Minerální látky
Minerály jsou anorganické prvky, které jsou přítomny v půdě a ve vodě. Odtud je absorbují rostliny a konzumují je zvířata - tak se dostávají do potravy člověka.
Mezi nejvýznamnější minerální látky patří vápník, sodík a draslík. Významné jsou ale i stopové prvky, kterých potřebujeme ještě menší množství, mají ale významné funkce v organismu. Mezi ně patří například jód, zinek, železo či měď.
Železo
Železo je důležitým stopovým prvkem, který je součástí hemoglobinu a myoglobinu. Bez železa se do tkání a svalů nedostává dostatek kyslíku, což je důvod, proč nízká hladina železa v krvi způsobuje únavu. Železo je tak nejčastěji chybějící mikroživinou na světě vůbec. Nedostatek železa způsobuje chudokrevnost, tzv. anémii z nedostatku železa.
Železo se v potravinách vyskytuje ve 2 formách, v hemové a nehemové. Maso a mořské plody jsou bohaté na hemové železo. Zdrojem nehemového železa jsou pak především luštěniny, listová zelenina či různá semínka a ořechy. Hemové železo z živočišných potravin se vstřebává lépe než nehemové.
Doporučená denní dávka železa je 8 mg pro muže a 18 mg pro ženy a až 27 mg pro těhotné ženy. Železo může chybět ženám se silnější menstruací či těhotným. Ty by ho tedy také měly doplňovat po konzultaci s lékařem.
Vápník
Vápník je minerální látka, která je nejčastěji asociována se zdravými kostmi a zuby, hraje ale důležitou roli i při srážení krve, účastní se svalového stahu a reguluje normální srdeční rytmus i nervové funkce.
Zdrojem vápníků není jen mléko a mléčné produkty, ale i ovoce, brukvovitá zelenina (například květák, brokolice, kedlubna či kapusta), luštěniny, tofu srážené vápníkem či ořechy. V našich končinách je navíc významným zdrojem voda z kohoutku, zvláště pokud teče tvrdá, s vyšším obsahem minerálů. Co se týče rostlinných mlék, tak za zdroj vápníku lze označit pouze ta, která jsou o něj obohacena. Z těchto zdrojů se ale vápník vstřebává ve značně rozdílné míře.
Doporučený denní příjem vápníku je 1000 mg. Vápník v kombinaci s vitaminem D by měli suplementovat zejména ženy po menopauze po konzultaci s lékařem.
Jód
Jód je významný pro správnou funkci štítné žlázy. Proto je vhodné používat sůl, která je o jód obohacena, další suplementace pak již nutná není. Pozor, jód není v různých přírodních solích - například himalájské.