„Lidé ze své stravy zbytečně vyřazují některé skupiny potravin”, říká nutriční terapeutka Nikola Fisková

Vyvážená strava je jedním ze základních prvků zdravého životního stylu. Právě proto jsme se v jednom z našich posledních livestreamů zaměřili na zásady zdravé výživy s nutriční terapeutkou Bc. Nikolou Fiskovou. 

Nikola popisuje zdravou výživu jako něco, co zrovna vám aktuálně dělá dobře i s ohledem na klimatické podmínky a váš životní styl. Životní styl je navíc dynamický, to co dělá dobře vám, nemusí vyhovovat někomu jinému, tzn. to, co pro jednoho může být lékem pro druhého může být jedem. Nekopírujme životní styl a stravování ostatních, pojďme se zaměřit na zásady zdravého životního stylu, který sedí nám.

Jaký byste řekla, že je nejčastější problém v jídelníčku většiny z nás?
Nejčastější problém je to, že jsou lidé hodně ovlivnitelní. Chodí ke mně klienti, kteří jsou ovlivnění moderními dietami. Vždy frčí nějaký určitý druh stravování a každý si myslí, že stravovat se tímto způsobem je to nejlepší, co pro sebe mohou udělat. Důležité je se však zaměřit na individualitu. Další problém je, že se lidé obecně zaměřují na to, co nesmí jíst než na to, co by jíst měli a zbytečně vyřazují skupiny potravin, jako např. sacharidy nebo zdroje tuků.

O Bc. Nikole Fiskové

Nikola Fisková je nutriční terapeutka a atletická trenérka zastávající holistický přístup ke stravě a s ohledem na individualitu. „Správně nastavený jídelníček a životní styl je klíčovým faktorem k lepším sportovním výkonům, fyzickému i psychickému zdraví.” Více se můžeš dozvědět TADY.

Jak si tedy rozložit živiny na talíři a udělat si tzv. zdravý talíř?
Zdravý talíř je náhrada potravinové pyramidy, která se dříve používala. Pokud si představíme takový talíř, tak zhruba polovinu by měla tvořit zelenina. Čtvrt talíře by měla tvořit kvalitní bílkovina jako maso, vejce, mléčné výrobky nebo rostlinné alternativy, např. tofu. Poslední čtvrtku by také měly tvořit komplexní sacharidy např. rýže, brambory, batáty, kousek pečiva. Na talíř patří i tuky a takový zdravý tuk, ideálně rostlinného původu, bychom do svého jídelníčku měli také zařadit. 

Komu byste doporučila vyhledat pomoc nutričního terapeuta a kde hledat důvěryhodné informace o výživě? 
Nutriční terapeut se může zabývat a pracovat i s nemocnými lidmi, ale výživový poradce pracuje pouze s jídelníčky, radí v oblasti zdravé výživy a životního stylu, ale nemůže pracovat s nemocnými lidmi. Pokud chcete nějakým způsobem pouze zlepšit stravování, vyladit jídelníček nebo se zaměřit na sportovní výživu, tak určitě není problém oslovit výživového poradce. Při výběru je vhodné zaměřit se na reference nebo doporučení, ale určitě není vhodné oslovit první influencerku na Instagramu, která pouze předává své osobní zkušenosti. Nutričního terapeuta oslovíte v případě, že máte další zdravotní problém, např. pokud se potýkáte s diagnostikovanou obezitou nebo s psychickou poruchou.

Jak velkou roli má u dlouhodobé léčby obezity psychický faktor? 
Psychický faktor hraje velkou roli, zejména pokud člověk nemá zázemí, kde může být zdravý nebo je stále ve stresu, kdy je neustále vyplavován stresový hormon. Zásobní tuk je ochranná vrstva, která funguje i pro emoce. V případě, že se člověk zklidní, přestane vše řešit a dá se na zdravou stravu, ale ne ve stresu, že to dělá s odporem. Naopak důležité je snažit se myslet na to, že do sebe člověk dostává to nejlepší, nakrmí mikrobiom a bude produkovat hormon dobré nálady a všechno pak půjde postupně ruku v ruce s kily, které už nepotřebuje a zbaví se je jako nějaké zátěže. Psychika zde proto hraje velkou roli.

A co Nikola vzkazuje všem sledujícím? 
Ego říká „až všechno klapne, najdu klid“, ale duše říká „až najdu klid, všechno klapne.“ Snažím se, aby tento citát pochopili všichni lidé v mém okolí. Najděte ten svůj klid, ten svůj balanc, nakrmte svůj mikrobiom a buďte zdraví.

Celý záznam streamu, který proběhl za podpory našeho partnera Dáme jídlo, najdeš tady:

Za podporu děkujeme