Proč je důležité sahat si na prsa každý měsíc?

Saháš si na prsa každý měsíc? Ne? Tak je nejvyšší čas začít! V našem článku se dozvíš, proč je pravidelné samovyšetření tak důležité a co dělat, když si na prsu objevíš změny. 

Malá, velká, všechna jsou krásná
Prs, ňadro nebo také latinsky mamma, je párový orgán, který slouží především ke kojení, ale jeho vedlejším účinkem je i sexuální přitažlivost. Velikost prsou je individuální, ale vědci se shodují na tom, že všechna prsa jsou krásná. Nejdůležitější částí prsu je však mléčná žláza, která je obalena přilehlým tukem. Právě díky mléčné žláze mohou ženy kojit. Bohužel, jako každý jiný orgán, může i prs onemocnět zánětem, ale i rakovinou. V České republice je rakovina prsu po kožních nádorech dokonce nejčastějším zhoubným nádorem u žen. Ročně si tuto diagnózu u nás vyslechne až 7 200 žen a přibližně 1 600 na ni zemře.

Rizikové faktory
Mezi rizikové faktory rakoviny prsu patří rakovina prsu v rodině, genetické faktory jako jsou mutace BRCA genů a také věk nad 40 let. To ale neznamená, že pokud je vám 20 let, neměly byste jakýmkoliv změnám na vašich prsou věnovat pozornost. Dalšími rizikovými faktory jsou i hormonální vlivy – brzký začátek menstruace nebo pozdní menopauza. Stejně jako u ostatních druhů rakoviny má vliv samozřejmě i kouření, konzumace jakéhokoliv množství alkoholu a obezita. Faktory, které riziko naopak snižují, jsou těhotenství a kojení.

Poslouchej podcast

Varovné příznaky
Nejčastěji, u celých 75 % žen, se rakovina prsu ohlásí jako hmatatelná nebolestivá bulka. Méně časté projevy jsou bolest, vtažení kůže či bradavky, výtok z bradavky, který může být i krvavý, zvětšení prsu, povrchové změny na bradavce nebo zvětšené uzliny v podpaží. V pokročilých stádiích se objevuje i bolest v kostech, hubnutí, nechutenství nebo kašel.

Preventivní kontroly a samovyšetření
Mezi prevenci řadíme samozřejmě zdravou životosprávu – dostatek pohybu a spánek, zdravou stravu, ale také pravidelné samovyšetřování. Samovyšetřovat svá prsa by měla každá žena 1× měsíčně, ideálně 4. až 5. den po konci menstruace. Jak na samovyšetření? Zjistíš TADY.
Součástí prevence je i pravidelné absolvování mamografického screeningu, a to každé dva roky od 45. roku věku. Nezapomeň ani na pravidelnou návštěvu u gynekologa, který ti (kromě všech ostatních vyšetření) může i na požádání vyšetřit prsa.

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Stránka vznikla za báječné podpory