Sůl
Sůl v jídle se skládá ze sodíku a chloru a používá se jako stabilizátor a konzervant, protože vysoký obsah soli brání bakteriím v růstu. Lidský organismus potřebuje malé množství sodíku ke správnému fungování nervového systému i svalstva a také ke správnému hospodaření s tělesnou vodou.
Doporučený denní příjem soli
Doporučený denní příjem soli je maximálně 5 g (1 čajová lžička). Češi jí ale průměrně sní až 15 g, tedy 3x více. Preference slané chuti není vrozená. Rozvíjí se špatnými stravovacími návyky.
Nadměrný příjem soli:
- Je spjat s rozvojem vysokého krevního tlaku a postupným zhoršováním stavu našich tepen s následným rizikem infarktu a mrtvice.
- Urychluje proces odbourávání vápníku z kostí zejména u žen po menopauze, což vede ke vzniku osteoporózy.
- Zvyšuje riziko rozvoje zhoubných nádorů žaludku, který je s konzumaci většího množství soli také asociován.
Jak příjem soli omezit?
- Nedosoluj potraviny na talíři, raději zkus použít jednosložkové koření a čerstvé bylinky pro dochucení.
- Neměj na stole solničku a nedosoluj bez ochutnání.
- Omez polotovary, dochucovací a kořenící směsi a bujóny.
- Snižuj konzumaci slaných sýrů (olomoucké tvarůžky, niva, uzené sýry…) a uzenin.
- Omez konzumaci slaných pokrmů například: olivy, sušená rajčata, rozpékané pečivo, knäckberoty, fast foody, instantní pokrmy, pesta aj.
- Čti údaje na obalech potravin, kde informaci o množství soli najdeš. Vybírej si ty s nižším obsahem. Pro představu 100 g pečiva (2 housky) obsahují v průměru 1-2 g soli, což představuje zhruba třetinu doporučené denní dávky.
- Při vaření nesol od oka, ale přidávej sůl postupně po špetkách.
- Ke každému jídlu si dej čerstvou zeleninu či ovoce.