Sůl

Sůl v jídle se skládá ze sodíku a chloru a používá se jako stabilizátor a konzervant, protože vysoký obsah soli brání bakteriím v růstu. Lidský organismus potřebuje malé množství sodíku ke správnému fungování nervového systému i svalstva a také ke správnému hospodaření s tělesnou vodou. 

Doporučený denní příjem soli

Doporučený denní příjem soli je maximálně 5 g (1 čajová lžička). Češi jí ale průměrně sní až 15 g, tedy 3x více. Preference slané chuti není vrozená. Rozvíjí se špatnými stravovacími návyky. 

Nadměrný příjem soli: 

  • Je spjat s rozvojem vysokého krevního tlaku a postupným zhoršováním stavu našich tepen s následným rizikem infarktu a mrtvice. 
  • Urychluje proces odbourávání vápníku z kostí zejména u žen po menopauze, což vede ke vzniku osteoporózy. 
  • Zvyšuje riziko rozvoje zhoubných nádorů žaludku, který je s konzumaci většího množství soli také asociován.

Dosolováním přijmeme pouze 15 % denního množství a 10 % se pak nachází přirozeně v potravinách ve formě sodíku. 

Málokdo si ale uvědomuje, že až 75 % soli sní v již hotových výrobcích, nikoli díky přidávání soli do jídla při vaření. Nejvýznamnějšími zdroji nadměrného množství soli jsou potraviny jako pečivo, mléčné a masné výrobky, vysoce průmyslově upravené potraviny (instantní polévky, hořčice, majonézy, kečupy, chipsy) a minerální vody.

Jak příjem soli omezit?

  • Nedosoluj potraviny na talíři, raději zkus použít jednosložkové koření a čerstvé bylinky pro dochucení. 
  • Neměj na stole solničku a nedosoluj bez ochutnání. 
  • Omez polotovary, dochucovací a kořenící směsi a bujóny. 
  • Snižuj konzumaci slaných sýrů (olomoucké tvarůžky, niva, uzené sýry…) a uzenin.
  • Omez konzumaci slaných pokrmů například: olivy, sušená rajčata, rozpékané pečivo, knäckberoty, fast foody, instantní pokrmy, pesta aj.
  • Čti údaje na obalech potravin, kde informaci o množství soli najdeš. Vybírej si ty s nižším obsahem. Pro představu 100 g pečiva (2 housky) obsahují v průměru 1-2 g soli, což představuje zhruba třetinu doporučené denní dávky.
  • Při vaření nesol od oka, ale přidávej sůl postupně po špetkách.
  • Ke každému jídlu si dej čerstvou zeleninu či ovoce.