Jak si sepsat osobní anamnézu: VZOR

Určitě jsi to při návštěvě lékaře už několikrát zažil/a. Ještě předtím, než se přistoupí k samotné fyzické prohlídce, ti lékař položí sérii otázek, které se týkají nejen tvého současného zdravotního stavu, ale také zdraví tvé rodiny či tvých dřívějších nemocí a úrazů. Proč je anamnéza pro doktory důležitá a proč ji mít detailně sepsanou? Že nevíš, co vše by měla obsahovat? Neboj, i s tím ti poradíme! Můžeš si stáhnout vzor anamnézy nebo si přečíst celý článek a zjistit, jaké informace lékař potřebuje a proč.

Co je to osobní anamnéza?

Osobní anamnéza je souhrn údajů týkajících se zdraví vyšetřované osoby. Lékař se při jejím odběru, tedy rozhovoru s pacientem či jeho blízkými, snaží získat co nejucelenější obraz zdravotnické historie pacienta, aby mohl následně naplánovat další kroky vyšetření a zvolit vhodnou léčbu. 

Proč je dobré mít anamnézu předem sepsanou?

“Ehm… a vlastně ještě… a manželka říkala, že beru ještě…” Že ti to něco připomíná? I takhle to totiž někdy při odběru anamnézy vypadá. Jen málokdo má všechny zdravotnické údaje uložené přehledně v paměti. Pacienti pak pátrají ve vzpomínkách svých příbuzných, říkají, že si pro zprávy musí dojet domů, nebo že už zkrátka neví. A jelikož ne každá návštěva nemocnice je plánovaná, je dobré si anamnézu v klidu předem co nejpřesněji sepsat. A pak ji nosit vždy u sebe. 

Návod, jak si sepsat anamnézu?

Sepiš si čitelně v ruce či na počítači:

Osobní údaje: Jméno, příjmení, rodné číslo, bydliště, pojišťovna, telefonní kontakt, e-mailová adresa, kontaktní osoba pro případ nouze.

A připiš odpovědi na tyto otázky: 

Prodělal někdo v tvé rodině vážné onemocnění či se s ním nyní léčí? Důležitá jsou nádorová onemocnění, infarkt, mrtvice, cukrovka, vysoký tlak, tuberkulóza, žloutenka a jiná infekční onemocnění, a to ve zdravotnické historii matky, otce, sourozenců a potomků.

Na co máš alergii a jak se projevuje? Nezapomeň na léky, kontrastní látky, konkrétní potraviny (např. oříšky). 

Prodělal/a jsi v minulosti úraz, operaci či jiná vážná onemocnění? V jaké nemocnici jsi byl/a hospitalizován/a? Nastaly během pobytu v nemocnici nějaké komplikace? Měl/a jsi poté následky? Měl/a jsi někdy žloutenku, tuberkulózu či jinou infekční nemoc?

Měl/a jsi covid-19? Jsi očkovaný/á? Kolik dávek očkování máš za sebou a kdy proběhla jejich aplikace?

S čím se léčíš a k jakému specialistovi docházíš? Kdy proběhla poslední kontrola? Ať už je to se srdcem, s cukrovkou, s vysokým tlakem, se štítnou žlázou, na onkologii nebo na neurologii…

Bereš nějaké léky (včetně volně prodejných)? Zaznamenej si jejich přesné názvy a dávky v miligramech a také to, kdy je v rámci dne bereš. Nejlépe číselným zápisem, např. 1-0-0 (= 1x ráno).

Kde pracuješ? Kde bydlíš a s kým? Ano, i tyto údaje jsou pro lékaře důležité. V zaměstnání můžeš být vystaven/a rizikovým faktorům ovlivňujícím tvé zdraví. Charakteristika bydliště je důležitá zejména u seniorů - Bydlí sami? V jakém patře? Je v domě výtah?

A teď přiznej barvu: Piješ alkohol? Kouříš? Užíváš drogy? Jak často piješ alkohol a kolik ho vypiješ? Pivo se také počítá. :-) Kolik cigaret denně vykouříš (včetně elektronických)? Pokud jsi kouřil/a dříve, kolik let to bylo a kdy jsi přestal/a?

U žen pak nesmí chybět anamnéza gynekologická: Máš pravidelný cyklus? Kdy jsi začala menstruovat? Kdy proběhla poslední menstruace? Kolik máš za sebou porodů, potratů, gynekologických operací? Bereš hormonální antikoncepci? Kdy jsi byla naposledy na gynekologii a mamografii/ultrazvuku prsou? 

Můžeš také využít vzor, který pro tebe vytvořila naše Kateřina, zakladatelka Loono.

Kde anamnézu nosit?

To je na tobě. Můžeš ji nosit v hlavě, v mobilu nebo na papíře v peněžence. Důležité je mít ji stále u sebe. Pamatuj ale, že v případě nouze pro lékaře tvoje paměť či paměť tvého telefonu nemusí být dostupná.

Tip: Sepiš si anamnézu v počítači, ulož si ji, ať ji můžeš po čase jen aktualizovat, a vytiskni si ji vícekrát. Kopie pak rozmísti do více zavazadel, která obvykle používáš (kabelka, sportovní taška, pracovní aktovka). Budeš ji tak mít stále u sebe.

Pomoz také lidem ve svém okolí!

Vytvoř babičce, dědovi, sousedce, zkrátka všem seniorům ve svém okolí složku, která bude obsahovat:

  • jejich anamnézu,
  • rozpis léků, které užívají
  • kopie jejich lékařských zpráv.

Takto budou mít všechny důležité informace všude s sebou.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Článek vznikl za podpory

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.