravá prsa

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

I když je většinou v páru, je prs jedinečným orgánem. A to nejen proto, že dokáže tak snadno upoutat mužskou i ženskou pozornost, ale především dokonale zasytí bříška našich nejmenších. 🍼

Ani tyto superschopnosti ho ale neuchrání před nemocemi.
Čím může prs onemocnět? 

👉🏼 Zánět. Stejně jako jinde v těle i v prsu se může objevit zánět, nejčastěji při kojení. Prs pak může být bolestivý, kůže teplá a zarudlá.
👉🏼 Nezhoubné útvary. V prsu se mohou objevit bulky z tuku nebo vaziva, případně cysty - tedy nezhoubné útvary naplněné tekutinou.
👉🏼 Svěšení prsou. Je přirozené, ale může být nepříjemné. Dá se zmírnit např. tím, že nebudeš kouřit a budeš nosit správnou velikost podprsenky. 
👉🏼 A může se zde vyskytnout také rakovina.

Rakovina prsu 2. nejčastější zhoubný nádor u žen, hned po nádorech kůže. Ročně jí v Česku onemocní na 7000 žen. Týkat se proto může tebe, tvojí mamky, ségry, kámošky nebo i babičky. Úplně se nevyhýbá ani klukům. 

Můžeš vznik rakoviny prsu ovlivnit?

Částečně ano, a to zdravým životním stylem:

🍏Předcházej obezitě, protože právě ta je jedním z rizikových faktorů. Tuková tkáň totiž produkuje ženský hormon estrogen, jehož nadměrné působení může přispívat ke vzniku rakoviny prsu.  
🏃🏻‍♀️Pravidelně se hýbej. U žen, které pravidelně cvičily 5 hodin týdně, bylo riziko vzniku rakoviny prsu až o  25 % nižší. #iliketomoveitmoveit
🚭Nekuř a omez pití alkoholu. Kouření navíc přispívá ke svěšení prsu, protože chemikálie z cigaret narušují elasticitu prsní tkáně. #tonechceš
🤰🏻Milujte se a množte se. Kvůli delšímu působení estrogenu mají zvýšené riziko ženy, u kterých neproběhlo období těhotenství a kojení. 
👨🏻‍⚕️Neboj se říct si o pomoc ve stresujících situacích (př. nemoci v rodině, péče o nemocné dítě, smrt blízkého, rozvod atd.). I stres má  velký vliv na vznik rakoviny prsu. A ač se takovým situacím v životě asi úplně vyhnout nedá, dá se vyhledat odborná pomoc psychologa či psychiatra, která nám pomůže se se stresem lépe vyrovnat.

A teď nějaké dobré zprávy: U používání antiperspirantů, těsných podprsenek, epilace či implantátů se zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu neprokázalo. Stejně tak nenese výraznější riziko IVF nebo tzv. nová antikoncepce, tedy ta nízkohormonální. 

❗️Bohužel ale negativní vliv má dlouhodobá hormonální terapie (10-15 let), která se používá např. v období přechodu. Proto pokud ti bude doporučena, poraď se s gynekologem o jejích rizicích. 

A protože nežiješ v Barbielandu, některé věci ale ovlivnit nemůžeš 🎀:

Věk. Riziko vzniku karcinomu prsu se výrazně zvyšuje po 50. roce života. Onemocnět ale mohou i ženy kolem třicítky. O prsa je proto důležité se starat v každém věku. #býtstálemládtobychsipřál
🧬 Genetika. Pokud máš rakovinu prsu v rodině, informuj o tom svého gynekologa. Ten určí, zda splňuješ kritéria testování na mutaci BRCA 1 a 2, tedy na mutace, které výrazně zvyšují riziko že bys mohla onemocnět, a to až na 87 %. Více o možnostech testování najdeš tady.
🩸Brzký začátek menstruace či pozdní menopauza. V neposlední řadě mají vyšší riziko i ženy, které začaly brzy menstruovat (před 12. rokem věku), stejně jako ženy, u kterých nastal přechod později, než je běžné (tedy po 55. roce). Čím více menstruačních cyklů žena za život prodělá, tím více je vystavena působení estrogenu, a tím více je také ohrožena vznikem zhoubného nádoru prsu.

Proto je důležité dodržování zdravého životního stylu doplnit také o preventivní vyšetření:

1️⃣ Samovyšetření je základ. Provádět by ho měla každá žena 1× měsíčně. 

2️⃣ Na vyžádání ti může vyšetřit prsa také gynekolog, kterého bys měla navštěvovat alespoň 1× za rok kvůli preventivní prohlídce.

3️⃣ Mamografické vyšetření by v rámci screeningu měla absolvovat každá žena starší 45 let 1× za 2 roky (a to i v případě, že má prsní implantáty). Mamograf dokáže odhalit nádory od velikosti 3 mm, které bohužel rukou nemáš šanci nahmatat. Preventivní mamografii či ultrazvuk je možné provést i v mladším věku, v tom případě ale nejsou tato vyšetření hrazená pojišťovnou, většina z nich na ně ale přispívá.

➡️ Jak na samovyšetření či jaké jsou rozdíly mezi mamografem a ultrazvukem se dozvíš v dalším článku.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.