Vitamíny
Můžeme je rozdělit na rozpustné v tucích - ADEK (mnemotechnická pomůcka - RADEK bez R) a rozpustné ve vodě - vitamíny skupiny B a vitamin C.
Vitamíny rozpustné v tucích dokáže tělo skladovat, zatímco vitamíny rozpustné ve vodě nikoliv. Jakýkoliv přebytek ve vodě rozpustných vitamínů tělo vyloučí močí. Pro vitamíny a minerály existují doporučené denní dávky, které se liší dle věku i pohlaví.
Vitamínů a stopových prvků by měl mít zdravý člověk dostatek. Máš-li pestrou a vyváženou stravu, není suplementace nutná. Suplementaci je vždy dobré konzultovat se svým lékařem na základě individuálních potřeb.
Vitamíny rozpustné v tucích
- Vitamín A - je důležitý pro zrak, růst, zdravé sliznice i aktivitu imunitních buněk. V preformované formě se nachází v živočišných potravinách jako jsou třeba játra, mléko či vejce. Prekurzory - betakaroteny jsou přítomny hojně v listové zelenině a v červené i oranžové zelenině (mrkve, dýně, batáty).
- Vitamín D - je důležitý pro správný vývoj kostí a imunitní systém. Podporuje tvorbu imunitních buněk a dle některých studií snižuje riziko vzniku autoimunitních chorob. Tvorbu vitamínu D můžeme podpořit pobytem na sluníčku. Udává se, že stačí okolo 20 minut denně 3x týdně. Nicméně v zimě na zem v našich zeměpisných šířkách nedopadá dostatek slunečního záření a proto je vhodné vitamín D doplňovat. U lidí starších 65-ti let je vhodné doplňovat celoročně. Podává se navíc malým dětem, minimálně do roku věku ve formě kapek jako prevence křivice.
- Vitamín E - najdeme ho hlavně v rostlinných olejích a oříšcích. Podílí se hlavně na detoxikaci škodlivých látek, imunitních procesech a snižuje riziko vzniku krevních sraženin.
- Vitamín K - zdrojem je především listová zelenina, ale také prospěšné bakterie v našem střevě. Proto je tak důležité brát probiotika při léčbě antibiotiky. Antibiotika totiž vymýtí nejen bakterie, které způsobují infekci, ale i střevní mikrobiom. A jakou má funkci? Je zásadní pro srážení krve a brání tak nadměrnému krvácení.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny skupiny B
- Věděl/a jsi, že vitamínů skupiny B je celkem osm? Tyto vitamíny jsou součástí celé řady enzymů a podílejí se tak na metabolismu sacharidů i aminokyselin, ale i na transportu živin.
- Většina vitamínů z této skupiny se bez problémů dá přijmout v dostatečném množství z běžné stravy složené z rostlinných a živočišných produktů. Zdrojem jsou například celozrnné obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, zelená listová zelenina ale také banány, vejce či maso.
- Problémy mohou nastat zejména s následujícím dvěma typy vitamínů skupiny B:
- Vitamín B9 (kyselina listová) - má kritickou roli pro vývoj nervového systému plodu a je také významný pro tvorbu červených krvinek. Je důležité ho proto doplňovat v těhotenství a také při celiakii a jiných střevních onemocněních, které způsobují snížené vstřebávání živin. Na trhu je celá řada multivitamínů pro těhotné, které obsahují všechny potřebné mikroživiny.
- Vitamín B12 - lze získat pouze z potravin živočišného původu. Je významný pro funkci nervového systému a tvorbu DNA i červených krvinek. Vitamín B12 by měli doplňovat lidé, kteří ve své stravě vynechávají živočišné produkty, lidé s poruchou vstřebávání a nedostatkem žaludeční kyseliny.
Vitamín C
Zdrojem je ovoce a zelenina včetně brambor. Významný je pro funkci imunitního systému a má vliv také na vstřebávání železa a detoxikaci škodlivých látek. Vyšší je spotřeba při značné fyzické námaze nebo psychickém stresu. Každého asi napadne, že vitamín C obsahují hlavně citrusy, ale věděl/a jsi že brokolice ho obsahuje 2x tolik?