Hrdinové bojující za prevenci v Česku. Do přípravy nové aplikace se zapojily desítky dobrovolníků

Na naší Preventivce neúnavně pracují desítky úžasných dobrovolníků z projektu Česko.Digital, kteří věnují své víkendy a večery tomu, abyste si již brzy mohli stáhnout nadupanou aplikaci, která vám ohlídá termíny preventivních návštěv u doktorů, pomůže se samovyšetřením a vyhledá lékaře ve vašem okolí. Protože každý z nás může být hrdinou vlastního zdraví.

Naši dobrovolníci jsou pro nás hrdiny již nyní. „V dnešní době většina lidí přistupuje ke zdraví jako k něčemu, co se léčí, a ne jako k něčemu, o co je potřeba se systematicky a celoživotně starat. Projekt aplikace mi přišel jako přesně to, co má šanci změnit tento přístup a mentalitu veřejnosti,“ vysvětluje dobrovolník Martin Georgiu, který se stará o mobilní vývoj aplikace.  

Radek Poskočil, backend vývojář, jenž má na starosti vývoj, údržbu a běh serveru pro aplikaci, dodává: „Mít možnost pomoci s osvětou a prevencí a někomu tím třeba zachránit život, to je krásné poslání.“ Do projektu se zapojil v červnu minulého roku a věnuje se mu doteď. „Budu se nadále podílet na vývoji backendu aplikace a budu dál zodpovědný za to, aby server šlapal, nebyly výpadky a podobně. A samozřejmě si ji nainstaluju a budu pravidelně chodit na preventivní prohlídky. Zakladatelka Loona Kateřina by mi asi jinak dala, kdyby vyšlo najevo, že jsem nebyl delší dobu u zubaře,“ směje se Radek.
Chtěl jsem tvořit něco, co má smysl pro celou společnost.
Otakar Hyps, Product Designer

Otakar Hyps

Do projektu se jako dobrovolník zapojil také Otakar Hyps, designer digitálních produktů, jehož cílem je, aby aplikace dobře zapadaly do života uživatele a aby se uživatelům používaly co nejlépe. „Byl jsem v práci částečně vyhořelý a neviděl důvod, proč bych měl dál pracovat na designu systémů, které mi nedávaly smysl. Chtěl jsem tvořit něco, co má smysl pro celou společnost. A tak to všechno najednou zapadlo do sebe,“ říká s tím, že právě celospolečenský dopad a pomoc lidem bylo základní kritérium, proč začal spolupracovat právě s Loono.

„Chci, aby měl tu aplikaci v kapse každý a aby dělala všem lidem život jednodušší. Mým dlouhodobým cílem je pomocí této aplikace změnit životní styl Čechů, protože zdraví je na prvním místě,“ dodává Otakar. „Chci, aby byla česká společnost zdravá, sebevědomá a vzorem celému světu.“

IT analytička a další z řady dobrovolníků Jana Hejnová dodává: „Pro mě je důležité, aby se aplikace lidem líbila a používali ji. Od toho by se měl odvíjet i její další vývoj. Plánů na rozšíření máme spoustu, ale důležitý bude feedback uživatelů a jejich reálné potřeby.“

Jana na projektu pracuje přes půl roku. S možností spolupráce ji oslovilo Česko.Digital a nad přijetím nabídky nemusela dlouho přemýšlet. „Téma prevence je mi docela blízké, navíc v době, kdy jsem začala na projektu pracovat, jsme v rodině řešili vážný zdravotní problém, který souvisel právě se zanedbáním prevence. Takže mi přišlo sympatické, že by aplikace mohla někomu pomoci nedostat se do situace, ve které jsem se ocitla já,“ vysvětluje.

Proč se tito a desítky dalších dobrovolníků, kteří mají svou vlastní práci, rozhodli dobrovolně zapojit do projektu naší preventivní aplikace?

„Dobrovolnická práce mě vždycky fascinovala, nicméně až s tímto projektem jsem pochopil, že když se sejde parta fakt nadšených lidí s jasným záměrem a vizí, kteří navíc chtějí dělat něco dobrého ve svém volném čase, tak je to nesmírně obohacující zážitek, který přináší super výsledky. O dobrém pocitu nemluvě,“ odpovídá Martin.

Jana Hejnová

„Dobrovolničení mi vrátilo nadšení pro moji práci. Co je v životě víc, než když ti něco dělá takovou radost, že tomu obětuješ i spánek?“ ptá se Otakar. „Když jsem se jako dobrovolník v rámci Česko.Digital dozvěděla, že se chystá tento projekt, chtěla jsem se zapojit. Loono vnímám jako neziskovku, která se snaží pozitivně ovlivnit naši společnost. Kromě toho dělá práci, která mě oslovuje a dává smysl. Měla jsem chuť svými zkušenostmi pomoct,“ říká Adéla Kalusová, která na aplikaci pracuje jako Scrum Master.

Loono z celého srdce děkuje všem dobrovolníkům, byť se jich do článku vešla jen hrstka! Bez vás bychom to nezvládli. 🎔 Děkujeme také Nadaci PPF za to, že neúnavně podporuje naši misi. 

Mobilní aplikace Preventivka

Abys nezapomněl/a na žádnou prohlídku, vyvinuli jsme mobilní aplikaci Preventivka,
která tě naučí pečovat o své zdraví správně.