Zdravá kůže: Jak pečovat o největší orgán těla?

Kůže je největším orgánem tvého těla a tvoří asi 8 % tvé celkové tělesné hmotnosti. Skládá se ze 3 vrstev: pokožky, škáry a podkožního vaziva. Barvu jí dodává pigment melanin, který tvoří specializované buňky zvané melanocyty. Čím více melaninu v kůži máš, tím lépe jsi chráněn před UV zářením. Čím může kůže onemocnět? Jak pečovat o její zdraví? A jak si správně samovyšetřit znaménka? Odpovědi ti přinášíme v našem článku! 

Kůže má řadu důležitých funkcí, a proto je nezbytné o ní správně pečovat. Jedná se o cennou bariéru, která brání vstupu mikroorganismů. Díky obrovskému množství nervových zakončení slouží jako důležitý smyslový orgán a podílí se také na regulaci tělesné teploty. Kůže je kromě tuku také zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody a podílí se i na tvorbě vitamínu D.

Čím může kůže onemocnět?

Mezi nejčastější onemocnění kůže patří ekzém, který se může objevit u alergiků a velmi častý je u dětí. Dalším běžným kožním problémem je akné, které nás nemusí trápit jen v pubertě. Může se vyskytnout i v pozdějším věku v souvislosti s hormonálními změnami. Stejně jako jinde v těle se i na kůži může vyskytnout zánět, ať už v infekční podobě, jako je opar, nebo autoimunitní, například lupénka. 

Na kůži se může  vyskytnout také rakovina. Nemelanomové nádory kůže jsou nejčastějšími nádory vůbec. Ročně se objeví u 28 000 lidí jen v České republice. Melanomy jsou sice méně časté, o to jsou ale zákeřnější. Melanom je zhoubný nádor, který obvykle vypadá jako podivně se měnící mateřské znaménko, které se zvětšuje nebo mění barvu a tvar. Vyskytuje se převážně na kůži, ale může se objevit i pod nehtem nebo v oku.

Nemelanomové nádory kůže, tedy tzv. spinaliomy a bazaliomy, vypadají jako nehojící se vřídek či výrůstek na kůži, který může mokvat, svědit i krvácet. Nejčastěji se tyto změny vyskytují na částech těla, která jsou vystavena zvýšenému množství slunečního záření, jako jsou obličej či ruce. 

Melanom

Nemelanomový nádor

Ať už si na kůži všimneš jakýchkoliv změn, vždy bys měl/a navštívit svého praktického lékaře nebo rovnou dermatologa. 

Co udělat proto, aby kůže zůstala zdravá?

Omez pobyt na slunci mezi 11.-15. hodinou, kdy je intenzita UV záření nejvyšší. V poledne je intenzita UV záření dvakrát vyšší než v 10 nebo 16 hodin.

Používej širokospektré fotoprotektivní krémy s vysokým faktorem – nejlépe 50+, které propustí do kůže pouze 1/50 ultrafialového záření. Důležité je nanášet krému dostatek - u dospělého i 6 čajových lžiček na jedno namazání. Na opalovací krém nezapomínej ani na horách, protože ve vyšší nadmořské výšce je nad tebou tenčí vrstva atmosféry, která tak pohltí menší množství UV záření. 

Maž se opakovaně dle svého fototypu (světlejší kůže = častější mazání), nejdéle však každé dvě hodiny. Na opakované mazání je třeba myslet zejména pokud se potíš nebo koupeš.

Opalovací krém doplň pokrývkou hlavy - i ve vlasaté části hlavy se totiž může objevit melanom.

Chraň také oči, nejlépe kvalitními brýlemi s UVA a UVB filtrem (kategorie 3 a vyšší). Melanom se totiž může vyskytnou i v oku. Nezapomínej ani na mladší členy rodiny, protože časté spálení v dětství může zvyšovat riziko rakoviny kůže v dospělosti. Malé děti patří mezi nejcitlivější skupinu a do tří let by měly být na slunci jen minimálně.
Vyhni se soláriím! Hlavní složkou jejich lamp je totiž UVA záření, které způsobuje mimo jiné stárnutí kůže.

Jak na samovyšetření? 

Rakovina kůže se nejčastěji projeví netypickými mateřskými znaménky. 1× za měsíc si je proto vyšetři. Pokud si alespoň na jednu z následujících otázek odpovíš ANO, zajdi za svým praktickým lékařem nebo rovnou k dermatologovi.

Svlékni se do spodního prádla a prohlédni za pomoci zrcátka všechna znamenka na kůži.  Řiď se pomůckou ABCDE, která vychází z angličtiny: 

A
Asymmetry

Je znaménko asymetrické?

B
Border

Je znaménko nepravidelného tvaru? Má nejasné hranice?

C
Color

Má znaménko jinou barvu než před měsícem? Pozor na černou nebo modrou!

D
Diameter

Je jeho průměr větší než 6 mm?

E
Evolution

Mění se znaménko
v čase?

Na preventivní prohlídku k dermatologovi bys měl zajít 1x za rok. Prohlídka nebolí a trvá přibližně 20 minut. Nejprve lékař provede vstupní pohovor.

Pokud máš v rodině rakovinu kůže, nezapomeň mu to říct. 

Následně se svlékneš do spodního prádla a lékař tě vyšetří pohledem.
Pokud najde podezřelé znaménko, vyšetří ho i dermatoskopem. To je speciální přístroj, který funguje jako lupa a je obvykle spojený s počítačem, aby se znaménko dalo vyfotit a porovnávat tak v čase. Pokud lékař určí podezřelé znaménko k vyříznutí, dá ti termín, kdy se můžeš na tento výkon objednat. V lokálním umrtvení se znaménko vyřezává a odesílá se na histologické vyšetření. Výsledky ti sdělí většinou osobně při vytažení stehů nebo si o ně můžeš zavolat.

Článek vznikl díky podpoře La Roche-Posay a její řady Anthelios
nabízející přípravky vysoké a fotostabilní UVA/UVB ochrany. 

Kam dál?