Očkování proti HPV má smysl v každém věku

MUDr. Zůza, Chief Medical Officer v Loono
absolventka LFP Univerzity Karlovy, maminka dvou dětí a nadšená knihomolka

Není eSTýDý jako eSTýDý. Jedna způsobuje svědění tam dole, druhá je zas největší strašák od dob Freddieho Mercuryho, proti té nejčastější se můžeš dokonce očkovat. A to i když nejsi už dávno v pubertě. No fakt, představujeme ti HPV neboli lidský papilomavirus.

O tom, co HPV je a co vše může napáchat se dočteš v tomto článku

Jak se ale chránit v jakémkoli věku před nemocemi, které HPV způsobuje?

💗 HPV se netýká jen promiskuity. I přes to, že tě může HPV nakazit jen jediný partner, časté střídání sexuálních partnerů riziko nákazy HPV zvyšuje.

⛑️ Mysli na ochranu: Používej kondom nebo jinou formu bariérové antikoncepce, která může snížit riziko přenosu infekce HPV. Neumí jí stoprocentně zabránit, ale kondom se vyplatí i v prevenci ostatní STDs.

💉Ale hlavně se očkuj proti HPV. Ať jsi holka nebo kluk, žena nebo muž. Ať je ti 13 nebo 30. 

🧫 Bonus pro holky: každý rok navštiv screening rakoviny děložního čípku u svého gynekologa!

🧪 a ženy ve věku 35 a 45 mají nárok na HPV DNA test hrazený ze zdravotního pojištění, který odhalí případné rizikové typy HPV

A také 🏃🏻‍♂️ Žij zdravě: Nekuř, nepij alkohol, jez vyváženou stravu a pravidelně sportuj. To je univerzální návod nejen pro prevenci rakoviny děložního čípku, či hrtanu, ale například i pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny prsu. Žít zdravě se prostě vyplatí. 

Poslouchej podcast

Rakovina děložního čípku vzniká důsledkem působení viru HPV.  Ženu toto onemocnění nebolí, a tak si ho velmi dlouho nemusí všimnout. Navzdory tomu jde o jedno z mála onkologických onemocnění, které jsou v dnešní době preventabilní.

V epizodě si povídame s panem profesorem Jiřím Slámou a paní doktorkou Magdalenou Uvírovou o HPV, rakovině děložního čípku a také o tom, jak jí účinně předcházet.

💉A jak je to teda s očkováním proti HPV?

💡Od ledna 2024 bude očkování proti HPV hrazeno z veřejného zdravotního pojištění dospívajícím mezi 11. a 15. narozeninami. I když se v souvislosti s virem HPV skloňuje hlavně rakovina děložního čípku - důležité je očkování i pro chlapce a muže, ty může HPV potrápit nejen genitálními bradavicemi, ale i rakovinou hlavy a krku nebo penisu či řitního otvoru. 

Očkování všech nám také může pomoci tuhle infekci vymýtit, protože čím víc lidí naočkujeme, tím méně viru bude v populaci kolovat. Vakcína pokrývá ty nejčastější a nejrizikovější typy papilomavirů a je tak nejúčinnější ochranou, pokud nechceš sexuálně abstinovat. Pokud se necháš očkovat později, než je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,  budeš si muset očkování hradit sám/a. Spousta pojišťoven ale i tak alespoň částečně přispívá, tak se nezapomeň podívat na webovky té své nebo do aplikace Preventivka.

V České republice máme k dispozici dvě varianty očkovacích látek. Jak si vybrat vakcínu? Liší se nejvíce podle toho, proti jakým typům viru působí. Je proto dobré se vždy poradit se svým gynekologem nebo praktickým lékařem, která vakcína je pro tebe nebo tvé děti nejvhodnější. Naočkují tě i v očkovacím centru.

  • Cervarix chrání proti dvěma typům HPV viru, které způsobují rakovinu děložního čípku: typy 16 a 18
  • Nejnovější je vakcína Gardasil 9, která chrání proti devíti typům HPV viru: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Toto spektrum pokrývá 95 % papilomavirů způsobujících karcinom děložního čípku a chrání také proti genitálním bradavicím. #tochceš

Pokud už jsi očkovaná/ý vakcínou Cervarix, možná tě napadlo, jestli je možné se přeočkovat vakcínou Gardasil 9, která pokrývá širší spektrum typů HPV. Rozhodně můžeš, budeš se pak chránit před více typy HPV – i před těmi, které způsobují genitální bradavice. 

Co tě v souvislosti s očkováním čeká?

Očkovací látka se podává injekcí do svalu horní části paže. V dětském věku do 15 let se očkuje dvěmi dávkami. V pozdějším věku je třeba podat dávky tři. Očkování je obvykle dobře snášeno, ale může se objevit zarudnutí, otok nebo bolestivost v místě vpichu, případně celkové bolesti svalů nebo hlavy, které většinou vymizí v řádu dnů.

🧫 A co ten screening proti rakovině děložního čípku?

Screening je program určený k vyhledávání onemocnění v časných stádiích - v tomto případě tedy rakoviny děložního čípku. Provádí se pomocí tzv. cytologického stěru “štětičkou” z děložního čípku 1x ročně u gynekologa. Stěr je následně prohlédnut pod mikroskopem, aby se zjistilo zda se na buňkách čípku neobjevily nádorové změny. Cílem prevence je včas zachytit přednádorové změny buněk na děložním čípku a řešit je. 

Screening se provádí v rámci gynekologické prohlídky, kam se objednej jednou za rok rok. Abys věděla, co čekat, řekneme si jak probíhá. 

Nejdříve se tě gynekolog zeptá jestli se u tebe nebo v tvé rodině něco změnilo pokud jde o zdravotní stav nebo jestli máš nějaké problémy. Zeptá se tě kdy si naposledy menstruovala (datum si pravidelně zapisuj), dále se může ptát na krvácení mimo menstruační cyklus nebo potíže při pohlavním styku. Samotné vyšetření je zaměřeno na ženské orgány (vaječníky, vejcovody, děloha, čípek děložní, pochva/vagína, zevní pohlavní orgány). Lékař tě vyšetří pohledem, pohmatem (bimanuálně - jednou rukou zavedenou v pochvě, druhou přes břicho), provede kolposkopii (pomocí zrcadel se podívá na děložní čípek), odebere cytologii (tedy ten stěr z děložního čípku) a může provést i ultrazvukové vyšetření.

Pokud je žena ještě panna, neprovádí se tzv. kolposkopické vyšetření (pomocí zrcadel se sleduje děložní čípek) ani stěr z čípku.

Teď už snad víš o prevenci onemocnění spojených s nákazou HPV všechno, co by tě mohlo zajímat. Hlavně se nezapomeň objednat na očkování proti HPV nebo na preventivní prohlídku ke svému gynekologovi a řekni i svým kamarádkám nebo partnerovi, že i oni se mohou nechat očkovat. Pomůžeš tak eliminaci onemocnění spojených s HPV!

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.