Víš, jak probíhají jednotlivé screeningové programy?

Screening je vyšetřovací metoda zaměřená na rizikovou skupinu. Jejím cílem je objevit danou nemoc ještě v bezpříznakovém stádiu. To vede k možnosti nasadit léčbu dříve a hlavně ti to může zachránit život. Víš, jak probíhají jednotlivé screeningové programy a na co se připravit?

V Česku existují 4 celonárodní screeningy: 

  • Screening rakoviny prsu (od roku 2002)
  • Screening rakoviny děložního čípku (od roku 2008)
  • Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku (od roku 2009)
  • Screening rakoviny plic (od roku 2022)

Jak probíhá mamografický screening? 

Díky mamografickému screeningu může dojít ke včasnému odhalení rakoviny prsu. Každý rok onemocní až 7 000 žen a 1 600 z nich na rakovinu prsu zemře. Kdo všechno by měl na mamografický screening docházet? Každá žena od 45 let, jednou za 2 roky, a to bez ohledu na to, jestli má malá nebo velká prsa či implantáty.

Zajímá tě, kolik peněz ti na vyšetření prsu přispějí zdravotní pojištovny? Pak si přečti náš článek Průvodce světem screeningů: Vyšetření, která zachraňují životy.

Žádanku na vyšetření ti vystaví tvůj praktický lékař či gynekolog, který tě zároveň nasměřuje na příslušné místo, kde tě vyšetří. Tam se ti po předložení žádanky bude věnovat specialista, který se mimo jiné zeptá na tvou rodinnou anamnézu. A to například na to, jestli rakovinou prsu netrpěla tvá maminka, teta či některá z babiček. Samotné vyšetření pak trvá přibližně 10 minut. Prs se během něho stlačí mezi dvě desky a “vyfotí se”. Vytvoří se vždy dvě projekce, aby měl lékař jistotu, že mu nic neuniklo.

Pokud na svém prsu objevíš změny, objednej se na vyšetření hned! U jakých změn bys měla zpozornit, najdeš TADY.

Jak probíhá screening rakoviny děložního čípku? 

Víš, že rakovinou děložního čípku onemocní ročně 700 žen a 300 z nich zemře? Až 98 % nádorů je způsobeno virem HPV. Screening rakoviny děložního čípku se provádí pomocí tzv. cytologického stěru z povrchu i uvnitř děložního čípku. Zjišťují se změny buněk na čípku, a to nejčastěji právě vlivem viru HPV.  Vyšetření se provádí jednou ročně v rámci preventivní prohlídky u gynekologa. 

Nejdříve se tě gynekolog zeptá, jestli se u tebe nebo u členů tvé rodiny změnil zdravotní stav,  případně jestli máš nějaké problémy. Měla by sis  vzpomenout na poslední menstruaci, krvácení mimo menstruační cyklus nebo potíže při pohlavním styku. Samotné vyšetření je pak zaměřeno na ženské pohlavní ústrojí.

Gynekolog tě vyšetří pohledem, pohmatem a to jednou rukou zavedenou v pochvě, druhou přes břicho. Dále provede kolposkopii - pomocí zrcadel se podívá na děložní čípek, odebere cytologii (stěr z děložního čípku) a může provést ultrazvukové vyšetření. Stěr se odesílá do laboratoře, kde se zjišťuje, jestli se buňky čípku nádorově nezměnily. Výsledky obdržíš po 7 až 14 dnech. Pokud je žena ještě panna, kolposkopie ani stěr z čípku se neprovádí. 

Odpovědi na nejčastější otázky o HPV a očkování proti němu najdeš TADY

Jak probíhá screening rakoviny tlustého střeva a konečníku? 

Rakovinou tlustého střeva nebo konečníku onemocní ročně 7 000 lidí, 3 200 na tuto nemoc zemře. Screening se provádí pomocí testu okultního neboli skrytého krvácení do stolice (tzv. TOKS), nebo koloskopicky, a to od 50 let věku. Můžeš si vybrat, jestli podstoupíš jednou ročně TOKS nebo jednou za 10 let koloskopii. 

Jak probíhá koloskopie? 

Po pečlivé přípravě, ke které ti dá instrukce tvůj obvodní lékař, se dostavíš na pracoviště, kde koloskopie provádějí (nejčastěji nemocnice či gastroenterologie na poliklinice). Zde se tě ujmou sestřičky, které ti vysvětlí postup. Je zvykem, že před samotným výkonem dostaneš utišující injekci. Pomůže ti překonat nepříjemné pocity z vyšetření. Lékař nejprve vyšetří konečník prstem (per rektum), a pak zavede ohebný endoskop (hadičku s kamerou) do střeva. Střevo celé prohlédne, a pokud se mu nebude nějaká oblast zdát, odebere z ní vzorek na histologické vyšetření. Endoskopem prohlédne celé tlusté střevo, do tenkého už se většinou nedostane.

Před vyšetřením je nutná opravdu pečlivá příprava, jinak hrozí, že budeš muset vyšetření podstoupit znovu, aby se prohlédlo opravdu celé tlusté střevo. Tato příprava spočívá v očištění střeva pomocí speciální diety, projímavého očistného roztoku a příjmu dostatečného množství  tekutin. Přesný návod dostaneš od svého praktického lékaře. 

Jak probíhá TOKS?

Test si vyzvedneš u svého praktického lékaře či gynekologa. Provést si ho můžeš sám/sama doma a tvůj praktik nebo gynekolog ho následně vyhodnotí. Každý test je trochu jiný, proto je nutné postupovat podle návodu popsaném v příbalovém letáku. Obecně se jedná o to, že odebereš vzorek z několika míst ve stolici, přineseš k lékaři a on ho odešle k vyhodnocení. V případě, že se ve vzorku zjistí přítomnost krve, doporučí ti lékař podrobnější koloskopické vyšetření. Krev ve stolici může totiž značit nádor, jelikož ten může způsobovat krvácení. Pokud se ve vzorku krev nenajde, skoč si pro test zase za rok.

Jak probíhá screening rakoviny plic?

Výskyt rakoviny plic se v Česku zvyšuje, platí to především u žen. Ročně si tuto diagnozu vyslechne více než 6 000 lidí. Nemoc má na svědomí ročně přes pět tisíc životů. Zatímco člověk, který přijde k lékaři s rakovinou plic v prvním stádiu, má 60% šanci, že přežije, u čtvrtého stádia, tedy když už nádor metastazuje do ostatních orgánů, je šance na přežití téměř nulová. 

Screening rakoviny plic má 3 stupně. V prvním stupni  praktičtí lékaři vyhledají ve své evidenci pacienty s vyšším rizikem rakoviny plic ve věku 55–75 let, kteří vykouří 20 a více cigaret denně.  Patříš mezi ně? Pak si s tebou nejprve promluví o zanechání kouření, a následně  ti doporučí vyšetření u pneumologa (plicní lékař). 

Pneumolog zjistí tvou anamnézu (zeptá se tě jestli trpíš nějakým onemocněním nebo jestli měl někdo v rodině rakovinu plic), provede fyzikální vyšetření (vyšetří tě poslechem fonendoskopem a pohmatem), provede funkční plicní vyšetření (například spirometrii nebo pulzní oxymetrii - zjištění množství kyslíku v krvi) a také RTG plic. V případě posouzení vyššího rizika rakoviny plic tě odešle na radiologické pracoviště v Komplexním onkologickém centru (KOC).

V KOC ti bude provedeno nízkodávkové CT vyšetření, které poté zhodnotí odborný lékař - radiolog. Výsledky vyšetření předává radiologické pracoviště zpět pneumologovi. V případě podezření na rakovinu plic z nálezu na CT je naplánován odběr tkáně tzv. biopsie a dále je o pacienta pečováno v KOC. V případě negativního CT nálezu pacient zůstává v péči pneumologa a je pozván na vyšetření opět za 1–2 roky.  Patříš ty nebo tvoji rodiče či kamarádi do této rizikové skupiny? Informujte se u praktického lékaře o možnosti vystavení žádanky k pneumologovi.

Více informací na téma České screeningové programy najdeš TADY.

Termíny prohlídek si můžeš zaznamenat v naší applikaci

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.