Znáš svoji hladinu cukru v krvi?

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

📊 Cukrovka neboli diabetes je na vzestupu. Zatímco v roce 1980 bylo celosvětově asi 100 milionů diabetiků, aktuálně jsme na 500 milionech a předpoklad pro rok 2050 je hrozivých 1,3 miliardy diabetiků. Na léčbu diabetiků vynaložíme v Česku asi 15% všech nákladů zdravotní péče.

V Česku trpí diabetem každý desátý člověk. A zhruba dalších 250 tisíc lidí o své diagnóze netuší.

🍛 Jídlo, které sníš, se ve tvém těle rozloží na glukózu, jednoduchý cukr. Buňky tvého těla tuto glukózu využívají jako zdroj energie. Hladinu glukózy v krvi nazýváme glykémie. Proto aby se glukóza dostala z krevního oběhu do buněk potřebuješ hormon inzulin, ten tvoří slinivka břišní. Bez inzulinu buňky nedostanou dostatek paliva na svoje fungování a v krvi dochází k zvýšené hladině glukózy, tzv. hyperglykémii. Tato zvýšená hladina glukózy v krvi poškozuje cévy a nervy.

A teď se dostáváme k diabetu

Diabetes mellitus neboli cukrovka je chronické onemocnění, kdy je problém právě s hladinou inzulinu. 

1️⃣ V případě diabetu 1. typu buňky slinivky břišní přestaly inzulin tvořit. Tento druh diabetu vzniká už v dětském nebo mladém dospělém věku a nelze ho ovlivnit. Trpí jím asi 10% z celého počtu diabetiků.

2️⃣ Naopak diabetes 2. typu vzniká z důvodu snížené sekrece inzulinu ve slinivce břišní a současné necitlivosti buněk na inzulin. Tomuto typu lze naštěstí předcházet a je to právě ten, který je na vzestupu, jak už možná tušíš kvůli nezdravému životnímu stylu.

Poslouchej podcast

Diabetes mellitus (DM) neboli cukrovka je chronické onemocnění, které významně ovlivňuje to, jak naše tělo hospodaří s krevním cukrem zvaným glukóza. Jak mu předcházet? Jak vzniká? Jaká je budoucnost léčby tohoto onemocnění? Zjistíš v epizodě, do které si Štěpánka pozvala prof. MUDr. Martina Haluzíka, DrSc., zástupce přednosty Centra diabetologie pro vědecko-výzkumnou činnost IKEM.

A právě proto je potřeba znát svoji glykémii, jak na to❓

🧑🏻‍⚕️ Každé dva roky zajdi na pravidelnou preventivní prohlídku k praktickému lékaři, ten ti ji změří ze žilní krve, odběr se provádí nalačno a je velmi přesný.

🩸Doma nebo v lékárně z kapilární krve glukometrem, naměřená hodnota je orientační a není tak přesná jako z žilní krve. 

🕛 24hodinovým monitorem glukózy pomocí glukózového senzoru, který nepřetržitě monitoruje hladinu cukru v krvi a může ti tak poskytnout hladinu glykémie i po dobu několika dní.

🚽 U lékaře nebo doma diagnostickým proužkem z moči, tato metoda je jen orientační, pozitivní glukozu moči budeš mít jen v případě, že je tvá hladina glukozy v krvi již dost vysoká a vždy je třeba výsledek potvrdit odběrem z krve.

👨🏻‍⚕️Na měření u praktického lékaře se připrav:

Večer předem radíme nekouřit, nepít alkohol, vyhni se tučným pokrmům a necvič. K odběru doraž nalačno, ráno se jen napij vody nebo neslazeného čaje, pokud se ti při odběrech dělá nevolno, řekni to sestře nebo lékaři.

Kdy si nechat změřit glykemii❓

➡️ Jednou za dva roky na preventivní prohlídce.

➡️ Když máš pocit, že zažíváš jeden z příznaků cukrovky:

  • Nadměrná žízeň, která vede ke zvýšenému přísunu tekutin a nadměrnému močení.
  • Hubneš, dostavuje se neobvyklá únava, hůře vidíš.
  • Když máš zvýšenou náchylnost k infekcím.
  • Někdy se však cukrovka neprojeví nijak a prvním příznakem jsou až její komplikace.

➡️ Kdykoli doma nebo v lékárně glukometrem.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.