Ovlivňuje menstruaci, sex i vylučování. Vše o pánevním dnu

Pánevní dno je souborem měkkých tkání, který podporuje správné uložení orgánů i hluboký stabilizační systém. Jaké jsou jeho další funkce? Jak poznáš, že máš pánevní dno v dobré kondici? A jak můžeš předejít úniku moči nebo bolestivé menstruaci? Na to jsme se ptali fyzioterapeutky Pavly Filipové, která se specializuje na fyzioterapii žen.

Pánevní dno se skládá z měkkých tkání, které vyplňují kostěnou pánev. Až na drobné detaily v malých svalech je stejné u mužů i u žen. Seznam jeho funkcí je široký. „Základem je podpůrná funkce. Pánevní dno podpírá vnitřní orgány, aby nám nevypadly ven. Tím jim dává svobodu v poloze i v pohybu. Každý orgán má totiž svou hybnost, kterou potřebuje, aby dobře fungoval,“ říká Pavla Filipová.

Pánevní dno má mnoho funkcí. Základem je jeho podpůrná funkce, dále pak sexuální a reprodukční

Především u žen jsou svaly pánevního dna takovým laskačem. Pomáhají k tomu, abychom ze sexu něco měly a nebylo to pouze mechanické. Při orgasmu pak dochází k pohybům pánevního dna, které pomáhají spermiím, aby našly vajíčko,“ vysvětluje fyzioterapeutka s tím, že důležitou roli má pánevní dno také při porodu, kdy v první fázi pomáhá kontrakcemi a vyšší aktivitou k tomu, aby se otevíral čípek, v té druhé se uvolní a roztáhne, aby se mohlo dostat miminko na svět vaginální cestou.

Klíčové pro vyprazdňování, menstruaci i plodnost

Pánevní dno je také součástí hlubokého stabilizačního systému, díky kterému jsi schopen žít v napřímení, a dechových funkcí. A klíčové je samozřejmě také pro vylučování.

Zajišťuje nebo podporuje funkci svěračů. Potřebujeme, aby mělo pánevní dno optimální polohu a napětí proto, aby trubičky, které vychází pánevním dnem ven, měly také optimální napětí. To znamená, aby dokázaly držet, když je potřeba držet, abychom se třeba mimovolně nepočůrali. Zároveň potřebujeme, aby v momentě, kdy je kapacita například močového měchýře naplněna, došlo k přenosu signálů, pánevní dno povolilo a mohli jsme se vyprázdnit,“ pokračuje Pavla Filipová.

Napětí pánevního dna ovlivňuje totiž napětí vnitřních orgánů. Pokud je napětí velké, může způsobit zastavení prokrvení. „Tam, kde není prokrvení, vzniká blokáda, mohou se objevovat aseptické záněty, protože nedochází k dostatečné výživě ani k odtoku odpadních látek,“ říká Pavla Filipová s tím, že napětí může ovlivnit i samotnou pohyblivost orgánů. „Třeba vejcovody mají takové vlnovité pohyby, které pomáhají vajíčku dostat se z vaječníku do vejcovodu a spermiím dostat se k vajíčku, aby došlo k oplodnění. Oplodněné vajíčko se pak díky těmto pohybům přemisťuje do dělohy,“ dodává.

Potíže s napětím pánevního dna proto mohou způsobit mimoděložní těhotenství nebo bolestivou menstruaci. Může se také stát, že menstruace a ovulace úplně vymizí, protože napětí a pohyblivost vnitřních orgánů může ovlivnit i hormonální systém. „Proto se i hormonální poruchy plodnosti dají do jisté míry řešit prací s pánevním dnem a pohybovým aparátem,“ říká Pavla Filipová. „V mé praxi se nejčastěji setkávám s potížemi v oblasti plodnosti a menstruačního cyklu. Pak jsou to také sexuální potíže, například vaginismus, což jsou mimovolní, často bolestivé stahy v oblasti pánevního dna a pochvy, které znemožňují jakýkoliv průnik. A patří sem také nechuť k sexu,“ dodává.

Jak na prevenci?

Důležité je vnímat své tělo a jakékoliv signály řešit. I malé problémy mohou mít velký dopad do budoucna, pokud je nebudeš včas řešit. „To třeba znamená nebagatelizoval už počáteční komplikace menstruačního cyklu, co do bolestivosti nebo do síly krvácení. Cyklus se samozřejmě postupem času urovnává, trvá to asi šest až osm let. Není proto nutné spěchat na to, aby se problém řešil hormonální antikoncepcí nebo operačně. Dát tomu čas, ale řešit to – neinvazivně, jemně,“ vysvětluje Pavla Filipová.

Pokud budeš své pánevní dno přetěžovat stresem, nevhodným životním stylem, sedavým zaměstnáním a malou aktivitou, tak jednou řekne stop. A tato stopka se může týkat různých potíží. U někoho to bude inkontinence, i jiného potíže s cyklem, plodností nebo bolestmi. „Pokud nerespektujeme, že je někde napětí, i v psychice, tak to vede k bolesti. Zvýšené napětí je předstupněm bolesti. Pokud někdo pociťuje bolest, tak tam zákonitě předtím byly i jemnější signály, které člověk buď neslyšel, nebo je ignoroval,“ pokračuje.

Jaká je tedy podle ní nejvhodnější prevence? „Prevence je v tom naučit se, jak naše individuální tělo reaguje, jak se adaptuje na to, co s ním děláme, do jakých životních situací jej vedeme, jaká je řeč našeho těla. Není to o tom, že budeme chodit po kurzech anatomie a fyziologie, jde o naše konkrétní tělo, které máme.  Když se naučíme zpomalit, poslouchat a řešit jemné signály, vyhneme se velkým potížím,“ odpovídá Pavla Filipová.

Co můžeš pro zdravé pánevní dno udělat?

Pro vyprazdňování je ideální používat optimální polohu, během které by měla být kolena výš než pánev. Důležité také je, jak se oblékáš. „Každý tlak na povrchu přenáší tlak dovnitř. Na povrchu máme lymfatický systém, pokud se utlačí tím, že si vezmeme těsné oblečení, zastaví se tok lymfy, což zase ovlivňuje napětí měkkých tkání a jejich detoxikaci,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Pokud si ale plánuješ vzít na ples těsné šaty a lodičky, nemusíš hned přehodnocovat svůj outfit. Když se takhle oblečeš jednou za čas, nic vážného se ti nestane. Tedy kromě toho, že se nebudeš cítit úplně pohodlně. Tělo se s tím vyrovná. Pokud jde však o každodenní nošení těsného oblečení a spodního prádla, napětí se stupňuje, přenáší dovnitř a může vzniknout problém.

Pro určitou část populace může být vhodné cvičení, jako jsou například Kegelovy cviky. „Já vedu ženy spíš k relaxaci svalů pánevního dna než k jejich aktivaci. Relaxace probíhá nejlépe vleže prostřednictvím relaxačních technik. Pokud jde jen o fyzické napětí, když žena není ve stresu, stačí zajistit fyzickou rovinu relaxace, kdy ukážu, do jaké polohy se nastavit a prodýchávat. Pokud se k tomu přidá ještě psychická zátěž, je potřeba naučit relaxovat i limbický systém, například formou meditace nebo autogenního tréninku. Potřebujeme adekvátním způsobem vyrovnat nerovnováhu,“ dodává Pavla Filipová. 

Víš, že termíny prohlídek si můžeš zaznamenat v naší applikaci?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.