Cholesterol
Cholesterol je látka přítomná v těle, která je součástí buněčných membrán a je potřebná k tvorbě hormonů, vitaminu D a žlučových kyselin. Přijímáme ho z potravy (především živočišné), ale tělo si ho dokáže také vytvořit.
Cholesterol je v krvi přenášen tzv. lipoproteiny.
Rozlišujeme 2 typy cholesterolu
- “Hodný” cholesterol (tzv. HDL) má ochrannou funkci, protože odvádí nadbytečné tuky z těla. Přítomnost velkého množství HDL v krvi je v pořádku.
- “Zlý” cholesterol (tzv. LDL) se usazuje v cévních stěnách a urychluje tvorbu aterosklerózy. Je proto vhodnější mít malé množství LDL v krvi.
Vysoký cholesterol
Pokud je cholesterol zvýšený už od mladého věku, může se jednat o dědičné onemocnění jako je tzv. familiární hypercholesterolémii (FAH) nebo familiární hypertriacylglycerolémii. Vzhledem k velmi vysokým hladinám cholesterolu je u neléčených pacientů s FAH přítomno přibližně 20x vyšší riziko vzniku onemocnění srdce a cév než u zdravých osob.
Pokud se váš lékař domnívá, že máte FAH, můžete požádat o vyšetření lipidů v krvi pro kontrolu hladiny různých typů cholesterolu. Také doporučí genetické vyšetření, které potvrdí diagnózu.
Poslouchej podcast
Závislost na tabáku je příčinou každého 6. úmrtí v Česku. Není proto divu, že "přestat kouřit" je jedním z nejčastějších předsevzetí. Co se děje v těle kuřáka po konzumaci cigarety? Jak je to s pasivním kouřením - je v pohodě si před dětmi zapálit z okna?
Nejčastější otázky
Čím je vysoký cholesterol nebezpečný?
Příčiny vysokého cholesterolu
Ve většině případů je způsoben kombinací dědičných vlivů a životního stylu. To znamená, že u člověka s dědičnou dispozicí, který však bude dodržovat zásady zdravého životního stylu, bude cholesterol v normě, zatímco u člověka s nezdravým životním stylem dojde k vzestupu jeho hladiny a zvýšení rizika infarktu nebo mozkové mrtvice.
Jak se vysoký cholesterol projevuje?
Prevence vysokého cholesterolu
Co dělat pokud chceme hladinu cholesterolu snížit?
1. Zdravá strava
- Pokud máme nadváhu/obezitu, omezit kalorický příjem
- Omezit příjem nasycených tuků, které jsou například v červeném mase a másle
- Nasycené tuky nahradit nenasycenými a omega-3 mastné kyseliny - olivový olej, ořechy, ryby
- Zvýšit příjem vlákniny a vitamínů ze zeleniny a ovoce 400g/den - to je například 1,5 salátové okurky nebo 2 celé papriky nebo 3 středně velká jablka. Ideální je ovoce a zeleninu konzumovat.
- Omezit příjem soli na 5 g/den. 5 g soli je zhruba 1 čajová lžička. 4g jsou už obsaženy v potravinách, které jíme, takže nám na dosolování jídla zbývá pouze 1 g tedy ⅕ čajové lžičky!
- Nekonzumovat alkohol
2. Pohybová aktivita
- 20-30 minut 4-5x týdně (běh, rychlá chůze, jízda na kole, plavání, intenzivní tanec). Pravidelné cvičení má vliv na tuky v těle, snižuje „špatný“ cholesterol (LDL) a zvyšuje dobrý cholesterol. Má také vliv na další rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění jako je vysoký tlak.
3. Přestat s kouřením
- Kouření samo o sobě způsobuje další poškození cév, snižuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Co dalšího společně s cholesterolem přispívá ke vzniku srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice?
- Vysoký krevní tlak
- Vysoká hladina krevního cukru v krvi
- Nadváha a obezita
- Kouření
- Konzumace alkoholu
- Nedostatek pohybu a spánku
Loono Blog
Vyvážená strava je jedním ze základních prvků zdravého životního stylu. Právě proto jsme se v jednom z našich posledních livestreamů zaměřili na zásady zdravé výživy s nutriční terapeutkou....... celý článek