Ty nejčastější otázky o menstruaci

Víš, že žena má za svůj život menstruaci průměrně 400×? A to je pořádné číslo. Proto jsme zodpověděli ty nejčastější dotazy, které nám o ženském cyklu chodí. Pojď si s námi ujasnit, jak to s menstruací doopravdy je.

Proč mají některé ženy menstruační bolesti a jak je zmírnit?
Bolestivá menstruace je jedním z nejčastějších ženských problémů, kterým začínají trpět už holky během dospívání. A proč vlastně menstruace může bolet? Během ní se v děloze vytváří chemické látky prostaglandiny. Právě ty způsobují svalové kontrakce dělohy, které mají za následek bolest a snížený průtok krve do dělohy. Prostaglandiny také přispívají k nevolnosti a průjmům, které menstruaci mohou provázet.  Pokud trpíš menstruační bolestí obrať se na svého gynekologa, který ti doporučí pro tebe vhodné řešení, jak bolesti zmírnit. 

Jak na správnou hygienu během menstruace? Jak často měnit menstruační pomůcky?
V současnosti jsou dostupné různé typy hygienických menstruačních pomůcek, např. vložky, tampóny, kalíšky nebo menstruační kalhotky. Každá žena si tak může vybrat, co vyhovuje právě jí. Ať už si tedy vybeš jakoukoliv pomůcku, nezapomínej na zvýšenou hygienu a měň pomůcky tak často, jak nabádají instrukce výrobce nebo podle intenzity periody. Kromě toho je třeba pohlavní orgány omývat teplou vodou a případně mýdlem určeným právě pro intimní partie. Předejdeš tak nepříjemným infekcím. Vhodné je také bavlněné spodní prádlo. 

Poslouchej podcast

Lze mít během menstruace styk a jak se během ní chránit před otěhotněním?
Ano, během menstruace je možné mít sexuální styk. Záleží tedy na domluvě mezi partnery, jestli jim styk během menstruace vyhovuje. Pozor však na to, že menstruace nechrání před nechtěným otěhotněním a pohlavními onemocněními, proto je i při styku během ní třeba používat kondom. Více o této problematice najdeš v našem článku na blogu

Je od začátku menstruace pravidelná?
Ačkoliv o menstruaci slýcháme jako o každoměsíční záležitosti, v prvních několika letech nemusí být pravidelná ani zdaleka. Pokud se tedy měsíc po první menstruaci nedostaví další krvácení, není potřeba panikařit. 

Co je to syndrom toxického šoku?
Syndrom toxického šoku je infekční onemocnění vyvolané bakteriálním toxinem. Tato bakterie se může do těla ženy dostat nedostatečnou hygienou rukou před zavedením tamponu a v těle vyvolat nebezpečnou reakci imunitního systému. V dnešní době se objevuje vzácně, ale je potřeba myslet na správnou hygienu. Jak tomu tedy předejít? Myj si důkladně ruce

Co je to PMS?
Jako PMS, tedy premenstruační syndrom, se označují emocionální, psychologické a fyzické příznaky, které dívky a ženy pociťují před menstruací. Může se objevit v rozmezí 7-10 dnů před menstruací. Syndromem trpí 50 - 70 % menstruujících žen či dívek. Příznaky samy odezní většinou brzy poté, co se dostaví  menstruační krvácení. Příznaky PMS bývají: nervozita, střídání nálad, bolest prsou nebo v podbřišku, pocit plnosti, nadýmání, zácpa, bolesti hlavy, únava. 

Mohu se při menstruaci koupat?
Ano. Pokud se plánuješ koupat v přírodní vodě (rybníky, jezera, atd.) a voda není nějak znečištěná, tak se běžně doporučuje koupání s tamponem. Ten tvoří jakousi bariéru vstupu vody do pochvy a ani tampon, ani koupání není příčinou žádného zvýšeného rizika infekce. V této souvislosti jsou na trhu i "voděodolné" tampony, které obvykle bývají napuštěny vazelínovým olejem a bariéru vstupu vody do pochvy ještě zvyšují. Vzhledem k menší nasákavosti menstruační krví se ale doporučují spíše až při končící menstruaci. Obdobně to platí při koupání v moři, kde je riziko vzniku možné vaginální infekce nejmenší. Koupání v bazénu paradoxně představuje nejvyšší riziko vzniku vaginální infekce při koupání a to vlivem možného působení chlóru na poševní mikroflóru. Opět se doporučuje použití tamponu - buď obyčejného, nebo u žen, které mají zkušenost se vznikem vaginálních infekcí po koupání, tamponu s probiotiky.  Obecně pro jakékoliv koupání platí, že tampon by se měl zavádět těsně před vstupem do vody a po koupání co nejdříve vyměnit.

Poslouchej podcast

Článek vznikl za podpory našeho báječného partnera

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.