Jak si vybrat a používat správný kartáček

Znáte to, stojíte v obchodě u regálu s kartáčky, ale nemáte vůbec tušení, podle čeho vybrat ten správný? Čím víc vychytávek, tím lepší? Tak přesně na tyto problémy se zaměříme v následujícím článku.

Na co se zaměřit při výběru kartáčku?

Zjednodušeně se dá říct, že čím má kartáček jednodušší design, tím lépe. Jinými slovy by měl mít  rovně zastřižená vlákna stejné délky, měl by jimi být dostatečně hustě osázený a měl by být dostatečně měkký. Vlákna by po celé délce měla mít stejnou délku, neměla by se zužovat. Kartáčkům s různými gumovými štětinami či podobnými vychytávkami uprostřed je pak lepší se vyhnout. Vhodné nejsou ani velké hlavičky kartáčků, protože se s nimi dobře nedostaneme na hůře dostupná místa. 

Hlavička kartáčku by neměla přesáhnout délku 2,5 cm a v případě dětských kartáčků by délka neměla být větší než 1,5 cm. Pro lepší představu se dá říct, že by neměla být větší než šířka dvou předních zubů. Zajistíme tak dostatečnou pozornost každému zubu při čištění a zároveň se lépe vyvarujeme zranění dásně. Rukojeť by měla být přibližně 17-25 cm dlouhá a neměla by být moc měkká, aby se kartáček neohýbal. Její krček by měl být rovný nebo pouze mírně zahnutý.

Kdy kartáček vyměnit za nový?
Čas na výměnu přichází s roztřepením jeho vláken, nejdéle však po 3 měsících používání. Nový kartáček bys měl/a zvolit také po prodělání jakékoliv infekční nemoci, třeba rýmy, kašle nebo angíny. Na kartáček nedávej kryt, aby jeho hlavička byla volná, mohla vyschnout a zbytečně se v ní nemnožily bakterie.

Jak kartáček správně používat?
Nejúčinnější je tzv. Bassova technika, při které kartáček sklopíš v úhlu 45 stupňů směrem k dásni tak, aby se jeho vlákna dostala do žlábku mezi zubem a dásní, tedy místa, kde se plak usazuje nejvíce. Pro důkladnější připomenutí techniky čištění mrkni na náš předchozí článek!

A nezapomeň – pro případ, že by zubní kaz i přes všechnu snahu vznikl, je potřeba jednou nebo dvakrát ročně absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře. Pravidelné prohlídky umožní včasnou diagnostiku zubního kazu a méně invazivní ošetření. 
Na další pomůcky k zubní hygieně a jak si je všechny správně vybrat se společně podíváme v dalších článcích na blogu!

Je elektrický kartáček lepší než běžný? 
U elektrických kartáčků rozeznáváme 2 druhy. Kulaté rotační a sonické, u kterých tvar hlavičky více připomíná běžný kartáček. Při nákupu elektrického kartáčku je lepší zvolit sonický typ z důvodu jeho vyšší šetrnosti k dásním. Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je v čistícím pohybu, který vykonávají. Sonické kartáčky jsou jemnější, jejich čistící pohyb připomíná spíše vibrace. U rotačních kartáčků jde o pohyb ze strany na stranu, kartáček tedy rotuje.

Výhoda elektrického kartáčku tkví v efektivitě čištění. Je dobré ho zvolit zejména, pokud na čištění nemáš moc času. Do některých míst ale nemusí dobře dosáhnout a pak je vhodné k dočištění použít ruční kartáček. Nelze jednoznačně říci, že elektrický kartáček je lepší než klasický. Klasický kartáček je dostatečný, musíme však ovládat správnou techniku. Při nesprávném použití kartáčku elektrického si můžeš dokonce uškodit například podrážděním či poraněním dásně. Vše je tedy o správné technice!

Kdy vyměnit hlavici elektrického kartáčku?
Tady jsou pravidla stejná jako u klasického kartáčku. Čas na výměnu přichází s roztřepením vláken, nejdéle však po 3 měsících používání. Novou hlavici bys měl/a zvolit také po prodělání jakékoliv infekční nemoci. Na kartáček nedávej kryt, aby jeho hlavička byla volná a mohla vyschnout.

A co jednosvazkový kartáček? Potřebuji ho nutně? 
Nutností rozhodně není. Slouží především k důkladnějšímu dočištění špatně dostupných míst v ústech. Lze ho tedy doporučit lidem s rovnátky, špatně polohovanými zuby, implantáty či můstky. Často se také využívá k dočištění takzvaných zubů moudrosti neboli osmiček, pokud je stále máš. Kdy ho vyměnit? Pravidla zůstávají stejná jako u předchozích typů kartáčků. Na výměnu mysli po 3 měsících používání, případně dříve při roztřepení vláken kartáčku nebo po prodělání infekčního onemocnění. A nezapomínej kartáček nechat volně vyschnout, aby se ti v něm nemnožily bakterie.

Projekt byl realizován za finanční podpory Hlavního města Prahy

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Kam dál?