Co (možná) nevíš o atopickém ekzému?

Atopická dermatitida (AD), kterou často nazýváme atopický ekzém, je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se může projevovat v různých věkových skupinách. Jestliže trpíš atopickou dermatitidou, nejsi sám. Ekzém je stále častější a v posledních letech se počet pacientů neustále zvyšuje.

Atopická dermatitida, známá také jako atopický ekzém, je chronické svědivé zánětlivé onemocnění, které může postihnout jedince v jakémkoli věku. Vývoj tohoto onemocnění může začít již v dětství a pokračovat až do dospělosti.

V České republice se odhaduje, že atopickou dermatitidou trpí přibližně 10 % populace. Nejvyšší výskyt onemocnění je mezi dětmi do 4 let věku a dětmi školního věku. Atopická dermatitida postihuje stejně často muže i ženy.

Projevy a komplikace atopickému akzému

Hlavním příznakem atopické dermatitidy je svědivá a suchá pokožka. Ložiska postižené pokožky častým škrábáním mokvají a mohou se infikovat bakteriemi, což způsobuje další komplikace. Pokud je postižena oblast okolo očí, může dojít k zánětu spojivek.

Atopická dermatitida může mít také dopad na psychické zdraví jedince. Častým doprovodným jevem jsou duševní problémy, jako je stres, úzkost a poruchy spánku. Svědění a nepříjemné pocity spojené s atopickou dermatitidou mohou způsobovat nepohodlí a ovlivňovat kvalitu života.

Projevy atopické dermatitidy se liší s věkem.

U kojenců

U kojenců se atopický ekzém nejčastěji vyskytuje v obličeji, a to zejména na tvářích. Postupně dochází k rozšiřování na krk, trup a končetiny. Jedná se o symetrické výsevy drobných, živě červených pupínků a puchýřků, které splývají a praskají. Posléze mohou vznikat až mokvající plochy. Kožní projevy intenzivně svědí, dítě je škrábe, je neklidné, pláče, budí se ze spaní.

U dětí

U dětí se ekzém přesouvá zejména na krk a do záhybů kůže v okolí loktů, zápěstí a pod kolena. Kůže nebývá tak živě červená, mokvání je méně časté. Typická jsou ložiska suché, zhrubělé, v různé intenzitě se šupící kůže.

U dospělých

U dospívajících se projevuje jako neostře ohraničené symetrické zarudnutí postihující obvykle obličej, nejčastěji oblasti kolem očí a úst. Zarudlá, zdrsnělá ložiska se vyskytují i na krku a horní části hrudi. V dospělosti může být postižena i kštice s výrazným svěděním, šupením, se suchými a řídkými vlasy.

80 % ekzematiků se do puberty senzibilizuje především na vzdušné alergeny a u řady z nich dochází k rozvoji dalších závažných atopických chorob.

Léčba atopického ekzému

Při léčbě atopického ekzému se uplatňují čtyři základní strategie, které pomáhají minimalizovat příznaky a zlepšit stav postižené pokožky.

  • První strategií je prevence, která spočívá v tom, že se pacienti s atopickým ekzémem vyhýbají provokujícím faktorům, které mohou zhoršovat jejich stav. To může zahrnovat alergeny, jako jsou prach, roztoči, určité potraviny nebo chemikálie, stejně jako extrémní teploty, prudké změny počasí nebo nadměrné pocení. Dodržování zdravého životního stylu, včetně správné stravy a vyloučení potenciálních alergenů, může být přínosné pro minimalizaci vzniku zánětu.
  • Druhou strategií je promaštění kůže, což zahrnuje pravidelné používání krémů nebo mastí, které zvlhčují pokožku. Tím se zlepšuje hydratace a ochranná bariéra kůže, což může snížit svědění a zánět. Je důležité vybrat vhodný hydratační přípravek s nekomedogenními složkami, který je přizpůsoben specifickým potřebám jedince s atopickým ekzémem. 
  • Třetí strategií je léčba zánětu, která se uplatňuje při středně závažných a těžkých formách atopického ekzému. Kortikosteroidní masti nebo krémy se často používají k potlačení zánětu a svědění. Tyto léky jsou aplikovány lokálně na postižené oblasti pokožky a mohou být předepsány lékařem na základě individuálního hodnocení stavu pacienta.
  • Čtvrtou strategií jsou režimová opatření, která pomáhají minimalizovat nadměrné teplé a vlhké podmínky, které mohou zhoršit stav atopického ekzému. Pacientům se doporučuje vyhýbat se horkým sprchám nebo lázním, které mohou vysušovat pokožku, a upřednostňovat teplou vodu. Dále je důležité vyhnout se nadměrnému pocení a udržovat optimální vlhkost. 

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.