Sůl a solení

K čemu slouží sůl?

Sůl v jídle se skládá ze sodíku a chloru a používá se jako stabilizátor a konzervant, protože vysoký obsah soli brání bakteriím v růstu. Lidský organismus potřebuje malé množství sodíku ke správnému fungování nervového systému i svalstva a také ke správnému hospodaření s tělesnou vodou. 

Dávka soli na den - jak moc můžeme solit?

Doporučený denní příjem soli u dospělého je maximálně 5 g = 1 čajová lžička. Češi jí ale průměrně sní až 15 g, tedy 3× více. Preference slané chuti není vrozená. Rozvíjí se špatnými stravovacími návyky.

Vysoký příjem soli

  • je spjat s rozvojem vysokého krevního tlaku a postupným zhoršováním stavu našich tepen s následným rizikem infarktu a mrtvice. 
  • urychluje proces odbourávání vápníku z kostí zejména u žen po menopauze, což vede ke vzniku osteoporózy. 
  • zvyšuje riziko rozvoje zhoubných nádorů žaludku, který je s konzumaci většího množství soli také asociován

Pozor! Dosolováním přijmeme pouze 15% denního množství a 10% se pak nachází přirozeně v potravinách ve formě sodíku. Málokdo si ale uvědomuje, že až 75 % soli sní v již hotových výrobcích, nikoli díky přidávání soli do jídla při vaření. Nejvýznamnějšími zdroji nadměrného množství soli jsou potraviny jako pečivo, mléčné a masné výrobky, vysoce průmyslově upravené potraviny (instantní polévky, hořčice, majonézy, kečupy, chipsy) a minerální vody.

Jak omezit sůl ve stravě? 

  • Nedosoluj potraviny na talíři, raději zkus použít jednosložkové koření a čerstvé bylinky pro dochucení. 
  • Neměj na stole solničku a nedosoluj bez ochutnání. 
  • Omez polotovary, dochucovací a kořenící směsi a bujóny. 
  • Snižuj konzumaci slaných sýrů (olomoucké tvarůžky, niva, uzené sýry…) a uzenin.
  • Omez konzumaci slaných pokrmů, například: olivy, sušená rajčata, rozpékané pečivo, knäckberoty, fast foody, instantní pokrmy, pesta aj.
  • Čti údaje na obalech potravin, kde informaci o množství soli najdeš. Vybírej si ty s nižším obsahem. Pro představu 100 g pečiva (2 housky) obsahují v průměru 1-2 g soli, což představuje zhruba třetinu doporučené denní dávky.
  • Při vaření nesol od oka, ale přidávej sůl postupně po špetkách.
  • Ke každému jídlu si dej čerstvou zeleninu či ovoce.

Video: Ing. Karolína Fourová o stravě