Rozhovor: O intimní hygieně a neplodnosti s MUDr. Klárou Braunovou

S gynekoložkou MUDr. Klárou Braunovou jsme si povídali
o tom, jaká je práce gynekoložky a jak jsme na tom
s plodností. Dozvíš se také, jak na intimní hygienu u malých holčiček.

MUDr. Klára Braunová má specializovanou způsobilost v oboru gynekologie a porodnictví, a v oboru dětské gynekologie už od roku 2005. Momentálně pracuje v gynekologické ambulanci ve Strakonicích, kde léčí děti, dorost a dospělé ženy. V ambulanci se však zabývá i prenatální péčí. Když paní doktorku nepotkáš v ordinaci, zřejmě bude se svou rodinou na zimních stadionech, na lyžích, a v létě zas na kolech. 

Proč jste se rozhodla pro profesi gynekoložky? 
Od dětství jsem měla sen studovat medicínu a věnovat se chirurgickému oboru. Nakonec jsem však zvolila fyzicky méně náročný obor.

Co vás nejvíce za dobu své praxe překvapilo? 
Neustále mě překvapuje, co všechno se vymýšlí ohledně porodů. Ve většině případů se jedná o radostný okamžik, kdy si rodina domů odnáší zdravé dítě. Pobyt v nemocnici bývá krátký a dnes již i ve většině porodnic, v hezkém prostředí. V péči o těhotné se řadíme mezi světovou špičku. A přesto se stává, že někteří aktivisté svými názory vrací porodnictví o několik desítek let zpět.

V čem my ženy nejčastěji „chybujeme“, zapomínáme a nebo opomíjíme své zdraví? 
Nevím, zda chybujeme. Myslím si, že informovanost výživě a zdravém životním stylu je dostatečná. Možností je spousta a každý si může vybrat, jak ke svému tělu bude přistupovat.

Jakou prevenci doporučujete v případě rakoviny děložního čípku a jiných gynekologických onemocnění?
Jednoznačně chodit pravidelně na gynekologické prevence, tj.1x za rok navštívit svého gynekologa. Ten by měl odebrat cytologii a provést kolposkopii (dvě vyšetření, která preventivně zkoumají možnou rakovinu děložního čípku). Dále pak provést palpační vyšetření malé pánve a při obtížích doplnit i ultrazvukové vyšetření. Mladým dívkám doporučuji také očkování proti HPV.

Kdy by měla maminka přivést poprvé svou dceru na gynekologii? 
První návštěva u gynekologa je individuální. Určitě záleží na domluvě matky s dcerou, při potřebě užívání hormonální antikoncepce nebo při obtížích. Do 15 let se o dívky stará dětský gynekolog, pokud mají potíže, od 15 let se registrují u dospělého gynekologa. Tím ale lékaře měnit nemusí, pokud má gynekolog atestací z dětské gynekologie, má i z té dospělé.

Jak vůbec vést dcery k intimní hygieně a prevenci? Máte nějaké rady pro maminky malých děvčátek? 
U úplně malých holčiček je třeba kontrolovat, zda nevznikají synechie (slepení stydkých pysků), které se mohou vyskytnout do věku cca 5-6 let. Dále by maminky měly děvčátka poučit, jak se utírat po čůrání (vždy zepředu dozadu), aby si nezanášela střevní bakterie do pochvy. Určitě bych doporučila používat i speciální přípravky pro intimní hygienu.

Co doporučujete pro prevenci právě malých holčiček? 
V péči je zde několik mýtů – na pochvu nesahat a neomývat – proč vlastně? Dospělá žena se přece také denně myje, hlavně v intimních partiích. A při té příležitosti je dobré kontrolovat, zda nedochází ke slepení stydkých pysků. Jedním z dalších mylných postupů jsou sedací koupele. Děvčátko sedí celým zadečkem v lavoru a bohužel si tak splachuje střevní bakterie do oblasti pochvy.

Dá se například určit riziko zánětů a mykóz dle sezóny? Tj. například hlavně v létě a z veřejných koupališť, a nebo je to celoroční problém? 
S mykózou se v životě setká až 50-60 % žen, nejčastějším původcem je Candida albicans. Je několik faktorů, které zvyšuji frekvenci výskytu poševní mykózy – je to u neléčených diabetiček, uživatelek hormonální antikoncepce a při užívání některých léků (antibiotika, kortikoidy...). Léčba u mykózy je nejdříve lokální (krémy), u opakujících se infekcí lze přistoupit k celkové léčbě antimykotiky.

Čemu nejvíce přisuzujete problém s neplodností, se kterým se potýká stále více párů? 
Je třeba si ujasnit, kdy lze pár nazvat neplodným. Velmi často se mi stává v ordinaci, že žena vysadí hormonální antikoncepci a již za 2 měsíce se dožaduje všemožných vyšetření "proč jim to doma nejde". 

Za neplodný pár se považuje takový pár, který při pohlavním styku cca 2-3 týdně do jednoho roku neotěhotní. U žen je příčina nejčastěji na úrovni vaječníků, kdy nedochází k ovulaci. Dále může být příčina na úrovni vejcovodů, které nejsou průchodné. U z některých párů se příčina dokonce nezjistí. U 20 % párů může být příčina u obou partnerů.

A jaké doporučujete tedy řešení, pokud přijde žena s problémem, že nemůže otěhotnět?   
Pokud pár přijde do ordinace pro radu, začneme nejprve s nejjednoduššími postupy. U ženy sledovat menstruační cyklus, vyšetřit hormonální profil, AMH (anti müllerian hormon), u muže pak vyšetřit spermiogram.

Děkujeme paní doktorce za informacemi nabytý rozhovor. Doufáme, že i tebe alespoň trochu obohatil a dozvěděl/a ses něco nového.
Rozhovor vznikl ve spolupráci s Generální partnerem kampaně Dole dobrý společností Gynella.