Sezónní viróza i nebezpečný zápal plic - Jak se můžeme bránit proti každoročnímu útoku chřipkového viru?

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Rýmička nebo závažné respirační onemocnění, se kterým lze snadno skončit i v nemocnici. To je chřipka. Virus, se kterým se každoročně potká miliony lidí po celém světě. 🏥 V důsledku onemocnění chřipkou zemře každý rok v Česku až 1500 lidí a i přes to u nás zůstává proočkovanost na pouhých 6 %. Pojďme se podívat, jak můžeme proti tomuto zrádnému onemocnění snadno a účinně bojovat. 🤺

Nejprve si dáme malé opáčko základních faktů:

🏎️ Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění dýchacích cest, které nastupuje rychle - většinou během 1–2 dnů.

⛄ Onemocníš s ní nejčastěji v zimě - tedy zhruba od prosince do března (takové počasí se totiž viru chřipky líbí nejvíc).

🦠 Chřipkových virů je hned několik - A, B a C a každý z nich má ještě několik podtypů.

A jak se můžeš chřipkou nakazit?

Úplně jednoduše. Stačí když na tebe někdo kýchne nebo zakašle. Virus se totiž přenáší pomocí kapének 💦 malinkatých kapiček nosních sekretů a slin. Stačí abys takové částečky vdechnul/a nosem nebo ústy, aby se ti dostaly do oka 👀 nebo aby sis je tam zanesl/zanesla znečištěnýma rukama a problém je hned na světě. Proto je v prevenci přenosu tohoto onemocnění důležité nejen důkladné větrání v místnostech, kde může virus poletovat, ale také hygiena a dezinfekce rukou nebo povrchů, kde se mohly kapénky zachytit.

Projevy chřipky asi znáš až moc dobře. To že tě trápí zrovna tohle onemocnění poznáš nejčastěji podle toho, že se objeví horečka, začnou tě bolet svaly a klouby. Ke kašli se přidá i bolest hlavy, krku nebo pocity celkové slabosti. Zkrátka se cítíš maximálně na to proležet celý den v posteli s hrncem teplého čaje. ☕

Můžeš ale poznat, že máš opravdu chřipku a ne třeba covid nebo RSV virus? Podle symptomů a průběhu onemocnění to bohužel poznat nejde. Tyto respirační onemocnění se chovají jako jedna velká rodina a odlišit je od sebe be specializovaného testu v podstatě nejde. Naštěstí se však alespoň ze začátku léčí hodně podobně, a tak přesné rozlišení jednotlivých virů nehraje takovou roli.

Bohužel ne každý však tyto příznaky vyleží a může zase vyrazit vesele do práce a do školy. Chřipka může mít i velice závažný průběh vedoucí k zápalu plic, postižení svaloviny srdíčka 💔 nebo i nervové tkáně 🧠. To hrozí hlavně tzv. rizikovým skupinám - tedy osobám starším 65 let 👴, malým dětem 🧒, těhotným ženám 🤰 a lidem se sníženou imunitou (například po transplantaci orgánů). Závažný průběh může potkat i pacienty s různými chronickými onemocněními jako jsou cukrovka nebo různý srdeční onemocnění. Pozor by se měli dávat hlavně lidé s astmatem, CHOPN a dalšími plicními onemocněními. 

Naštěstí tu však máme očkování. 💉

To je nejvíce doporučováno právě výše zmiňovaným skupinám, ale očkovat se může nechat téměř každý. Vakcíny proti chřipce se není nutné bát - obsahuje v sobě malé částečky usmrceného viru, tzv. antigeny, díky kterým se náš organismus může bezpečně naučit, jak tahle potvůrka vypadá a jak ji rychle hned po jejím příchodu do těla rozpoznat. (viz video níže) Samotná vakcína nemůže způsobit infekci ani očkovaného chřipkou nakazit. Bohužel virus chřipky je mimořádně vynalézavý a každý rok se jeho podtypy trochu mění. Každou sezónu tak ve společnosti koluje trochu jiná sestava. Na základě doporučení WHO je proto nutné se proti chřipce očkovat znovu a znovu mezi říjnem a prosincem - i vakcínu totiž vědci neustále přizpůsobují a mění, podle toho se nám zrovna lítá ve vzduchu. 🦠

Jak očkování funguje? Dozvíš se ve videu.

Rozhodně by se měli nechat očkovat také zdravotníci, kteří každou chřipkovou sezónu přicházejí s touto nemocí velmi často do blízkého kontaktu!

Kdy se nechat naočkovat? Ideálně před tím, než chřipková epidemie vůbec začne - to znamená zhruba od konce září. Tvůj organismus tak bude moct už na podzim čelit řádícím virům s plnou výbavou.

Co mi očkování přinese? Očkování každý rok poskytuje velice solidní ochranu proti této nákaze a obzvláště před jejím závažným průběhem, který jsme již zmiňovali. 

Proč bych se měl nechat očkovat i když nepatřím do rizikové skupiny? Jak se říká - náhoda je blbec. I mladého a zdravého člověka může chřipka dostat do kolen. Nehledě na to, že pokud se necháš očkovat, můžeš pomoci chránit lidi kolem sebe, kteří se třeba očkovat nemohou nebo patří do rizikové skupiny. Patří sem malé děti, lidé alergičtí na některou ze složek vakcíny nebo lidé, jejichž imunita by prostě očkování nezvládla (například pacienti s AIDS, po transplantaci orgánů nebo někteří onkologicky nemocní). A to za to přece stojí!

Budu mít očkování zdarma? Ne všichni mají bohužel tohle očkování zdarma. Seznam kritérií najdeš například zde, jedná se hlavně o ony rizikové skupiny, o kterých už jsme se v tomto článku bavili. Ale nezoufej - pojišťovny nabízí na očkování proti chřipce výrazné příspěvky, proto mrkni na stránky té své, jestli ti může nějak přispět! 

Kde mě naočkují? Očkovat se můžeš nechat klasicky od svého praktika, ale i v různých zdravotních ústavech nebo očkovacích centrech.

Poslouchej podcast

Můžeme se naočkovat proti chřipce a COVID-19 zároveň? Proč se chřipka vyskytuje na podzim a v zimě? Kdo by se měl očkovat proti chřipce? V jaké části roku se očkuje proti chřipce?

👉🏻 Ve speciální epizodě se Lenka Kadlecová ptala pana doc. MUDr. Ondřeje Berana, Ph.D. na otázky ohledně očkování proti chřipce.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.