Kdy navštívit dětského zubního lékaře?

Mléčné zuby jsou důležité pro vývoj čelisti a jejich předčasná ztráta může mít za následek nesprávné uspořádání stálého chrupu. Proto je důležité pečovat o ústní zdraví u dětí nejen doma, ale nezapomínat také na návštěvy zubaře nebo dentální hygieny.

Kaz dočasných zubů a jeho komplikace také mohou poškodit zárodky stálých zubů, které jsou uloženy pod nimi. Zánětlivé procesy v dutině ústní mohou být pro celý organismus zdrojem tzv. fokální infekce, která je sice lokalizovaná do jednoho bodu, může ale nepříznivě ovlivnit i zbytek těla.

Jak na prevenci zubního kazu a zánětu dásní? 

Zásadní je pravidelná hygiena dutiny ústní. Dále také zdravá výživa s omezením příjmu cukrů v potravě (kojenec a batole nemají dostávat sladkosti vůbec). Pro zdraví mléčných zubů nedoporučujeme usínání miminka při kojení. A v rámci pitného režimu je nejvhodnější neslazený čaj, resp. obecně nepít sladké nápoje.

Co si mnoho rodičů neuvědomí je to, že i oni by musí pečovat o svůj chrup, aby zabránili včasnému přenosu mikrobů. S tím souvisí nepoužívat s dítětem stejnou lžičku, neochutnávat přímo ze savičky na dětské lahvi, nelíbat dítě na ústa, neolizovat dudlík.

Odolnost zubní skloviny zvýšíš jako rodič také pomocí fluoridů, které jsou obsažené v zubních pastách a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na pravidelné preventivní prohlídky v zubní ordinaci. 

Chceš vědět více o tom, jak se starat o dětský chrup? Navštiv náš článek Kdy a jak začít s čištěním zubů u dětí. 

Kdy začít chodit k zubaři a dentální hygienistce?

První návštěva u zubaře by měla proběhnout nejlépe v době, kdy dojde k prořezání prvních zubů dočasného chrupu, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace a na to, že mu do pusinky nahlíží i jiná osoba než maminka nebo tatínek (nejpozději ve 12 měsících věku).

Rentgen

První bite-wing neboli rentgenový snímek menšího rozsahu, který se často využívá v rámci prevence a zobrazuje korunky a krčky zadních zubů, se doporučuje dělat v 5 letech (před prořezáním prvních stálých stoliček), poté obvykle 1,5-2 roky po prořezání prvních stoliček (cca v 8-9 letech) a další bite-wingy s ohledem na riziko vzniku zubního kazu u daného dítěte.

První přehledný panoramatický rentgenový snímek neboli OPG (ortopantomogram) by měl být zhotoven do 10 let věku. Pomůže zobrazit nejen všechny zuby, ale i obě čelisti, čelistní klouby a část dutin vyšetřovaného.

Dentální hygiena 

Na dentální hygienu by měli děti chodit pravidelně od 6 let, v dětském věku je péče dentální hygienistky vhodná zejména u dětí s mentálním nebo motorickým handicapem, u dětí se závažným celkovým onemocněním a u dětí s vysokým rizikem vzniku zubního kazu.

Víš, že termíny prohlídek si můžeš zaznamenat v naší aplikaci?

Měj své zdraví pevně v rukou a nezapomeň už ani na jednu prohlídku!

  • Zapamatuje si všechny termíny tvých prohlídek a připomene ti je.

  • Připomene ti také samovyšetření prsou či varlat.

  • Pomůže ti najít toho správného lékaře či odborníka pro tvé zdraví.

  • Naučí tě, že pro své zdraví můžeš udělat něco každý den.

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.