Menstruace a sex při ní: co bys měla vědět

Menstruaci začínají mít holky kolem 12 let. Pro některé z nich to znamená, že je každý měsíc spolu s tím čekají i bolesti, které mohou mít negativní vliv na kvalitu jejich života, vztahy, produktivitu ale také sebevědomí. Jak můžeš menstruační bolesti zmírnit? Jak na hygienu právě během tohoto období a jak je to se sexem během menstruace?
Odpovědi najdeš v našem článku. Kromě toho jsme si posvítili i na endometriózu.

Proč mají některé ženy menstruační bolesti a jak je zmírnit?
Bolestivou menstruací si každý měsíc prochází 30 až 50 % žen v reprodukčním věku. Řadí se tak k nejčastějším ženským problémům. A proč tě vlastně menstruace může bolet? Během ní se v děloze vytváří chemické látky prostaglandiny. Právě ty způsobují svalové kontrakce dělohy, které mají za následek bolest a snížený průtok krve do dělohy. Prostaglandiny také přispívají k nepříjemnostem jako jsou nevolnosti a průjem, které tě během těchto dní můžou provázet.

Jestli patříš mezi holky, kterým bolestivá menstruaci brání v běžném fungování, obrať se na svého gynekologa. Doporučí ti pro tebe nejvhodnější řešení, jak bolest zmírnit. Trochu ulevit ti může i zahřívání břicha (pamatuješ si na studentku, která vynalezla “menstruační body”?) nebo pití heřmánkového čaje.

Poslouchej podcast

Endometrióza - co to znamená?
Bolestivá menstruace může však znamenat i závažnější problémy, např. endometriózu. Tou trpí po celém světě až 10 % žen v reprodukčním věku a u některých z nich může probíhat bez příznaků. Sliznice dutiny děložní (buňky endometria) se během ní nacházejí mimo dutinu děložní. Tedy ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. Ale právě tyto buňky, které jsou na místech, kde být nemají, reagují na hladiny pohlavních hormonů. To znamená, že i v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. A právě to je důvodem, proč endometrióza často vede k neplodnosti.

Pokud máš podezření, že za tvou opakující se bolestí může být něco jiného, zajdi ke svému gynekologovi. Když se endometrióza potvrdí, doporučí ti analgetika, která se používají ke snížení bolesti. Dále ti může doporučit hormonální antikoncepci. Ta způsobí menší vnímavost ložisek endometriózy k hormonům, a ty pak zaniknou. Pokud běžná léčba nepomůže, může se přistoupit k chirurgickému řešení.
Více o problematice endometriózy najdeš v našem článku na blogu. 


Jak na správnou hygienu během menstruace? Jak často měnit menstruační pomůcky?
V současnosti si můžeš vybrat z různých typů hygienických menstruačních pomůcek, např. vložek, tamponů, kalíšků nebo menstruačních kalhotek. Záleží na tom, co ti bude vyhovovat nejvíce.

Na to, jak často měnit menstruační pomůcky jsme se zeptali gynekologa MUDr. Štěpána Budky: „Období menstruace je spojeno s větším rizikem infekcí. Není to však období, které by ženu mělo jakýmkoliv způsobem limitovat v běžném životě nebo v práci. Mnoho žen naopak v tuto dobu dosahuje daleko vyšších výkonů. Ať už žena používá jakoukoliv menstruační pomůcku je potřeba ji pravidelně měnit. Intenzita menstruace je pro každou ženu různá a tak i frekvence výměn je jiná. V období menstruace bych doporučil používat zejména bavlněné spodní prádlo a hygienické přípravky s nižším rizikem alergie.” A my potvrzujeme! Ať už si vybereš jakoukoliv pomůcku, nezapomínej na zvýšenou hygienu.
 

Můžu mít během menstruace sex a jak se během ní chránit před otěhotněním?
Ano, během menstruace sex mít můžeš. Záleží tedy na tom, co je tobě a tvému partnerovi/partnerce příjemné. Nebojte se o tom spolu mluvit. Dávej akorát pozor na to, že menstruace nechrání před nechtěným otěhotněním a pohlavními onemocněními, proto je i při styku během ní třeba používat ochranu. Zároveň mysli i na vhodnou polohu, aby tě sex nebolel, protože děložní čípek je během periody níže než obvykle a může být velmi citlivý.

Víš také, že během menstruace můžeš mít i vyšší chuť na sex kvůli změnám hladin hormonů? Navíc ti může orgasmus pomoci proti menstruačním křečím.

A na závěr naše tradiční připomenutí: naslouchej svému tělu, pečuj o něj, choď na preventivní prohlídky a když něco není v pořádku, vyhledej svého lékaře.

Článek vznikl za podpory našeho báječného partnera

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.