Rozhovor: O medicíně s MUDr. Ondřejem Měšťákem, PhD.

Co plastického chirurga MUDr. Ondřeje Měšťáka vedlo k medicíně? Jak vypadá jeho pracovní den a čeho by chtěl dosáhnout? Zjistíš v našem rozhovoru.


MUDr. Ondřej Měšťák, PhD. studoval 3. lékařskou fakultu UK a postgraduálně 1. lékařskou fakultu UK. Po studiu pracoval na chirurgickém odělení v Rakovníku a Na Bulovce. V současnosti se věnuje plastické chirurgii v nemocnici Na Bulovce. Působí také na 1. lékařské fakultě UK, IPVZ, klinice Esthé a prošel praxí v Londýně.

Prováděl výzkum v oblasti biomateriálů, tkáňového inženýrství. Získal ocenění Americké společnosti plastické chirurgie a ISAPS (Mezinárodní společnosti estetické plastické chirurgie). Je spoluzakladatelem International Confederation of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Societies – Trainees Association (IPRAS – TA) a vědeckým sekretářem výboru Společnosti estetické a laserové medicíny ČLS JEP.


  • Chtěl jste vždy dělat medicínu?
    Rozhodl jsem se až na gymnáziu. Bavila mě nejvíce biologie a chemie. A všichni kolem mne byli doktoři, takže nakonec byla volba jasná (smích).
     
  • Co Vás na lidském těle překvapilo během studia nejvíc? 
    Že se může porouchat tolika možnými způsoby, že si to člověk ani nemůže představit.
     

  • V jakých oblastech by se podle Vás měli studenti medicíny při studiu dále rozvíjet? 
    Určitě v oblastech o kterých předpokládají, že se budou v budoucnu věnovat. To jim usnadní vstup do práce. Ale cokoli dělají navíc, jakékoli zkušenosti jsou cenné.
     

  • A co Vás přivedlo k tomu stát se plastickým chirurgem? 
    Nejvíce z medicínských oborů mě zajímaly chirurgické obory a jsem moc rád, že jsem se pro ně nakonec rozhodl. Začínal jsem na všeobecné chirurgii v Rakovníku. U plastické chirurgie jsem nakonec skončil z více důvodů, jedním z nich bylo určitě ovlivnění z rodinného prostředí, s plastickou chirurgií jsem vyrůstal. Pro mě je to nyní nejúžasnější obor který kombinuje medicínu, řemeslo a estetiku.
     

  • Jak vypadá Váš pracovní den?
    Je to velmi variabilní. Začátkem týdne mám spíše ambulanci, učím mediky. Tyto dny jsou velmi hektické. Pak se tempo uklidňuje a od středy trávím čas na sále. Když pracuji, tak jedu cca 12 - 14 hod denně. Méně to nejde. Snažím se proto brát relativně často dovolenou abych částečně vypnul, načerpal sílu a nevyhořel...
     

  • Co vás na Vaší práci baví nejvíce? 
    Určitě operování. Nejdojemnější je ale sledovat  pacienty, kterým jsme změnili život k lepšímu.
     

  • Co lidé o Vaší profesi / specializaci nevědí a měli by? 
    Toho je moc a moc. Asi to nejzákladnější je, že dle obrazu z médií pokládají plastickou chirurgii za obor, kde se dělají pouze liftingy obličeje, zvětšování prsů a jiné kosmetické zároky. Náš obor je ale nesmírně široký zahrnující mimo jiné terapii vrozených vad ruky a obličeje, onkochirurgii včetně rozsáhlých rekonstrukčních zákroků a spoustu jiných problematik.
     

  • Čeho byste chtěl dosáhnout / jaké jsou Vaše sny? 
    Svůj sen si žiju (úsměv).
     

  • Máte nějaký rituál před operací? 
    Stejně jako všichni chirurgové. Pořádně se umýt. Jinak nic výjimečného. 
     

  • Jak relaxujete, tedy pokud relaxujete, haha? Jak si nejlépe vyčistíte hlavu? 
    Nejlepší na vyčištění hlavy je pro mě v zimě lyžování a freeride snowboarding a v létě windsurfing. Pak všechny možné jiné sporty. Nejlepší odpočinek je ten aktivní v přírodě. Je to protipol k dlouhodobému sezení u operací.
     

  • Spolupracujete i se zahraničními lékaři? Pokud ano, na čem? Jezdíte na konference? 
    Spolupráce se zahraničím a účast na konferencích je naprostá nutnost, pokud se chce člověk udržet v oboru na nejvyšší úrovni a poskytnout pacientům tu nejlepší danou péči v dané době. Se zahraničními lékaři se vzájemně navštěvujeme a také provádíme výzkum. Naše inciativa NewMamma vznikla na základě mezinárodní spolupráce mezi lékaři z V4. 

    Děkujeme panu doktorovi za rozhovor, více se o něm můžete dozvědět třeba z jeho instagramu @ondrejmestak.