Jak rozeznat obyčejné chrápání od spánkové apnoe?

Spánek je základním pilířem našeho fyzického a duševního zdraví. Během spánku se naše tělo regeneruje a obnovuje, proto je důležité spát kvalitně, nepřerušovaně a nepodceňovat možné problémy. Ty se na první pohled mohou zdát banálně, ale ve výsledku mohou mít vážné důsledky pro naše zdraví. Příkladem je spánková apnoe, která mnohdy vypadá jako obyčejné chrápání. Jak takovou spánkovou apnoi poznat? 

Co je spánková apnoe? 

Chrápání je běžným jevem, který postihuje až 25 % lidí v ČR. Při chrápání dochází k vibracím měkkých tkání v oblasti nosohltanu a hrdla během spánku, což vede k charakteristickému zvuku. Obvykle chrápání nepřerušuje dechové cykly a není spojeno s dalšími vážnými příznaky.

Oproti tomu spánková apnoe je zadržení dechu, které může trvat 10 až 90 sekund, a může se vyskytnout až 300x za 6 hodin spánku. Vyskytuje se u 3 - 8 % české populace. Rozlišení obyčejného chrápání od spánkové apnoe může být zásadní pro zachování zdravého spánku a prevenci možných zdravotních komplikací.

Mezi ně patří zvýšené riziko vzniku srdečních chorob jako infarktu či mrtvice v důsledku vysokého krevního tlaku, srdečního selhání, nebo arytmií či rozvoj cukrovky 2. typu. Problém spánkové apnoe spočívá i v nadměrné spavosti během dne, kdy lidé usínají u monotónních činností, jako je řízení auta, což vede k častým dopravním nehodám. 

Pokud si všimneš některých příznaků spánkové apnoe, je nejlepší vyhledat lékařskou pomoc pro další vyšetření a stanovení diagnózy.

👩‍🎓👩‍🎓

Spánková apnoe je častější u mužů a lidí s nadváhou, kuřáky a těmi s obvodem krku větším než 40 cm.

Hlavní příznaky spánkové apnoe:

  • Hlasité explozivní chrápání: Osoby trpící spánkovou apnoí mají tendenci chrápat velmi nahlas a intenzivně. Jejich chrápání je často slyšitelné i přes zavřené dveře.
  • Přerušované dýchání: Během spánku dochází k častým pauzám v dýchání, které jsou slyšitelné pro okolí. Tyto přestávky v dýchání mohou trvat několik sekund až minut.
  • Fragmentovaný spánek: Lidé s apnoí mají často narušený spánek. Jejich spánek je povrchní, obsahuje minimum hlubokého spánku a častá probouzení.
  • Excesivní denní ospalost: Nedostatek kvalitního spánku vede k nadměrné denní ospalosti a únavě. Lidé s apnoí mohou mít problémy se soustředěním a jsou náchylní k usínání během dne.

Tipy na kvalitní spánek: 

  • Vytvoř si pravidelný spánkový režim: Stanov si pevný čas na usínání a probuzení, a snaž se ho dodržovat i o víkendech. Tím pomůžeš svému tělu nastavit biologický rytmus.

  • Vytvoř si relaxační rutinu před spaním: Věnuj si 30 minut před spaním relaxačním aktivitám, jako je čtení knihy, poslech klidné hudby nebo meditaci. Vyhni se aktivitám, které stimulují tvoji mysl a tělo.
  • Vytvoř si vhodné prostředí pro spánek: Zajisti si tiché a tmavé prostředí v místnosti, kde spíš. Optimalizuj teplotu (18-20°C) a větrej pro zajištění dostatečného přísunu čerstvého vzduchu.
  • Dodržuj zdravý životní styl: Snaž se udržovat zdravou váhu, vyhni se těžkému jídlu a alkoholu před spaním. Nezapomeň také ma pravidelné cvičení. Vyvaruj se večer stimulujícím látkám, jako je kofein.
  • Vyhni se dlouhodobému užívání spánkových léků: I když mohou krátkodobě pomoci s usnutím, dlouhodobé užívání léků na spaní může negativně ovlivnit kvalitu spánku a způsobit závislost.

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.