Správnou technikou čištění zubů proti vzniku zubního kazu

Všichni víme, že bychom si měli dvakrát denně čistit zuby. Víš ale, jak si vybrat správný kartáček? Které pomůcky dentální hygieny jsou nezbytné a měl by je používat každý? Jak dlouho si zuby čistit a jak na správnou techniku? Poradíme ti!

Zubní kaz je infekční onemocnění, při kterém je zub napaden bakteriemi žijícími v dutině ústní. Ty máme v ústech všichni přirozeně, pokud je ale necháme dělat si co chtějí, může se to dost vymstít. Bakterie tvoří spolu se zbytky potravy a slinami zubní plak, který vytváří vhodné prostředí pro to, aby bakterie mohly přeměnit cukry z potravy na kyseliny, jejichž vlivem pak dochází k narušování zubní skloviny a vzniku zubního kazu. Dokud je kaz jenom ve sklovině, tak nebolí. Začíná bolet až při přestupu do zuboviny. Při dlouhodobém zanedbání se kaz může dostat až k zubní dřeni, kde se bolestivost ještě výrazně stupňuje. Takže pozor, celý tento postup může vést až ke ztrátě zubu!

Nejúčinnější prevencí vzniku zubního kazu je proto pravidelné mechanické odstraňování zubního plaku. K tomu potřebuješ mít správné pomůcky a umět je správně používat. Patří mezi ně: 

  • zubní kartáček (klasický či elektrický),
  • jednosvazkový kartáček,
  • mezizubní kartáčky 
  • a zubní nit. 

Hodit se ti může i zubní pasta a ústní voda, ty však nejsou podmínkou.

Kromě zubního kazu se neodstraněný zubní plak podílí i na rozvoji zánětu dásní. Ten vzniká v dásňovém žlábku, neboli v prostoru na rozhraní zubu a dásně. Poznáš to tak, že budeš mít dáseň červenou, může být i nateklá a má tendenci ke krvácení. Zrádné ale je, že zánět dásní nebolí, proto ho často lidé přehlížejí. Postupem času tak může zánět přejít až v parodontózu, kdy proces probíhá hlouběji a zub tak ztratí dostatečnou oporu ve svém lůžku a nakonec může i vypadnout. Prevencí vzniku zánětu dásní a zároveň i jeho léčbou je opět správná hygiena. 

Klasický kartáček

Jak na správnou techniku čištění zubů klasickým kartáčkem?
Nejúčinnější je takzvaná Bassova technika. Jak na to? Kartáček sklop v úhlu 45 stupňů směrem k dásni tak, aby se jeho vlákna dostala do žlábku mezi zubem a dásní - to je totiž místo, kde se plak usazuje nejvíce. Čisti jemnými vibračními pohyby nebo malými kroužky. Kousací plošky zubů vyčisti horizontálním pohybem. Nezapomeň ani na zadní plochy zubů. K odstranění zubního plaku není na kartáček potřeba nijak významně tlačit. Navíc čím více budeš na kartáček tlačit, tím dříve ho budeš muset vyměnit, protože se mu roztřepí vlákna. Pokud kartáček roztřepená vlákna nemá, je přesto vhodné ho alespoň jednou za 3 měsíce vyměnit za nový. 
 

Jak dlouho si s ním zuby čistit? 
Dokud ze zubů neodstraníš veškerý plak. Známé ,,2 minuty” nemusí být dostačující, každému trvá čištění jinak dlouho. Pro kontrolu přejeď po povrchu všech zubů jazykem - povrch zubu by měl být hladký. Jednou za čas lze ke kontrole kvality čištění použít také speciální barevnou tabletu, která po rozkousání obarví místa, kde se i po čištění vyskytuje zubní plak. Tak se dozvíš, která místa přehlížíš, a dokonale je dočistíš.

Jak často ho používat? 
Zuby by sis měl/a čistit 2× denně: ráno před snídaní nebo 30 minut po snídani a večer. Po večerním čištění už nic nejez, můžeš pít čistou vodu. A proč po jídle čekat a nejít zuby čistit rovnou? V tu chvíli ti totiž v ústech klesne pH a okamžitým čištěním si můžeš zbytečně poškodit sklovinu.

Základní rutina

Ráno

  • Klasický kartáček (dokud neodstraníme veškerý plak)

Večer

  • Klasický kartáček (dokud neodstraníme veškerý plak)
  • Mezizubní kartáčky
  • Zubní nit

Kdy kartáček vyměnit za nový?

  • Má-li roztřepená vlákna  (nejdéle po 3 měsících používání)
  • Vždy po prodělání infekční nemoci

Elektrický kartáček

A co elektrický kartáček?
Výhoda elektrického kartáčku tkví v efektivitě čištění. Je dobré ho zvolit zejména, pokud na čištění nemáš moc času. Do některých míst ale nemusí dobře dosáhnout, pak je vhodné k dočištění použít klasický kartáček. Existují dva druhy elektrického kartáčku - rotační a sonický. Lepší volbou je kartáček sonický, jelikož je šetrnější k dásním. 

Jak ho správně používat?
Kartáček opět sklop v úhlu 45 stupňů směrem k dásni tak, aby se jeho vlákna dostala do žlábku mezi zubem a dásní. Vibrace provádí kartáček za tebe, ty jej proto po zubech pouze pomalu plynule táhni. Na jednom místě se pokus strávit alespoň 8 sekund. A znovu platí, že na kartáček není třeba nijak zásadně tlačit!


Jak často a jak dlouho ho používat? 
Zuby by sis měl/a čistit 2× denně: ráno před snídaní nebo 30 minut po snídani a večer. Po večerním čištění už nic nejez, můžeš pít čistou vodu. Pravidla pro délku čištění zůstávají - čisti dokud ze zubů neodstraníš veškerý plak. Pro kontrolu přejeď po povrchu všech zubů jazykem - povrch by měl být hladký.

Jednosvazkový kartáček

Kdy použít jednosvazkový kartáček?
Jednosvazkový nebo také solo či single kartáček slouží k dočištění špatně dostupných míst v ústech, případně s ním lze vyčistit kompletně celý chrup, to ale většinou poněkud déle trvá. Dobře poslouží také při čištění rovnátek nebo u dětí, kterým se zuby teprve prořezávají.

Jak ho používat? 
Jednosvazkový kartáček můžeš používat v průběhu celého dne, ale nejdůležitější je jeho použití večer. Solo kartáček přilož k zubu tak, aby jeho štětiny směřovaly mezi zub a dáseň a také do prostoru mezi zuby. Na kartáček jemně zatlač, aby se štětiny mírně rozprostřely do stran. Čisti jemnými vibračními pohyby nebo malými kroužky kolem krčku zubu podél jeho vnitřní i vnější plochy.

A nezapomeň – pro případ, že by zubní kaz i přes všechnu snahu vznikl, je potřeba jednou nebo dvakrát ročně absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře. Pravidelné prohlídky umožní včasnou diagnostiku zubního kazu a méně invazivní ošetření. 
Na další pomůcky k zubní hygieně a jak si je všechny správně vybrat se společně podíváme v dalších článcích na blogu!

Projekt byl realizován za finanční podpory Hlavního města Prahy

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.