Nejdůležitější očkování pro dospělé jasně a přehledně

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Chřipka, klíšťovka, tetanus, covid, spalničky, žloutenky … Možností očkování je dnes tolik, že je snadné se v nich ztratit. Pro děti tu naštěstí máme něco, čemu se říká dětský očkovací kalendář. Bohužel u dospělých to může být o něco složitější. Proto jsme se rozhodli vytvořit stručný přehled nejdůležitějších očkování - respektive nemocí, na které by si měl každý dospělák dávat pozor. 📅

1. Tetanus

Tzv. tetanovka neboli pravidelné přeočkování proti bakterii Clostridium tetani patří rozhodně mezi jedno z nejdůležitějších očkování, která máme. Tímhle mikrobem se totiž můžete nakazit velice jednoduše: nachází se všude v půdě kolem nás a důsledkem je smrtelně nebezpečné onemocnění známé jako tetanus. I proto, že se tahle breberka 🦠 vyskytuje doslova na každém kroku se tetanovka kontroluje hlavně při úrazech - často ti lékař rovnou doporučí i přeočkování.

A jak často tě tetanovka čeká?
Očkování pro tetanu je nutné podstupovat každých 10-15 let. Od 60 let se doporučuje každých 10 let.

2. HPV

Infekce lidským papilomavirem - neboli HPV - je nejčastější sexuálně přenosné onemocnění. Řadí se tak díky tomu v našem seznamu hned na druhé místo 🥈 HPV může v našem těle způsobit pěknou paseku - u žen nejčastěji rakovinu děložního čípku, u mužů pak rakovinu jazyka, hrtanu či řitního otvoru. A to chceš? To nechceš.

❌ Možná tě překvapí, že se s tímto virem setká dříve či později v podstatě každý z nás! Nakazit se můžeš jakýmkoliv sexuálním stykem, tenhle virus je ale pěkná potvůrka a vnější prostředí ho moc nerozhází - k přenosu tak může dojít i třeba v průběhu předehry. Ze způsobu jakým se můžeš nejčastěji nakazit vyplývá i věk, kdy je nejlepší se nechat očkovat - ideálně tedy ještě před začátkem sexuálního života.

Očkování je v plné výši hrazeno od roku 2024 od 11 do 15 let u holek i kluků. 👫 My se tu ale bavíme hlavně o dospělých a i ti by se rozhodně měli nechat proti HPV očkovat. ✅ S typy proti kterým vakcína působí se totiž ještě nemuseli ve svém životě setkat! Takže se to určitě vyplatí. Naštěstí ani dospěláky nenechávají pojišťovny úplně na ocet - poskytují na očkování příspěvky v různé výši. 💸 Více informací o HPV si můžeš načíst tady.

Podaří se Austrálii vymýtit rakovinu děložního čípku? 👉

Co si odnést o očkování proti HPV jako dospělák? 
Očkování proti HPV probíhá ve třech dávkách a je doporučené v podstatě všem lidem, kteří nebyli očkováni v dětství.

3. Klíšťová encefalitida

Dostáváme se k třetímu zásadnímu očkování 🥉 - a to proti tzv. klíšťovce, neboli klíšťové encefalitidě. 🐞 To plně hradí pojišťovna od 50 let, ale v nižším věku ti také přispěje. Na klíšťovku si dej velký pozor!  Když se nakazíš, máš až 30% šanci, že dostaneš zánět mozkových blan, 🧠 po kterém můžeš zůstat na vozíku, nebo i zemřít. Onemocnění se sice dá zabránit očkováním, ale důležité je i nošení dlouhých kalhot a rukávů v přírodě, používání repelentu nebo rychlé odstranění přisátého klíštěte - ideálně do dvou hodin. ⌚ Tak rychle se totiž může klíšťovka do tvého těla dostat.

A co si zapamatovat o očkování proti klíšťovce?
Očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá zase ve třech dávkách, plus je zde nutné přeočkování po třech a dále pěti letech. Nad 60 let se doporučuje přeočkovávat již po třech. Připomínáme, že senioři nad 50 let mají očkování plně hrazené, tak to nezapomeň zmínit svým rodičům nebo prarodičům! #sharingiscaring

4. Chřipka

Očkování proti chřipce si můžeš odbýt spolu s vakcínou proti covidu a smázneš tak dvě mouchy jednou ranou. Rozhodně bys na něj měl myslet i pokud jsi mladší generace - onemocnění může mít vážný průběh i u tebe. Ano, bavíme se o chřipce. 🦠 Bohužel chřipka je mezi onemocněními, proti kterým se dá očkovat, chameleon - každý rok v tzv. chřipkovém období (od prosince ⛄ do března 🌷) převládají mezi lidmi trochu jiné podtypy viru, a tak je potřeba se prostě očkovat každý rok vždy tou nejaktuálnější vakcínou. Prakticky nutné je pak očkování proti chřipce u seniorů, neboť jejich křehký organismus by se s ní vůbec nemusel poprat. Na chřipku umírá ročně v Česku až 1500 lidí, přičemž proočkovanost v té nejrizikovější skupině lidí nad 65 let je stále pouhých 25,4 %. (WHO doporučuje až 75%.

Týká se mě očkování proti chřipce, když jsem mladý a zdravý člověk?
Chřipka není devizou jen seniorů nebo malých dětí - očkovat by se měli nechat zkrátka všichni kdo mohou. I tohle často neškodné onemocnění může mít vážný průběh s celoživotními následky a hlavně tak ochráníš i své blízké.

5. Černý kašel

Nebo taky dávivý kašel - další poměrně zákeřné onemocnění způsobené bakterií Bordetella pertussis, při kterém může nakažený doslova kokrhat. 🐓 No fakt! A ač to může znít jako legrace, tohle onemocnění žádná sranda není. Jak už jsi asi poznal, projevuje se hlavně úporným kašlem, který může přejít až ve zvracení, a po kterém se také často objevuje sípavý dech. Tam to ale nekončí. Nejzávažnější formy černého kašle postihují malé děti a mohou vést k zápalům plic, onemocnění mozku 🧠, záchvatům nebo až k úmrtí. A jak tě může tahle bakterie načapat? Kdekoli. Cestuje podobně jako chřipka - tedy v kapénkách 💦, ty mohou šířit i lidé s mírným onemocněním nebo úplně bez příznaků. Bohužel tak blížící se nákazu nepoznáš jen tak na první poslech. 🐓 Zmiňovali jsme nebezpečí hlavně pro malé děti - ty mají naštěstí očkování v několika dávkách ve formě hexavakcíny povinné. To nicméně začíná až ve 2. měsíci života. Jak tedy nejlépe ochránit velice zranitelného novorozence? 🍼 Tak, že se necháš přeočkovat ty! Doporučené je dokonce i očkování žen během těhotenství. 🤰 Protilátky se tak mohou k miminku dostat tou úplně nejrychlejší cestou - skrze placentu a mateřské mléko.

Přeočkování proti černému kašli (neboli pertusi) je doporučeno všem, obzvláště v případě, že mohou přijít do styku s čerstvě narozeným dítětem. Pokud se chceš nechávat přeočkovávat pravidelně, můžeš to sfouknout společně s tetanovkou - i pertuse se totiž přeočkovává po 10-15 letech. 

Více informací o různých očkováních ti poskytne tvůj praktický lékař, případně se můžeš poptat i v očkovacích centrech. O příspěvcích na vakcíny najdeš veškeré potřebné informace na stránkách svojí pojišťovny.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.