Co bys měl/a vědět před darováním krve?

14. června slavíme Světový den dárců krve, toto datum odkazuje na narození objevitele Rh faktoru Karla Landsteinera, který za svůj objev získal dokonce Nobelovu cenu. Co bys měl/a vědět před darováním krve a kdo může darovat?

Ať už jdete na plánovanou operaci, nebo máte úraz, je spousta situací, kdy možná i vy budete potřebovat darovanou krev. Tu totiž nelze jinak nahradit nebo vyrobit. Transfuzi také potřebují někteří chroničtí pacienti, je potřeba při léčbě otrav nebo u pacientů podstupující dialyzační léčbu. Z darované krve je také možné vyrobit léky, které pomáhají například pacientům s hemofilií nebo při léčbě popálenin.
Věděli jste, že každý z nás potřebuje za život 4x krevní transfuzi a 12x lék vyrobený z darované krve?

Kdo může darovat krev? 

Každý ve věku 18-65 let, s minimální hmotností 50 kg. Bezpodmínečně v dobrém zdravotním stavu. A platí, že muži mohou darovat jednou za 3 měsíce a ženy jednou za 4 měsíce. 

Kdo naopak nemůže darovat krev? 

Člověk aktuálně nachlazený, či nemocný, ten, kdo se v posledním půlroce setkal s vážnou infekční nemocí nebo podstoupil operaci,  tetování, případně aplikaci piercingu. Zároveň nemůže darovat krev ten, kdo měl v posledním měsíci přisáté klíště nebo užíval antibiotika. U žen je třeba dát pozor, aby nebyla těhotná a neměla menses.

Co dělat před odběrem a jak probíhá?

Den před odběrem píj dostatek tekutin, lehce povečeř a dej si pozor na tučná jídla. Nepij alkohol a 12 hodin před odběrem nekuř. K odběru doporučujeme nechodit nalačno, s výhodou je lehce posnídat.A co dělat před odběrem a jak probíhá? 

Po příchodu na transfuzní stanici dostaneš k vyplnění formulář, kde vyplníš např. jaké jsi prodělal choroby nebo jaké léky užíváš. Poté ti zdravotník odebere kontrolní vzorek krve na krevní obraz a zhodnocení, zda jsi v dostatečné kondici k darování. Následuje vyšetření lékařem, který po vstupním rozhovoru provede měření tlaku a vyhodnotí formulář, který jsi vyplňoval na začátku. Rozhodne zda je odběr možný, či nikoli. Samotný odběr provádí sestra v odběrové místnosti a trvá asi 10 minut. Po odběru následuje krátký odpočinek a můžeš vyrazit domů.

Proč darovat? 

Primárně pro dobrý pocit - nikdy nevíme, kdy budeme zrovna my potřebovat krevní transfuzi nebo lék vyrobený z darované krve. Velkou výhodou je i to, že máš pod kontrolou svůj zdravotní stav. V den odběru dostaneš pracovní volno a na odběrném místě chutnou svačinu po odběru. Zároveň můžeš využít snížení základu daně z příjmu o 3 000 Kč za jeden odběr. A když v odběrech vytrváš, získáš medaili - Jánského plaketu, nebo Zlatý kříž.

Aktuální stav chybějících krevních skupin najdeš na stránkách své transfuzní stanice. Trvanlivost krevní konzervy, jak se odebrané krvi říká, je max. 35 dní, takže je potřeba sledovat potřeby jednotlivých odběrných míst. Najdi své tady.

V česku stále chybí 70 tisíc dárců krve - teda už jen 69 999 - pokud vyrazíš radovat i ty. 🙂

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.