Zdravá strava
Je dokázáno, že lidé, kteří se stravují zdravě žijí v průměru déle. Správné stravovací návyky jsou důležitou součástí prevence civilizačních onemocnění jako jsou onemocnění srdce a cév, cukrovka 2. typu a obezita a mnohých dalších. Zdravá strava patří mezi zásady zdravého životního stylu. Zde se dozvíš, jak by měla vypadat strava, která je prospěšná pro zdraví tvého těla i duše.
- Míra obezity u dospělých v Česku za posledních 15 let výrazně vzrostla.
- V Česku je přibližně 19 % obyvatel obézních, ČR tím patří k nejhorším zemím v Evropské unii. Předpokládá se, že do roku 2030 bude obézních přibližně 35 %.
- Nadváhou nebo obezitou trpí 20 % patnáctiletých.
Zdravý talíř
Zelenina a ovoce - ½ talíře
- Denně sněz alespoň 5 porcí - 3 zeleniny a 2 ovoce. Zelenina a ovoce by měla tvořit asi polovinu talíře. Jednu porci si můžeš představit zhruba jako pěst nebo středně velké jablko.
- Zelenina a ovoce je důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vody a antioxidantů. Máš-li pestrou a vyváženou stravu, není suplementace nutná.
- Je lepší je jíst v čerstvém stavu, ale neboj se druhy úpravy střídat. Zkus zařadit i fermentované druhy, které mají také pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Omez větší konzumaci džusů nebo smoothies.
Celozrnné obiloviny - ¼ talíře
- Obiloviny jsou zástupcem sacharidů. Do této části talíře můžeme zařadit např. celozrnný nebo žitný chléb, hnědá rýže, quinoa či celozrnné těstoviny a ovesné vločky. Zařadit sem lze i některé snídaňové cereálie, u těch ale pozor na množství přidaného cukru.
- Proč si vybrat celozrnné potraviny před bílým pečivem, rýží či těstovinami? Obilné zrno je uzavřené ve slupce, která obsahuje veškeré vitamíny a minerály - bez slupky (bílé pečivo) zmizí. Zároveň jsou zdrojem vyššího množství vlákniny a to je i důvod, proč bychom je měli preferovat.
Kvalitní bílkoviny - ¼ talíře
- Mezi kvalitní zdroj bílkovin patří maso, ryby, vejce, mléko a mléčné produkty i výrobky z luštěnin, jako je například tofu, tempeh, ale i další rostlinné zdroje bílkovin, např. seitan nebo robi.
- Není maso jako maso. Preferovaným zdrojem by mělo být libové maso, vhodné je například kuřecí a krůtí. Omez naopak červené a tučné maso (hovězí, vepřové, telecí) a vyhni se zpracovaným masným výrobkům (salámy, hot-dog, párky a klobásy). Pokus se omezit konzumaci červeného masa na průměrně 1-2 porce za týden. Nadměrná konzumace červeného masa a zejména masných výrobků je spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku a z důvodu značného obsahu cholesterolu, soli a tuku také se zvýšeným rizikem rozvoje aterosklerózy s následným infarktem či mrtvicí. Zpracované masné výrobky a uzeniny navíc obsahují aditiva a také velké množství soli, jejichž konzumace by měla být omezena na minimum.
Tuky
- Je důležité myslet na to, že tuk je nedílnou součástí naší stravy. Nejvíce záleží na druhu tuku, který jíš. Vybírej si potraviny se zdravými, nenasycenými tuky (ryby, semínka a zdravé rostlinné oleje). Omez potraviny bohaté na nasycený tuk (zejména tučné maso, máslo, kokosový a palmový olej) a vyhni se nezdravému trans tuku.
- Používej rostlinné oleje jako je panenský olivový, řepkový či arašídový olej. Máslo jez a používej příležitostně.
Tekutiny
- Z tekutin by měla být vždy voda nápojem volby při jakékoliv příležitosti. Neobsahuje cukr a je snadné nosit s sebou znovu plnitelnou láhev a doplňovat ji z nejbližšího kohoutku.
- Můžeš zařadit také neslazené čaje, které jsou příjemné zejména v zimních měsících. Konzumaci džusu omez na jednu skleničku denně a vyhni se slazeným nápojům.
Pohyb
- Součástí zdravého talíře je i pohyb. Nezapomínej se pravidelně hýbat, ideálně 30 minut 5x týdně. Bez fyzické aktivity není ani zdravý talíř kompletní.
Co si z toho odnést?
Více o složkách stravy
Strava se skládá z makroživin - bílkovin, tuků a sacharidů (cukrů) a mikroživin - vitamínů, minerálů. Makroživin je potřeba přijímat mnoho, jsou totiž zdrojem kalorií a tedy i energie. Mikroživiny nám stačí v malém množství, nejsou však o nic méně důležité, podílí se totiž na důležitých procesech v našem těle.
Jaké makroživiny bys měl/a jíst nejvíce, a proč? Přijatelný poměr makroživin ve stravě je:
- 45-65 % kalorií přijímaných ze sacharidů
- 20-35 % z tuků
- 10-35 % z bílkovin
Sacharidy jsou nejdůležitějším zdrojem energie pro naše tělo, proto je nevynechávej. Důležitější než poměr přijatých živin je ale kvalita potravin, které tyto živiny obsahují.
Podcast k tématu
Podcast: O rakovině tlustého střeva s doc. MUDr. Štěpánem Suchánkem, Ph.D.