Anafylaktický šok, popáleniny či krvácení. Tři akutní stavy, u kterých se můžeš stát hrdinou i ty.

Anafylaktický šok, popáleniny nebo velké krvácení - to jsou tři situace, ve kterých správná a rychlá pomoc může zachránit život, tak jdeme na to!

1. Anafylaktický šok

Anafylaktický šok je prudká nepřiměřená reakce našeho těla na alergen, která může potenciálně ohrozit život tobě nebo tvým blízkým. A co může anafylaktický šok vyvolat? Nejčastěji se jedná o alergeny v potravinách (ořechy, ovoce, korýši), nejrůznější léky, bodnutí hmyzem nebo třeba latex.

Jaké jsou jeho příznaky? Nejdůležitější je říct, že začíná RYCHLE! Krátce po vniknutí alergenu do těla se podle lokality objeví vyrážka, svědění, otok (včetně otoku dýchacích cest), ucpaný nos nebo kašel. Pokud reakce pokračuje, můžou se objevit potíže s dýcháním až dušení, nevolnost, zvracení či křeče. Člověk tak i velmi rychle upadá do bezvědomí a vyžaduje proto neodkladnou lékařskou pomoc.

Co s tím? Odstraň z okolí příčinu alergické reakce (zanechej jídla aj.) a volej IHNED linku 155! Pokud se u tebe takto vážná alergická reakce v minulosti vyskytla, nos u sebe předplněné pero (injekci) první pomoci, který obsahuje látku zvanou epinephrinum, (adrenalin, který je dostupný např. pod komerčním názvem EpiPen). Aplikace epinefrinu do stehna je velice snadná a dokáže zachránit postiženému život. Nauč se s ním zacházet, ikdyž nejsi alergik. Nikdy totiž nevíš, kdy se staneš svědkem těžké alergické reakce u svých blízkých.

Na co je důležité myslet nejen u dětí?  Kontroluj ho, pokud ho poprvé bodne hmyz. Ptej se, když někomu nabízíš sváču, zda není alergický. Mysli obecně na alergeny, ve tvých domácích jídlech, jako jsou oříšky atd.

2. Masivní krvácení

Krvacení z prstu, nohy nebo nosu. To už znáš - desinfekce, náplast s oblíbeným obrázkem, hlavu nezakláníš, žejo? Co ale masivní krvácení? Jak ho poznáš? Dotyčný má nasáklý oděv, tvoří se pod ním kaluž tekutiny nebo dokonce z rány vytéká (či stříká) velké množství krve. S takovým typem krvácení se můžeš setkat hlavně u autonehod, může se jednat o řezné rány nebo dokonce amputace části těla. Věděl/a bys, jak na to?

Pokud se staneš svědkem nehody s masivním krvácením, drž se následujícího desatera:

  1. Zhodnoť situaci kolem sebe. Prvně mysli hlavně na své vlastní bezpečí! Nevstupuj do vozovky bez označení reflexní vestou, neskákej bezhlavě do vody za tonoucím, při úrazu elektrickým proudem mysli nejprve na přerušení dodávky elektřiny a nikdy nevstupuj do hořících objektů!
  2. I ty můžeš být hrdinou. Převezmi iniciativu, zavolej si o pomoc z okolí. Rozhodni o tom, kdo ji bude poskytovat - rozděl úkoly.
  3. Volej záchranku. Samozřejmostí ať už při autonehodě, či jiné závažné události je neodkladné volání záchranky. Volej 155, případně 112, pokud potřebuješ více složek záchranného systému. Pokud jsi však na místě sám, tak má přednost zastavení krvácení! 
  4. Bezpečnost na prvním místě. krev je infekční materiál, natáhni rukavice, které najdeš v autolékárničce. Pár latexových rukavic můžeš bezpečně nosit například v obyčejném plastovém obalu z Kinder vajíčka!
  5. Zastav krvácení. Toho docílíš nejlépe přímým tlakem na ránu (obvazem, prsty, látkou - např. kusem oblečení). Sterilita rány v takové chvíli jde na druhou kolej - jde hlavně o čas. Na ránu okamžitě tlač prsty buď ty, nebo sám poraněný.
  6. Zhotov tlakový obvaz. Stačí vyvinout dostatek tlaku v místě poranění. Pokud máš v dosahu autolékárničku nalezneš v ní obvazy, použít můžeš ale i kusy oblečení. Nejprve přitiskni přímo na ránu první smotaný obvaz, případně kus oblečení smotaný do válečku. Pořádně jej přitlač a pevně zajisti druhým obvazem/kusem látky. 
  7. Pokud takový tlakový obvaz začne prosakovat, můžeš na tomtéž místě tzv. naložit další. Jednou uvázaný tlakový obvaz však už znovu nesundávej!
  8. Postiženého měj pod dohledem, pravidelně kontroluj zda neupadl do bezvědomí, případně jej zabal do termofólie. Ta je také součástí autolékárničky a udrží poraněného člověka v teple. 
  9. Pokud s tebou postižený přestane komunikovat a upadne do bezvědomí, zahaj resuscitaci!
  10. Zkontrolovat očkování proti tetanu. V případě jakýchkoliv poraněních (malých i velkých) je dobrý nápad zkontrolovat, zda je dotyčný/á očkován/a proti tetanu a případně se nechat přeočkovat. A proč? Onemocnění jménem tetanus způsobují toxiny bakterií, které se běžně nacházejí v půdě. V našem těle tento toxin působí na nervové buňky a jeho působení vede až ke svalovým křečím, obrně dýchacích svalů a smrti.

3. Popáleniny

Nauč se také rozpoznat a správně ošetřit popáleniny. Nikdy totiž nevíš, kdy se staneš svědkem autonehody nebo nešťastné situace v domácnosti.
Řiď se následujícími zásadami:

  1. Vždy mysli na svoji bezpečnost, nevystavuj se riziku popálenin sám/a.
  2. Odstraň zdroj tepla - postiženého člověka odtáhni od zdroje, vypni horkou vodu, odveď ho do chladu.
  3. Pokud má na sobě člověk při opaření oděv nasáklý horkou tekutinou, šetrně ho svlékni. Postupujte opatrně, abys při svlékání neopařil ještě další části těla. Ke kůži přiškvařený oděv nesudávej. Odstaň i prsteny, řetízky apod. pokud to ještě jde. Popálené části těla otékají a později by to šlo hůř.
  4. Volej 155 nebo postiženého doprav do nemocnice v případech, kdy jde o velký rozsah popálenin, jde o malé dítě, nebo je v oblasti obličeje, krku a genitálu. Popáleniny nepodceňuj. 

Víš jak rozeznat rozsah popálenin?

Popáleniny 1. stupně

Pouze poškození pokožky, kůže je zarudlá, oteklá, např. od sluníčka.

Popáleniny 2. stupně

Kůže již obsahuje puchýřky.

Při popáleninách 1. stupně a 2. stupně:

  • Chlaď - pokud tak nečiníš, teplo v tkáni se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje. Chlaď studenou tekoucí vodou (co nejčistší) do té doby dokud chlazení přináší úlevu od bolesti. 
  • Po zchlazení zakryj popáleninu ideálně sterilním krytím (sterilní čtverce z lékárničky).

Při popáleninách 3. stupně a 4. stupně:

  • Volej záchranku nebo doprav osobu do nemocnice. 
  • Polož člověka a chlaď popálenou část těla. V případě velmi rozsáhlých popálenin (polovina těla apod.) chlaď pouze zasažená nejcitlivější místa – obličej, krk, ruce a genitálie. Chlazení nejlépe prováděj přikládáním mokrých studených obkladů, ostatní plochy zakryj co nejčistším materiálem. Pozor na riziko podchlazení, které by mohlo nastat, pokud bys chladil např. ponořením do vany se studenou vodou, celý stav by to mohlo zkomplikovat.
  • Nezasažené části těla přikryj, abys předešel/a podchlazení.
  • Mysli na to, že popálenina, u které je porušen kožní kryt, je možným vstupem infekce do organismu, proto se popálenin dotýkej co nejméně.

Popáleniny 3. stupně

Poškození všech vrstev kůže - je šedobílá, žlutavá nebo nahnědlá. Nemusí v centru bolet, protože mohou být poškozeny nervy. Poškození je nevratné.

Popáleniny 4. stupně

Zuhelnatění. Dochází k poškození i dalších tkání jako jsou kosti, šlachy, svaly.

A co v těchto situacích nedělat? 

  • Nechlaď ledem, ten poškození ještě zhoršuje. Zhorší krevní oběh v dané části těla a poškozuje kožní buňky. 
  • Nemaž popáleniny tukem, krémem, zubní pastou apod. Tuk v tkáni teplo ještě více udrží.
  • Puchýře zásadně nepropichuj. Dokud je puchýř celistvý, brání vstupu infekce do rány.

Kam dál?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.