Jak posílit svůj imunitní systém?

Imunitní systém je jeden z regulačních systému lidského těla. Jeho funkcí je rozpoznávat bezpečné od nebezpečného a chránit tak organismus před vnitřními a vnějšími škodlivinami (například před infekcemi).
Jak posílit imunitní systém a zábranit infekcím?
 

Vyvážená strava, spánek a pohyb je základ

Zdravý člověk by měl mít dostatek vitamínů, stopových prvků, polyfenolů a probiotik. Jejich hladinu můžeme ovlivňovat stravou. Právě tyto prvky je důležité doplňovat, protože když je člověk nemocný, tak je tělo spotřebovává více (např. zinek).

Za slovem polyfenoly se skrývají například látky obsažené v cibuli nebo i zeleném čaji a červeném vínu. Je důležité, abys čerpal/a jejich různorodou směs, takže pozor na to, abys neupředňostňoval/a jen některou z nich. :-)

Prebiotika a probiotika ovlivňují mikroorganismy ve střevě, které tam přirozeně žijí. Prebiotika jsou součástí např. luštěnin nebo ovoce a probiotika jsou už přímo ty mikroorganismy, které nám svědčí. Kontrolovaně dráždí střevo a tak trénují naši imunitu :)

Vitamín D se podílí na zvyšování množství imunitních a zabraňuje tvorbě protilátek škodlivých pro naše tělo. Kromě jídla (například z ryb) ho můžeš získat také ze slunečního záření (nezapomeň se ale před sluncem dostatečně chránit).

Během spánku se uvolňují takzvané cytokiny, které umožňují tělu bojovat s infekcí. Pokud tedy nemáme dostatek spánku, cytokiny se nemohou uvolnit, takže naše těla jsou náchylná k infekci.

Ověřeným způsobem, jak imunitu ovlivnit je také pravidelné cvičení střední intenzity. Dávej si ale pozor, ať to nepřeháníš. Třeba takový maratonci mohou zaznamenat postupné vyčerpání těla, což má za důsledek větší náchylnost i k infekcím. Pokud stres trvá krátkou dobu, může to být pro tělo povzbudivé. Pokud však trvá dlouho, mohou se snadno vyčerpat tělesné rezervy, včetně imunitního systému.

A jak snížit riziko infekce?

  • Pravidelně si umývej ruce. (Jak na to?)
  • Při kašlání nebo kýchání si zakryj ústa rukávem. Nepoužívej ruku.
  • Používej jednorázové kapesníky a při každém použití si umyj ruce.
  • Nedotýkej se tváře, zejména úst, nosu a očí. Pokud se jináhodou dotkneš, omyj si ruce.
  • Snaž se vyhnout přeplněným místům. Pokud můžeš, zůstaň doma.
  • Vyhni se nemocným lidem. Pokud je potřebuješ vidět, drž se od nich alespoň 1-2 metry.
  • Omez cestování na úplné minimum (včetně MHD a taxi).
  • Starej se o své zdraví. Dopřej si dostatek spánku, zdravou stravu, dostatek vody a nezapomeň cvičit.
  • Uklízej a pravidelně dezinfikuj. Zejména předměty a povrchy, kterých se často dotýkáš.. Kliky, počítače, mobilní telefony, noční stolky… Zvol si dezinfekci, která ničí viry i bakterie.
  • Používej ochranné pomůcky - rukavice, brýle a roušky.
  • Nekuř. Kuřáci mohou být vůči COVID-19 náchylnější, protože kouření zahrnuje kontakt prstů (a případně kontaminovaných cigaret) se rty, což zvyšuje možnost přenosu viru z ruky do úst.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.