Cholesterol
Cholesterol je látka přítomná v těle, která je součástí buněčných membrán a je potřebná k tvorbě hormonů, vitaminu D a žlučových kyselin. Přijímáme ho z potravy (především živočišné), ale tělo si ho dokáže také vytvořit.
Cholesterol je v krvi přenášen tzv. lipoproteiny.
Rozlišujeme 2 typy cholesterolu
- “Hodný” cholesterol (tzv. HDL) má ochrannou funkci, protože odvádí nadbytečné tuky z těla. Přítomnost velkého množství HDL v krvi je v pořádku.
- “Zlý” cholesterol (tzv. LDL) se usazuje v cévních stěnách a urychluje tvorbu aterosklerózy. Je proto vhodnější mít malé množství LDL v krvi.

Vysoký cholesterol
Pokud je cholesterol zvýšený už od mladého věku, může se jednat o dědičné onemocnění jako je tzv. familiární hypercholesterolémii (FAH) nebo familiární hypertriacylglycerolémii. Vzhledem k velmi vysokým hladinám cholesterolu je u neléčených pacientů s FAH přítomno přibližně 20x vyšší riziko vzniku onemocnění srdce a cév než u zdravých osob.
Pokud se váš lékař domnívá, že máte FAH, můžete požádat o vyšetření lipidů v krvi pro kontrolu hladiny různých typů cholesterolu. Také doporučí genetické vyšetření, které potvrdí diagnózu.

Nejčastější otázky
Čím je vysoký cholesterol nebezpečný?
Příčiny vysokého cholesterolu
Ve většině případů je způsoben kombinací dědičných vlivů a životního stylu. To znamená, že u člověka s dědičnou dispozicí, který však bude dodržovat zásady zdravého životního stylu, bude cholesterol v normě, zatímco u člověka s nezdravým životním stylem dojde k vzestupu jeho hladiny a zvýšení rizika infarktu nebo mozkové mrtvice.
Jak se vysoký cholesterol projevuje?
Prevence vysokého cholesterolu
Co dělat pokud chceme hladinu cholesterolu snížit?
1. Zdravá strava
- Pokud máme nadváhu/obezitu, omezit kalorický příjem
- Omezit příjem nasycených tuků, které jsou například v červeném mase a másle
- Nasycené tuky nahradit nenasycenými a omega-3 mastné kyseliny - olivový olej, ořechy, ryby
- Zvýšit příjem vlákniny a vitamínů ze zeleniny a ovoce 400g/den - to je například 1,5 salátové okurky nebo 2 celé papriky nebo 3 středně velká jablka. Ideální je ovoce a zeleninu konzumovat.
- Omezit příjem soli na 5 g/den. 5 g soli je zhruba 1 čajová lžička. 4g jsou už obsaženy v potravinách, které jíme, takže nám na dosolování jídla zbývá pouze 1 g tedy ⅕ čajové lžičky!
- Nekonzumovat alkohol
2. Pohybová aktivita
- 20-30 minut 4-5x týdně (běh, rychlá chůze, jízda na kole, plavání, intenzivní tanec). Pravidelné cvičení má vliv na tuky v těle, snižuje „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšuje dobrý cholesterol. Má také vliv na další rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění jako je vysoký tlak.
3. Přestat s kouřením
- Kouření samo o sobě způsobuje další poškození cév, snižuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Co dalšího společně s cholesterolem přispívá ke vzniku srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice?
- Vysoký krevní tlak
- Vysoká hladina krevního cukru v krvi
- Nadváha a obezita
- Kouření
- Konzumace alkoholu
- Nedostatek pohybu a spánku
Loono podcast
Blog: Lidé ze své stravy zbytečně vyřazují některé skupiny potravin
Vyvážená strava je jedním ze základních prvků zdravého životního stylu. Právě proto jsme se v jednom z našich posledních livestreamů zaměřili na zásady zdravé výživy s nutriční terapeutkou....... celý článek