Oslav s námi dnešní den – sáhni si na prsa

Víš, co je dnes za den? 4.2. nám kalendář každoročně připomíná Světový den boje proti rakovině. Pojď se s námi podívat kousek do historie, a zjistíš, jak se v průběhu let léčba rakoviny změnila a jak vůbec vzniká. Jedno je jisté – tento významný den nejlépe oslavíš tím, když si provedeš jedno pěkné preventivní samovyšetření. Na pomoc si můžeš vzít třeba partnera/ku, ti nás přece mají v ruce nejlíp.

Někdo říká, že rakovina je výplod moderní doby, ale ve skutečnosti tu byla už v době starověkých Egypťanů. Způsob léčení se od té doby ale rapidně změnil. Počínaje starověkým Římem, kde jedinou možností byla operace, přes tehdy nový způsob léčení pomocí radiace, který objevila Marie Curie v roce 1903, až do dob druhé světové války, která byla průlomová v oblasti chemoterapie. Tato metoda je ostatně používaná již dodnes, ale v průběhu let samozřejmě prošla jistým vývojem. 

A jak taková rakovina vzniká? V podstatě se jedná o různorodou skupinu chorob, jejichž společným rysem je to, že se některé populace buněk vymknou kontrole a začnou neregulovatelně růst. Takových buněk můžeme mít po těle i víc a mohou být neškodné. Problém nastává ve chvíli, když nádor pronikne do okolí a je schopný cestovat po těle a zakládat druhotná ložiska, tedy metastázy.

Nejspolehlivějším způsobem, jak se tomuto onemocnění vyhnout je prevence. Tím myslíme nejen zdravý životní styl , ale i aktivní kontrolu nádorových onemocnění – samovyšetření. To může v mnoha případech i zachránit život.

Taková rakovina prsu patří mezi nejčastější onemocnění žen ve věku od 20–54 let, a to není zrovna malé věkové rozpětí. Podle všeobecných průzkumů si lidé nepřipouští, že by rakovinou prsu vůbec mohli onemocnět. Proto, abys měl/a (ano, i muži mohou mít rakovinu prsu) klid v duši, že tvé prsa jsou v naprostém pořádku, je třeba si je čas od času prohlédnout a prohmatat. V ideálním případě jednou za měsíc.

Pusť si video s návodem, jak na samovyšetření prsou

Kam mohu zajít, když si něco nahmatám?

Ženy se mohou obrátit na gynekologa či praktického lékaře, stejně tak muži mají možnost zajít k praktickému lékaři či urologovi. Ti vystaví žádanku na odborné vyšetření. Nezapomeň však do telefonu říct, že sis na prsu objevil/a změnu, tím totiž zkrátíš objednací dobu.

TIP: Kluci by dnešek měli oslavit ještě jedním samovyšetřením – „Jak si vyšetřit koule“  TADY.

Tak nezapomeň, sahej si na ně nejen dnes, ale pravidelně každý měsíc! :-)

Chceš se o prsou dozvědět více?
Poslechni si 1. epizodu našeho Loono podcastu.