Černý kašel: co je důležité vědět?

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Černý kašel, dávivý kašel, kašel 100 dní - jedno z nejskloňovanějších infekčních onemocnění poslední doby. O jak závažné onemocnění se jedná a jaké novinky se v Česku chystají? Na to všechno se dnes podíváme.

Nejprve pár faktů o černém kašli

😷 Černý kašel je onemocnění způsobené bakterií Bordetella pertussis, která napadá sliznici v našich dýchacích cestách. 
😷 Hlavním symptomem je typicky kokrhavý a dlouhotrvající kašel, který může vyvolávat i zvracení (jak se příznaky liší u očkovaných najdeš dále v textu)
😷 Černý kašel se přirozeně objevuje v populaci v cyklech - jeho výskyt se tak zvýšuje pravidelně každých 3—5 let. 💡 Za výrazně zvýšeným výskytem v tomto roce stojí pravděpodobně souběh různých faktorů.
😷 Průměrný člověk prodělá černý kašel 2—3× za život.
😷 Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří hlavně novorozenci, malí kojenci (děti zatím neočkované) a na druhé straně spektra senioři (u kterých imunita již vyvanula).

Poslouchej podcast

Více o epidemiologické situaci a historii výskytu černého kašel u nás se dozvíš v podcastové epizodě s infektoložkou MUDr. Zuzanou Blechovou

K přenosu černého kašle dochází prostřednictvím kapének 💦, které mohou na předmětech přetrvávat i delší dobu! Největší nebezpečí tkví v opravdu blízkém kontaktu (cm - m), tedy například pro novorozence je nejčastější nákaza od rodičů, prarodičů či jiných opatrovníků. Bohužel pro nás černý kašel je nejvíce nakažlivý zhruba 1 - 2 týdny před začátkem typických příznaků. Tedy v době, kdy na sobě člověk pocítí maximálně nespecifické chřipkovité příznaky. 

To zda se člověk opravdu nakazí záleží opět na souhře různých faktorů - zda byl očkován, kdy to očkování proběhlo, případně zda onemocnění v nedávně době prodělal.

Očkování, na které se hned podíváme blíže, ovlivňuje také projevy černého kašle. U očkovaných mladistvých a dospělých tak může celá nemoc probíhat asymptomaticky (tedy by příznaků), případně s mírnými příznaky kašle. 

👼 U novorozenců se mohou začít rovnou objevovat tzv. bezdešší, tedy pauzy bez dechu, u starších dětí klasické záchvaty dráždivého kašle se zajíknutím a chvilkovým bezzdeším (až s promodráním), ke kterým dochází častěji v noci. Nepříjemný kašel může vést až ke zvracení. 

👵 Senioři většinou trpí typickými příznaky onemocnění dýchacích cest (kašel, bolest v krku), černý kašel se u nich ale často kombinuje s dalšími chronickými onemocněními a jinými patogeny a může způsobovat zápaly plic.

Věděl/a jsi, že před zavedením očkování 1 z 5 dětí do 5 let věku umíralo na černý kašel?

Jak je to s očkováním proti černému kašli?

V současnosti se očkuje tzv. nebuněčnou neboli acelulární vakcínou, která je bezpečnější ale také méně účinná než ta starší - celobuněčná. I proto se i čeští vědci snaž odhalit způsob, jak vytvořit stejně bezpečnou ale účinnější očkovací látku. Akademie Věd ve spolupráci s Thomayerovou nemocnicí tak zkoumá přímo imunitní odpověď našich tkání na nákazu. 

Očkování proti černému kašli probíhá už od 9. týdne věku, první tři dávky jsou podávány v rámci hexavakcíny. Dostatečná ochrana proti nemoci však vzniká až po druhé dávce - tedy cca v 6. měsíci! Do té doby se mohou novorozenci spolehnout pouze na protilátky získané od matky, ty má však po 2. měsíci života jenom ¼ dětí! 

Další přeočkování přichází v 5 a následně v 10 letech, a to už ve formě vakcíny proti záškrtu, tetanu a černému kašli (tzv. DiTePe). S věkem postupně dochází k vyvanutí imunity. I proto se doporučuje přeočkování v těhotenství (nejčastěji v 3. trimestru), a to i pro partnera případně kohokoliv dalšího, kdo se bude o dítě starat. 

Miminku může vakcína pouze prospět - podporuje totiž přechod protilátek od matky a zvyšuje ochranu dítěte v prvních měsících, než dospěje ke svému vlastnímu očkování. 

Kdo další by se měl nechat přeočkovat? V rámci tzv. cocoon strategie a snahy ochránit nejvíce ohrožené skupiny je očkování doporučováno i zdravotníkům, nebo sociálním pracovníkům.

Kde se můžeš nechat naočkovat?

🏥 Praktický lékař
🏥 Pediatr
🏥 Očkovací centrum

 

Ještě jednou připomínáme, že největší nebezpečí černého kašel tkví v přenosu při kontaktu s malými dětmi. Ačkoliv je hygiena rukou a případné nošení roušek při respiračním onemocnění důležité, nejlepší prevencí je v tuto chvíli očkování proti černému kašli.

Statistiky z Dánska jasně hovoří o tom, že očkování těhotných proti černému kašli snižuje množství komplikovaných případů s nutnou hospitalizací, obzvláště mezi novorozenci do 2. měsíce věku! 

Jak je to s léčbou černého kašle?

Jak je to s léčbou pertuse? Jedná se o bakteriální onemocnění, takže hlavní terapií jsou antibiotika. 

Ty jsou bohužel opět nejvíce účinná hlavně v úvodním stádiu (bezpříznakovém, či s mírými chřipkovými příznaky), kdy na sobě opravdu málokdo onemocnění pozná. Nicméně ve stádiu s kašlem alespoň brání v dalším přenosu nemoci. S příznaky už bohužel v tuto chvíli ai antibiotika nepomohou 😕

Tak co, dozvěděl/a ses o černém kašli něco nového? 📑

Tento článek vznikl díky spolupráci s

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.