Sůl a solení
K čemu slouží sůl?
Sůl v jídle se skládá ze sodíku a chloru a používá se jako stabilizátor a konzervant, protože vysoký obsah soli brání bakteriím v růstu. Lidský organismus potřebuje malé množství sodíku ke správnému fungování nervového systému i svalstva a také ke správnému hospodaření s tělesnou vodou.
Dávka soli na den - jak moc můžeme solit?
Vysoký příjem soli
- je spjat s rozvojem vysokého krevního tlaku a postupným zhoršováním stavu našich tepen s následným rizikem infarktu a mrtvice.
- urychluje proces odbourávání vápníku z kostí zejména u žen po menopauze, což vede ke vzniku osteoporózy.
- zvyšuje riziko rozvoje zhoubných nádorů žaludku, který je s konzumaci většího množství soli také asociován
Jak omezit sůl ve stravě?
- Nedosoluj potraviny na talíři, raději zkus použít jednosložkové koření a čerstvé bylinky pro dochucení.
- Neměj na stole solničku a nedosoluj bez ochutnání.
- Omez polotovary, dochucovací a kořenící směsi a bujóny.
- Snižuj konzumaci slaných sýrů (olomoucké tvarůžky, niva, uzené sýry…) a uzenin.
- Omez konzumaci slaných pokrmů, například: olivy, sušená rajčata, rozpékané pečivo, knäckberoty, fast foody, instantní pokrmy, pesta aj.
- Čti údaje na obalech potravin, kde informaci o množství soli najdeš. Vybírej si ty s nižším obsahem. Pro představu 100 g pečiva (2 housky) obsahují v průměru 1-2 g soli, což představuje zhruba třetinu doporučené denní dávky.
- Při vaření nesol od oka, ale přidávej sůl postupně po špetkách.
- Ke každému jídlu si dej čerstvou zeleninu či ovoce.